Ülkemizde, kime sorsanız, "Okumayan bir toplum" olduğumuzdan yakınır. Ama Neden okumuyoruz? Bu konu üzerinde, çoğu zaman düşünmeyiz bile. Oysa bu hususta toplum, resmi ve özel kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler olarak, görevlerimiz ve sorumluluklarımız vardır.
Ayrıca Türk toplumunun, bugün her zamankinden daha çok okumaya, anlamaya, yorumlamaya, yaşadığı çağı tanımaya gereksinmesi vardır. Okuyan toplumumuzda, yaratıcılık ve üretkenlik artacaktır.
Diğer yandan okuma, insanın her geçen gün dünya ile bağlarını sağlamlaştırır. Yaşamı, daha canlı, daha önemli duruma getirir. İnsan için her kitap, kişi/kişileri kalabalıktan, yüzeysellikten insanlığa, insancıllığa yükselten, yaşamı daha iyi anlamaya ve ona karşı derin bir susuzluk duymaya, neden olan merdiven bir basamaktır.
Öte yandan okumak bir uğraştır. Bir sağlıktır. Stresten kurtulmak için, en güzel ilaçtır. Tutkuların en güzelidir. Evrene tüm güzellikle okuyan insanların hizmetine sunulmuştur. Okuma alışkanlığı kazanan, okuma zevkini bilen aynı zamanda mutlu insandır. BACON' un söylediği gibi" kurnaz insanlar okumayı küçümserler. Basit insanlar ona hayran olurlar, Akıllı insanlar ise ondan yararlanırlar."
Hülasa okumak, ekmek kadar, su kadar gereksinim duyulan bir gıdadır. Okuyan insan bilen, duyan ve gören insan demektir.
Geçen hafta ziyaret etiğimiz," İl Halk Kütüphanesi"nde, bu duyguları bir kez daha yaşadık. Özellikle de Sayın AKKAYA' nın, müdür olmasından sonra İl Halk Kütüphanesi, her yönü ile büyük atılım içinde. hijyen, fiziki yapı, rehberlik çalışmaları, tertip, düzen, özellikle de sitem, proje bazındaki çalışmalar ve stratejiler, diğer kütüphanelere örnek teşkil edecek niteliktedir Kütüphane Müdürü Sayın AKKAYA, kütüphane ile ilgili bilgileri ve bu alandaki yaptıkları çalışmaları, kendine özgü bir üslupla anlattı. Ona göre, kütüphane, kitapla insanı kaynaştırarak, kütüphane ve kitap hakkında, bilgi sa-hibi yapan bir yerdir.
Kütüphaneler, İnsanımıza millî, ahlakî, insanî değerlere sahip, olmasını sağlar, demokrasi ilkelerini benimsetir. Ya-pıcı, yaratıcı, özgür bilimsel düşünce ve sorumluluk duygusuna sahip kişiler olarak yetişme-lerine katkıda bulunur. İnsanımızın, özelliklede öğrencilerin, araştırma, inceleme ve not tutma yeteneklerini geliştirir. Millî ve sos-yal hayata, etkin bir şekilde katılmalarını sağlar.
İL Halk Kütüphanesi, Eskişehirliler açısından ciddi bir olanaktır. Kütüphanede, 61.539 kitap mevcuttur. Bu kitaplardan, 2004 yılında,72.737 kişi yararlanırken bu sayı 2007 yılında 114.795 kişiye ulaşmıştır. Özellikle de ödünç kitap vermede, büyük başarı sağlanmış. 2004' de 28.714 kişiye ödünç kitap verilirken, 2007 yılında bu sayı, 55.164 kişi olarak gerçekleşmiştir.
İl halk Kütüphanesi' ne, son yıllarda Kültür Ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdare Bütçesi' nden, önemli sayıda kitap alımı yapılmıştır. Ancak yeterli değildir. Çünkü kütüphane de güncel yayınlara, her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun içinde, kişiler, meslek odaları, şirketler, sivil toplum örgütleri de kitap bağışında bulunmalıdır. İl Halk Kütüphanesi, kitap temin etmek için, örnek teşkil edecek bir proje de gerçekleştirmiş. Proje kapsamında İl Halk Kütüphanesi' ne, kitap bağısında bulunan firmaların, logosu ve firma tarafından bağışlandığını belirten bir yazı yapıştırılacaktır. Bu sayede, kütüphane kitap koleksiyonunu zenginleştirilirken, firmalarda, okuyuculara ve onların sayesinde de kamuoyuna ulaşmış olacaklardır. Ayrıca proje ile güncel yayınlarlar temin edilerek, kütüphane koleksiyonu ve okumanın cazibesi artırılacak, okuyucu talebi karşılanacak, insanımıza okuma ve kitap kullanma, alışkanlığı kazandırılacaktır.
İl Halk Kütüphanesi, ücretsiz, herkese açıktır. Sadece kitap değil, yararlı bilgiler yanında internetten, yararlanma imkânları da sunar. Serbest zamanların değerlendirildiği, önemli mekândır. Yararlanmak için de, kütüphaneye üye olmanız da gerekmez.
İl halk Kütüphanesi' nin, güncel yayınları, yakından takip etmesi, okuyucuya, her türlü imkân ve olanakları sunması, her geçen gün, okuyucu sayısını artırıyor. Örnek projeleri ile de dikkat çekiyor.
Kutluyoruz.
OKUYAN KİŞİ BİLE DUYAN VE GÖREN İNSANDIR
Ülkemizde, kime sorsanız, "Okumayan bir toplum" olduğumuzdan yakınır. Ama Neden okumuyoruz? Bu konu üzerinde, çoğu zaman düşünmeyiz bile. Oysa bu hususta toplum, resmi ve özel kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler olarak, görevlerimiz...