ÖRGÜTSEL SORUMLULUK

Çağımızda, toplumların ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir. Ayrıca içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma,...

Çağımızda, toplumların ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir. Ayrıca içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Özelikle de örf adet, gelenek ve görenekleri yaşatılması, tanıtılması gelecek nesillere aktarılmasına yönelik aktif rolleri de bulunur.
Bozüyük ilçesinde, kurulan, Bozüyük Sivrihisarlılar Sosyal Yardımlaşma ve Tanıtım Derneği (BOS DER), bu alanlardaki çalışmaları ile dikkat çekiyor. Bozüyük' e, göç eden, Sivrihisarlıların, kültürel değerlerini korurken, yaşam biçimlerini sürdürebilmeleri için, ortam oluşturuyor. Ayrıca Sivrihisar'dan getirdikleri, kendi örf, adet, gelenek ve göreneklerini, sürdürmeleri içinde zemin oluşturuyor. Sivrihisar' a, geziler düzenleyerek, Bozüyüklülere, ilçenin tarihi ve kültürel mirasını tanıtıyor.
BOS-DER, Nisan ayı içinde kurulmasına ve kıt imkânlara rağmen, İcraatları ile kısa sürede, kamuoyu gündemine oturdu. Özellikle de Bozüyük' ün, her alandaki sorunlarının çözümü için düzenlediği toplantıları, özellikle de çevre gezileri ile de dikkat çekiyor.
BOS-DER, Bozüyük' de, "EKİP RUHU" yanında, STK' lar arasında, pozitif düşüncelerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu sayede, Bozüyük'te, STK 'lar arasında, takım ruhu anlayışına, ciddi katkıda bulunmuştur.
Dikkat ettik Bozüyük' te, ciddi bir birlik ve beraberlik var. Bu tablo, Bozüyük' te, her alana yansıyacaktır. Çünkü dayanışma ruhu ile hareket ederek, birlik ve beraberliğini sağlayan toplumlar, giriştikleri her mücadelede, özellikle de sosyal, ekonomik, iktisadi, eğitim, kültür alanlarında ve aklımıza gelen her alanda, başarıya ulaşmış ve hatta girdikleri her mücadeleyi de kazanmışlardır.
BOS-DER, son aylardaki etkinlik ve gezileri ile de dikkat çekti. Özelliklede Bozüyük, hatta Eskişehir'deki kurum/kuruluşlarla işbirliği yapması, ilişkilerde profesyonelce düşünmesi, sivil toplum örgütleri ile işbirliği ve uyumlu çalışmaları, Sivrihisar ve çevre gezileri örnek teşkil edecek niteliktedir.
Geçen hafta Çarşamba günü, Bozüyük Sivrihisarlılar Sosyal Yardımlaşma ve Tanıtım Derneği (BOS DER) Dernek Başkanı Taner GÜRKÖK tarafından, Bozüyük siyasi partilerinin ve STK kadın kolları yanında, Bozüyük' lü bayanlarla, Sivrihisar' a, gezi düzenlemiş, ilçenin tarihi ve kültürel mirası tanıtılmıştı.
Gezi düzenlenen Sivrihisar, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, gibi ilçenin bağrında, pek çok ünlü insan yetiştirmiştir.
İlçedeki Hamamlar, Bedestenler, Camiler, Kümbetler, Türbeler, Sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, Minyatürler, Hatlar, Tezhipler, Ağaç oyma, Kalem işleri, Halı ve Kilimler, Giysiler, el işleri, işleme ve oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
Sivrihisar' da, yetişen, kendilerine has özellikleri olan ve damak zevkine doyum olmayan, kepen lahana ve pırasası, KOÇAŞ patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerinin ayrı bir özelliği ve tadı var.
İlçenin yemek kültürü, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek. Yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce, etli çakmak ve pırasa dolması, dolması, met helvası, Bastı, zıralı ve çulluk köfte gibi daha pek çok yemeğin tadına doyum olmaz.
Sivrihisar'da, evler, taş kaplı sokaklar, hala aynı tazelik ve dinginlikle, içinde eşsiz tarihi eserlerin tamamını barındırır. Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür. Sivrihisar evleri, ilginç ve güzeldir.
Şu bir gerçek ki SİVRİHİSAR' ın, taşlı sokaklarında gezinmek, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak, insana büyük keyif verir.
Ne mutlu! Bu güzellikleri tanıtanlara ve ziyaret edenlere...

Haberleri