ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ KAMPANYASI

STGM, Yönetim Kurulu Üyesi Feray Salman, Eskişehir`de düzenlediği basın toplantısında, ``Türkiye`de Sivil Toplumun Gelişiminin ve Sivil Diyalogun Gelişmesinin Desteklenmesi`` projesi çerçevesinde, ``Birlikte Değiştirelim`` sloganıyla...

STGM, Yönetim Kurulu Üyesi Feray Salman, Eskişehir`de düzenlediği basın toplantısında, ``Türkiye`de Sivil Toplumun Gelişiminin ve Sivil Diyalogun Gelişmesinin Desteklenmesi`` projesi çerçevesinde, ``Birlikte Değiştirelim`` sloganıyla örgütlenme özgürlüğü kampanyası, başlattıklarını ve arama konferansları düzenlediklerini belirtti.
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Türkiye'de katılımcı demokrasinin gelişiminin desteklenmesi amacıyla, "ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ" kampanyası, Adana, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir 'de yürütülecek. Kampanya, Ağustos- 2009' a kadar sürecek
Kampanya, örgütlü bir birliktelik olmadan değişimin sağlanamayacağı ilkesinden yola çıkarak, 'Birlikte Değiştirelim' mesajıyla sivil toplumun, bütün aktörlerine ulaşmayı hedeflemektedir. Her ilden sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının, farklı kesimlerini, temsil eden, sosyal paydaşların bulduğu mesajlar ve etkinlikler, kampanyanın ana eksenini oluşturacak.
Yapılacak etkinliklerle de, kentteki örgütlenmenin, önündeki fırsatlar ve engeller saptanacak, çözüm modelleri birlikte tasarlanacak, tanımı yapılacak, stratejiler ve bunun için gerekli eylem planları belirlenecek, çıkan ortak akıldan üretilen proje ile "kent kampanyaları" organize edilecek. Kampanya sonunda, gündeme gelen projelerin gerçekleşmesi yolunda ilgili kurumlara çağrıda bulunulacak. Bu süreçten edinilen deneyim, bir kitap haline getirilerek STGM nin, bundan sonraki uygulamaları için model oluşturacak.
STGM' nin, başlatmış olduğu 'Örgütlenme Özgürlüğü Kampanyası'nın amacı hak ve özgürlüklerimizin daha fazla gelişebilmesi için, örgütlü hareket etmemizin önüne konan yasal ve toplumsal engeller konusunda, farkındalık yaratarak, bu engelleri ortadan kaldırmak için birlikte hareket etme yollarını aramaktır. Kampanya, tarafların örgütlü hareket etmenin önündeki engelleri, fırsatları ve çözüm yollarını belirleyeceği, çözümün tarafı olarak kolektif akıl üretmeyi amaçlayan Arama Konferansları'yla başlayacak. Konferanslarda, farklı hedef gruplarından (sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kamu kurumları, kadınlar ve gençlerin de içinde bulunduğu her türlü dezavantajlı guruplar, akademisyenler, iş çevreleri, toplumdaki fikir önderleri) en az 40 yerel paydaş bir araya gelecek.
Geçmiş yılarda, Anakent Belediyesi' de, belirlediği 50 kişi ile Eskişehir Ortak Akıl Süreci, Arama Konferansı yapmış, şahsımda, bu konferansta yer almıştı. Çok isabetli yorumlar, kentle ilgili öneriler ve değerlendirmeler yapıldı ve çalışmalar, bir kitap haline getirildi. STGM' nin, Arama Konferansı' nda, yapılacak, öneri, yorum ve değerlendirmeler de kitap haline gelecek ve STK' lara, ışık tutacaktır.
Son yılarda, Türkiye ve Eskişehir' de, sivil toplum kuruluşlarının (STK), hem sayılarında, hem faaliyet gösterdikleri alanların çeşitliliğinde bir artış gözlenmektedir. Bu gelişme aynı zamanda, toplumun, "kendi kendine yeterlilik" ve "kendi kaderini belirleme gibi kavramlara sahip çıktığının da işaretidir.
STGM ve ESYO, başarılı çalışmaları ile Eskişehir'deki sivil toplum kuruluşlarına ciddi katkıda bulundular. Adeta bir okul oldular. Sivil topluma yönelik desteğini kurumsal hale getirdiler. STK' lar, arasında işbirliğini temin ettiler. Halkın, daha da bilinçlenmesini sağladlar. Son yıllarda ise yerel, ulusal hatta uluslararası çalışmaları ile dikkat çekiyorlar.
STGM ve ESYO, destek merkezi olarak üzerine düşeni en iyi şekilde yapacaktır. Ancak bu iş, yalnız ESYO ve STGM' ye bırakılmayacak kadar da önemlidir. O nedenle de STK' lara, halk sahip çıkmalıdır. Özellikle de "Arama Konferansı"nda, ele edilecek bilgi birikimi, sivil toplum örgütlerinin daha da yaygınlaşmasına, toplumun genel ve kişi/kişilerin de bireysel sorunlarının, çözümüne ciddi katkıda bulunacaktır.
Sivil örgütlemede, kişi/kişilere de ciddi görevle düşüyor. Nitekim STGM ve ESYO' yu, STGM Eskişehir Yerel Destek Merkezi Koordinatörü, Sayın Banu Gültekin Kocaman' la, tanıdık. ESYO' nun, etkinliklerini ve projelerini, toplum, kişi/kişiler için, ne ifade ettiğini, her şart ve zeminde kamuoyu ile sürekli paylaşır.
Kampanyayı başlatan STGM, Türkiye'de sivil ve katılımcı demokrasinin gereğine inanan, bir grup sivil aktivist ve fikir önderi tarafından, 2004 tarihinde kuruldu. Merkez ofisi Ankara'da bulunan STGM' nin, Adana, Denizli, Diyarbakır ve Eskişehir'de, dört yerel destek merkezi bulunuyor
STGM' nin, yürütmekte olduğu "Türkiye'de, Sivil Toplumun Gelişiminin ve Sivil Diyalogun Gelişmesinin Desteklenmesi" projesi çerçevesinde, 'Birlikte Değiştirelim" sloganıyla "Örgütlenme Özgürlüğü" kampanyası ve düzenlenecek arama konferansları, ülkemiz ve Eskişehir' deki sivil toplum örgütleri, özellikle de halkımız açısından önemli ve yaralı bir etkinliktir. Kutluyoruz...

Haberleri