ÖNCE SAĞLIK...

Köşemize, en çok gıda, yaş sebze ve meyvelerle ilgili şikâyetler gelir. Bozuk gıdalara, neler yapılacağı ve denetimlerden, kimin sorumlu olduğu sorulur. Hatta bu hususta, genellikle belediyeler suçlanır. Oysa 5179 Sayılı Gıda...

Köşemize, en çok gıda, yaş sebze ve meyvelerle ilgili şikâyetler gelir. Bozuk gıdalara, neler yapılacağı ve denetimlerden, kimin sorumlu olduğu sorulur. Hatta bu hususta, genellikle belediyeler suçlanır.
Oysa 5179 Sayılı Gıda Kanunu gereği; gıda maddeleri üreten ve satan işyerlerinde, gıda maddelerinin denetimleri, Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Gıda maddeleri üretim yerleri, satış yerleri ve toplu tüketim yerlerinin, İl Müdürlüğü Kontrol Şubesi elemanlarınca düzenli ve program dahilinde denetlenmesi gerekir.
Lüzum gördükleri, gıda maddelerinden numune alarak, aynı müdürlüklerin bünyesine olan İl Kontrol Laboratuarlarına vererek, sakıncalı olup olmadığını da tespit ettirirler. Bu denetimler yeteri kadar yapılıyor, numune alınarak gereği yerine getiriliyor mu bilinmez ama bu görevin, ihmale gelir bir tarafı olamadığı gibi, insan sağlığı açısından da önemlidir.
Aslında İl Kontrol Şubesi' ne, bozuk gıdalarla ilgili ihbarının yapılabilecek ve 24 saat hizmette hizmet de, olacak bir telefon tahsisi edilmeli ve kamuoyu, bu numaradan haberdar edilmelidir. Ancak ihbarcının kimliği, gizli tutulmalıdır.
Ayrıca kişi/kişiler, kurum/kuruluşlar ve işletmeler de, şüphelendikleri gıda maddelerinin kontrolünü, İl Kontrol Laboratuarlarında, ücret karşılığı bizzat yaptırabilirler.
Elbette bu süreçte, olmazsa olmaz kurum, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı' na bağlı olan, Bölge ve il kontrol laboratuarlarıdır. Bu kurumlar, gıda ve yem maddeleri ile bunların üretiminde kullanılan, her türlü ham ve yardımcı maddelerinin, yarı mamul gıda maddeleri ile yan ürünlerinin ve gıda ile temas eden ambalaj materyallerinin denetim, ithalat, ihracat, özel istek ve üretim izni numunelerinin kalite ve güvenirlik analizleri ve kontrolü ile tohumluk, su. su ürünleri ve su kirliliğinin kontrolü ve hayvan hastalıklarının teşhisini yaparlar.
İlimizdeki İl Kontrol Laboratuarı, kıt imkan,olanak ve yer darlığına rağmen, başarılı bir pefformans sergiliyor. Ancak, mekan ve imkan yönünden, yeterli değildir. Kurum verimli ve başarılı çalışma sergilemesine rağmen, İl Kontrol Laboratuar Müdürü Sayın Bülent Gıcı, verimllik, karlılık,yenilik ve kalite gibi performans boyutlarını, birlikte değerlendirmek ve bunların daha da ileri boyutlara taşınmak için, ciddi gayret ve caba gösteriyor. Özellikle de verimliliği, kurum açısında bir yaşam felesefesi olarak düşünmektedir. Parolası ise önce "İNSAN" ve "SAĞLIK"tır. Ancak kurum, bina ve olanaklar açısından, yeterli değildir. Bu nedenle de çalışmalar, zorlukla sürdürülmektedir.
Laboratuarın, daha da verimli hizmet getirebilmesi ve yeniden yapılandırılması için, ihtiyaca cevap verecek bir bina, ya temin edilmeli, ya da yeniden yapılmalıdır. Ayrıca mevzuat çerçevesinde, sektörel bazda kurumun modernizasyonu da sağlanmalıdır.
Yapılacak veya temin edilecek binada, "Fiziksel Analiz ve Değerlendirme" "Kimyasal Analiz" "Katkı ve Kalıntı Maddeleri "," Mikrobiyolojik ve Mikotoksin" ," Ambalaj", " Yem Analiz "Tohumluk Kontrol" ve " Hayvan Hastalıkları Teşhis" Laboratuarı ayrı ayrı birimler, halinde oluşturulabilir.
Birimde, görevli olan personel, uluslararası yeterliliği sağlayacak şekilde eğitim almıştır. Eğitim, Dokümantasyon, Kalibrasyon ve Kimyasal Atık alt başlıkları altında görev alanları da tanımlanmıştır. Ancak yeniliklerin takibi ve sürekliliğinin sağlanması, yeniden yapılanma, 17025 ve ISO 9001:2000 Belgelerinin, gereklerinin, daha verimli bir şekilde yerine getirilmesi için, mutlaka yeterli bir mekâna ve modern cihazlara ihtiyaç vardır.
Yeni bir bina temin edildiğinde, Akreditasyon işleri, yani hizmetlerin istenilen şartlara uygun nitelikler taşıdığını tespit etmek gayesiyle yapılan deney, analiz, muayene ve belgelendirme işlemlerini içeren, uygunluk değerlendirmesi de daha nitelikli bir şekilde yürütülecektir. Analiz alanlarında, yer alan tüm konularla ilgili ve cihaz kullanımına yönelik eğitimler de, daha geniş kapsamlı bir şekilde verilecektir.
Eskişehir İl Kontrol Laboratuarı, mevcut teknolojik altyapısı ile tüm çalışmalarında azami bilimsel ve akademik, özen göstermektedir. Ancak yeterli değildir. Daha nitelikli ve kaliteli hizmet sunabilmesi için, yeni bir binaya ve modern cihazlara ihtiyaç vardır.
İnanıyoruz ki Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, özellikle de Maliye Bakanımız Sayın Unakıtan ve diğer milletvekillerimiz, Vilayet, belediyeler, kentteki kurum/kuruluşlar, hatta halkımız, Eskişehir'de daha iyi sağlıklı yaşam için, İlimizdeki, Bölge ve İl Kontrol Laboratuarı ile ilgili olarak üzerlerine düşen görevleri, eksiksiz yerine getireceklerdir. Çünkü insan sağlığı, her türlü hizmetten daha önceliklidir.

Haberleri