Eskişehir’ de , Valide Malhatun Uygulama ve Araştırma Anaokulu' nu ve diğer bazı okul öncesi kurumları ziyaretlerde, umutlandık. çünkü insanların, yetiştirilmesinde, en önemli dönemin, insan yaşamındaki 3-6 yaş arasında olduğunu, bilim adamları ve çağdaş eğitim kabul etmiştir.
Ayrıca bu alandaki çeşitli uygulamalar, göstermiştir ki çocuğun, öğrenmesinin, en yoğun olduğu, özellikle de temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerinin, geliştiği ve biçimlendiği dönemin, okul öncesi eğitim olduğu, herkes tarafından kabul görmüştür.
Nitekim atalarımız, “İNSAN YEDİSİNDE NE İSE YETMİŞİNDE ODUR” demiştir.
Okul önce Eğitim, beş yılık, hemen her planda, “Milli Eğitim Şuraları”nda, hep yer aldı. Hatta okullaşma hedefleri de belirlendi. Güya okul öncesi eğitim kurumlarının yaygınlaştırılmasında, kamu kurum ve kuruluşlarına ait, mevcut fiziki kapasiteden yararlanılacak, şartlara ve ihtiyaçlara cevap verebilecek, esnek modeller geliştirilecekti. Ancak bir türlü gerçekleştirilemedi.
Okul öncesi Eğitime, standartlar getirilecekti. Okul öncesi Eğitim Kurumlarının, bir şemsiye altında toplanması için, gerekli mevzuat çalışmaları yapılacaktı. çocuk gelişimini en iyi şekilde takip eden ve gelişimini destekleyen, programları hazırlayan ve uygulayabilen öğretmenler yetiştirilecekti.
Ayrıca Okul öncesi Eğitim kurumlarında, çocukların, yaş, ilgi ve ihtiyaçlarına göre değişebilen, esnek programların uygulanması sağlanacak, Bu kurumları, teftiş edecek müfettişler, okul öncesi eğitimiyle ilgili bilgilerle donatılacak, Okul öncesi Eğitim Merkezleri’ nin, pilot bölge seçilen illerde, faaliyete geçmesi sağlanacaktı.
Hülasa Okul öncesi Eğitimi ile ilgili, onlarca karar alındı; hedef belirlendi Ancak imkânsızlıklar öne sürülerek, hiç biri arzu edilen boyutta, hayata geçmedi. Hepside lafta kaldı.
Ve Nihayet! Okul öncesi eğitim, pilot okullarda başlatıldı.2019 yılının sonuna kadar zorunlu hale getirilecek olan, Okul öncesi Eğitim kapsamında, yaklaşık 600 bin çocuk, zorunlu öğrenime tabi tutulacak.
Zorunlu okul öncesi eğitimde, 54 ayını dolduran çocuklar, kayıt yaptırabilecekler. Eylül 2017 itibari ile 54 ayını dolduran çocuklar, zorunlu okul öncesi eğitime tabii oldular Zorunlu okul öncesi eğitimde, pilot iller uygulamaya geçtikten sonra, diğer illere de bu uygulama geçiş için, planlama yaptırılacak. Zorunlu okul öncesi eğitim, yaşı, 54 ay ve üzeri çocuklar için geçerli olacak.
Oku löncesi eğitim kurumlarının, estetik görünümünün oldukça önemlidir. Binanın sıcak ve sevimli, bir görüntüye sahip olması gerekir. Binanın, yeterli büyüklükte olması, yeterli sayıda ve genişlikte, odalarının bulunması, aydınlatma ve renk gibi etmenler binayı çekici kılan etmenlerdir.
Elbette her türlü zorluğa rağmen, geçmiş yıllarda, okul öncesi eğitimi, arzu edilen boyutlara getiren valilerimiz oldu. Bu valilerimizden biri de geçmiş yıllarda Siirt, Sakarya ve Trabzon valisi olan, Sayın Nuri OKUTAN’ dır.. Okul öncesi Eğitimde, bütün mazeretleri, geçersiz kılacak bir çalışma yaparak, görev aldığı her il de, bir yıl gibi kısa süre içinde, Okul öncesi Eğitim alanında, okullaşma oranlarını %90’ ların üstüne çıkarmıştı.
Sayın OKUTAN’ ın, icraatı, projeleri, özellikle de "Okul öncesi Eğitim" alanındaki başarısı, ülkemizdeki valiler, tarafından örnek alındı mı bilinmez ama icraatı, projeleri, en önemlisi de,"Okul öncesi Eğitim"deki başarısı, Milli Eğitim Bakanlığı’na, Valilere, bürokratlara ve halkımıza, örnek teşkil edecek nitelikteydi.
O yıllarda, okul öncesi eğitim okullaşma oranı yüzde 30’u geçmezken, eğitim altyapısı yok denecek kadar az Siirt’ te ve deprem felaketinin yaralarını hala sarmakla meşgul, Sakarya ilinde bile, hem de 1.5 yıl gibi kısa sürede, okul öncesi eğitimde, okullaşma oranını yüzde 90’ ların üstüne çıkardı.
Okul öncesi Eğitim önemlidir. çünkü çocukların, zihinsel, duygusal, sosyal, bedensel gelişiminin %70’i 0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır. İnsan yaşamında, 0-6 yaş dönemi, çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği ve biçimlendiği dönemdir. Bu süre içeri kazanılan davranış biçimleri, tüm yaşam boyunca devam etmektedir.
Okul öncesi kurumlarına, devam eden çocuklar, çevrede eğitim alırlar. Bu çevrede akranlarıyla geçirdikleri süreçlerin, yanı sıra öğretmenleri ve okul personeli ile de iletişim içerisindedirler. Sosyoekonomik çevreden, insanlarla aynı ortamı paylaşıp, farklılıklara saygı duymayı, yapıcı bir şekilde problem çözmeyi öğrenir.
O nedenle de Okul öncesi eğitim, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, zorunlu olmalıdır. çünkü ülkemizin, sağlıklı ve mutlu bireylerle, geleceğe uzanması için, okul öncesi eğitim için acil ve uzun süreli kararlar alınarak, ivedi uygulamaya koyması gerekir. Bu aciliyetin, eğitimin, diğer aşamalarından, çok daha öncelikli olduğunda eğitimciler hem fikirdir. Dünya da gelişmiş ülkelerin, bu alandaki başarısı ise ortadadır.