Geçen haftaki yazımda, yoktan var etme şeklinde ve Bing-Bang olarak tanımlanan Evren Tohumu başlangıçlı yaratmanın, ilahi bir proje olduğunu ve ayrıca diriltme ve öldürme döngüsü şeklinde de devam ettirilmekte olduğunu açıklamıştım.
Niçin, ne amaçla yaratıldık ve yaratılıyoruzlara devam edelim:
Dünya yaşamımızın ilk amacının, tek ilah olarak Allah'ı tanımayı ve her işimizde daima ve sadece O'nun rızasını öncelemeyi, sadece O'na ibadet etmeyi, O'na kulluk etmeyi ve bu davranışı öğrenmek olduğunu Sad-2 ve Zariyat-56 ncı ayetler açıklamaktadır (Sad-2. Şirk-ortak koşup bildirilen gerçekleri inkâr ederek küfre sapmış olanlar, tam bir büyüklüğe kapılmışlar ve bu gururla yanlış yoldadırlar. Zariyat-56. Çünkü Ben İns ve Cin'leri, Allah'tan başka ilah olmadığını ve sadece Bana ibadet etmeleri gerektiğini bilmeleri /öğrenmeleri için yarattım).
Ahzab-73 ncü ayete baktığımızda, sadece tek ilah olarak Allah'ı tanımanın yetmediğini, mutlka şirk-ortak koşulmamasının gerektiğini görmekteyiz (Ahzab-73. İşte Allah bu emaneti insanlara vermeyi, aldığı emanetin bilincini kavrayamayıp iman ettikten sonra vazgeçen münafık /iki¬yüzlü veya şirk-ortak koşan /müşrik erkek ve kadınları, içten iman edip, muhkem-kesin hükümlere uygun olumlu ameller gerçekleştirerek mümin aşamaya gelen erkekler ve kadınlardan ayırıp cezalandırsın, yine mümin olanların tevbelerini kabul edip af etsin ve ödüllendirsin diye düzenlemiştir. Bu arada hiç endişeniz olmasın ki Allah çok bağışlayıcı /Gafur ve sevgi ile merhameti bol olandır /Rahim'dir).
Duhhan-38-39 ve Yunus-4 ncü ayetlere göre, Dünya yaşamımız, iman eden ve bu imanını içtenleştirmek ve pekiştirmek üzere salih /olumlu ameller /işler gerçekleştirmeyi, diğer bir ifade ile Mümin olmayı başarabilenleri seçmek amaçlıdır (Duhhan-38-39. Biz gökler, yer ve aralarındakileri sırf oyun ve eğlence olsun diye ve boşuna yaratmadık. Biz onları, gerçeği göstermek ve içtenlikle iman edip etmeyeni /iman yönünden hak edip etmeyeni ortaya çıkarmak için yarattık. Ancak insanların çoğu bunu bilmiyor ve anlamak istemiyorlar. Yunus-4: İman eden ve yararlı işler üretenleri belirlemek için).
Casiye-22 nci ayette, Dünya yaşamının bir amacının, hak edenin belirlenmesi ve haksızlığa uğratılmaması olarak belirtilmektedir (Casiye-22. Şunu da iyice bilin ki Allah, gökleri ve yeri bir amaçla yarattı. Bu amaçlardan biri de, her nefsin yapacağı olumlu veya olumsuzlukların karşılığının tam olarak belirlenebilmesi ve haksızlığa uğramadan karşılığının tam olarak alınmasıdır).
Kur'an'da gezintiye devam edince, bu defa Hud-119 ncu ayette yaratılışın bir amacının da tek insanlık ümmeti görüşüne ulaşıp ulaşmayanlarımızı seçmek olduğunu da görmekteyiz (Hud-119. Sadece Rabbinin rahmetine maruz kalmış olanlar o tartışmalara ve gruplaşmalara yönelmezler. Esasında Biz sizleri, içinizden tekrar tek insanlık ümmeti oluşturup oluşturamayacak olanlarınızı belirlemek için yarattık. Rabbinin, "Şüpheniz olmasın ki, Ben Cehennemi Cinler ve Naslarla /İnslerle dolduracağım" sözü gerçekleşmiştir).
İmanı pekiştirecek ve imanın pratik uygulamaları olan salih /olumlu amellerin neler olduğu, Al-i İmran-7 nci ayette muhkem- kesin hükümler diye tanımlanmakta olduğu halde, asırlarca bu hükümlerin neler oldukları, hangi ayetlerde bulundukları maalesef açıklanmamış ve insanların yararlanmaları için ayrı bir kitap haline getirilmemiştir. İşte Allah nasip etti, 400 ün üzerinde sayıda ve her biri birer ibadet demek olan muhkem-kesin hükümleri, gerek "SON DAVET KUR'AN kısa tefsirli tercümesi" nde dağınık halde, gerekse "İSLAM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL" kitabında hepsi bir arada olacak şekilde kitaplaştırmış bulunmaktayım.
Birçok ayette, Kur'an'ı tebliğ etmesi sırasında insanların hemen iman etmemelerine Hz. Muhammed'e üzülmemesi tavsiye edilmektedir. Kehf-7 nci ayette, hem bu tavsiye yapılmakta, hem de Dünya'nın iman etmeyip şımaranlar için aldatıcı bir cazibe merkezi olarak düzenlendiğine değinilmektedir (Kehf-7. Sakın boş yere üzülme. Çünkü Biz, insanlardan kimlerin iman edip muhkem-kesin hükümlerimize uygun olumlu ameller gerçekleştireceğini, kimlerin de şımarıp yanlış yola sapacağını ayırt etmek için, dünyayı aldatıcı bir cazibe /ziynet merkezi yapmışızdır).
İlahî bir proje gereği olan yaşamın, eğitim okulu olarak düzenlenmiş Dünya'daki dersleri nefslerimizdir. Bizlerden de beklenen, olumlu nefslerimizi sıratan-müstakiym, yani itidal /orta düzeyde kullanmayı, olumsuzları ise tamamen öldürmeyi başarmamızdır. Bu derslerden başarılı olabilmemizde uymamız istenen kurallara da DİN denmiş ve bu kurallara yönelik Vahiy kitapları, son olarak da Kur'an gönderilmiş ve ilk anlatıp uygulayanlar olarak da görevli Peygamberler gönderilmiştir. Ancak bildirilen bu din kurallarının insanlar tarafından hoş karşılanmayacağı, çünkü isteklerine ters olacakları da belirtilmiştir (Müminun-71. Eğer dini gerçekler, onların beklentilerine uygun düzenlenmiş olsaydı gökler, yer ve içlerindekiler bozulur, darmadağın olur ve bir kaos oluşurdu. Hâlbuki Biz onlara, düzenlememize uygun gerçek bilgiler içeren ve öğüt alacakları Kur'an'ı gönderdik. Ancak, yine de çokları, kendi iyiliklerine olduğu halde, büyük bir aldanışla O'na sırtlarını dönmeye devam ediyorlar).
Vahiy kitapları ve Peygamberler tarafından bildirilen ve din diye tanımlanan gerçeklere uymamanın sadece o kişinin başarısızlığı ile sonuçlanmayacağını, ayrıca Dünya'nın da doğal dengesini olumsuz etkileyeceğini ve sonuçta doğal felaketlerin oluşacağına da dikkat çekilmektedir (Rum-41. İnsanların kendi işledikleri olumsuzluklar ve yaptıkları yanlışların yansımaları /sonuçları yüzün¬den, karada ve denizde doğal felaketler oluşmaktadır. Belki bu felaketlerden ders çıkarıp yapmakta oldukları yanlışları fark edip doğruya yönelirler diye Allah, hak ettikleri azabın çok azını böylece onlara tattırmaktadır).
Kısmetse haftaya tekrar buluşmak ümidi ve Allah'ın rahmetine lâyık olabilmeniz dileklerimle.
NOT-1: Ayrıntılı bilgiyi NÖVAK Vakfının "SON DAVET KUR'AN (Kısa tefsirli tercümesi)" ve "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL" kitaplarında bulabilirsiniz.
NOT-2: 28 Ocak 2015 Çarşamba günü saat 17-30-19.00 da Özdilek Sanat Merkezinde Halka açık "KUR'AN SOHBETLERİ"ne inşallah devam edeceğim.
NİÇİN YARATILDIK VE YARATILIYORUZ-2
Geçen haftaki yazımda, yoktan var etme şeklinde ve Bing-Bang olarak tanımlanan Evren Tohumu başlangıçlı yaratmanın, ilahi bir proje olduğunu ve ayrıca diriltme ve öldürme döngüsü şeklinde de devam ettirilmekte olduğunu açıklamıştım....