Cuma günü Özel Çağdaş Okullarının, Eskişehir İlköğretim okulları arasında gerçekleştirdiği, 2. Geleneksel Resim Yarışması'nda, derece alan öğrencilerin, ödül töreni vardı. Törene, Şehit Yunus Baykal İlköğretim Okulu, damgasını vurdu. Ödülleri de topladı.
Yenikent Şehit Yunus Baykal İlköğretim Okulu'ndan, 6. sınıf öğrencisi, Melih UĞURLU, birinci, 5. Sınıf öğrencilerinden, Selin Sude BİNİCİ, ikinci, oldu. 7. sınıf öğrencisi, İpek HERSEK mansiyon aldı. 5.sınıf öğrencisi, Elif Hilal AYAN, 6 sınıf Işılay EĞİN 7.sınıf öğrencisi Büşra ŞAN' ın resimleri, sergilemeye değer bulundu. Dereceye giren öğrencilerin, ödüllerini alırken aldıkları haz ve mutlukları, yüzlerine yansıdı.
Bu başarının, mimarı Resim-iş öğretmeni Fatuma SÖNMEZ, düşünce ve davranışlarıyla, öğrencileri için, bir modeldir, Öğrencilere karşı, güler yüzlü, hoşgörülü ve sevecendir. Her çalışmasında, başarıya odaklanır. Öğrencilere karşı güvenilir, dürüst, objektif, sırdaş ve dosttur. Öğrencileri, velileri, çevresini etkilemede başarılıdır. Sabırlı davranır, olaylar karşısında dayanıklıdır ve duygularını kontrol altında tutar. Cesaretlendirici ve destekleyicidir. Öğrencileri güdüleyici meziyetlere de sahiptir.
Öğretmen Fatuma SÖNMEZ için, resim dersi de bir ifade ve beceri dersidir. Çocuklarımız gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,"RESİM" ve "FIRÇA DARBELERİ" hatta "RENKLERLE" ile ifade ederler. Kendi, kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler. Resim dersi, bir takım temel becerileri kazandırmakla beraber, çocuklarda düşünce ve duyguyu da geliştirir. Düş kurmalarına da yardımcı olur.
Öğretmen Fatuma SÖNMEZ' e göre, Resim-iş diğer derslerde, bir kısım bilgileri derinleştirilmesi ve tamamlanması, bazı problemlerin ifade ve açıklanması, Resim iş dersleri ile mümkündür. Çocuklarımızın, ilk ilgili alanı da resimdir. Küçük yaşlarda resim yaparak, sorumluluk alır. Yaptıklarından da büyük haz ve keyif alır. Yaşama daha da sıkı bağlanır. Resim yapmak, insanımızın, bilhassa da öğrencilerin, serbest zamanlarını, en iyi şekilde değerlendirme, zararlı akımlardan koruma, en önemlisi de İnsanımızın ruh sağlığı açısından da önemli bir uğraştır.
Adalet İlkokulu' nda, görevli olduğu yıllarda, Japonya' dan , "KUKİZAKİ DAİNİ SHOGAKKO "ve " TAKEZONE HİGASHİ ELEMANTARY SCHOOL" adlı iki kardeş okul edinmiş, Japon eğitim sistemini de yakından takip etme fırsatı bulmuştuk.
Japon Eğitim sisteminde, "RESİM" ve "YAZI" dersleri, önemli bir yer tutar. Japonya' da "Resim ve Yazı" insanların, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. Japonya'da, öğretmenler, öğrencilerini tanımayı ve değerlendirmeyi yazı ve resimlerine bakarak yaparlar. Kişinin yazısının ve fırça darbelerinin kişiliğini ayna gibi yansıttığına inanırlar. Japon ekonomi ve teknolojisi, bugün geldiği noktayı, RESİM DERSİ" ne borçludur.
Yine resim dersleri, Japonya'nın, her alanda gelişmesi ve başarılı olması açısından da önemli bir yeri vardır. Ülkemizde ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenen, her dereceli okullardaki haftalık ders çizelgesinde "RESİM" dersi, seçmeli olarak yerini aldı. Oysa Resim dersi, bir ifade dersidir. Türkçe dersi ile eşdeğerdir.
Psikologlara göre, RESİM ve RENK, beynimizde uyanan bir duyumdur. Bireylere, dinamiklilik ve canlılık kazandırarak, enerji aşılayarak, yaşama sevinci verir. Bu nedenle de asırlardır, insanın, yaşam içinde ve yaşantısında vazgeçilmez bir unsur olmuştur.. Resim eğitimi, öğrencilerin, öncelikle psikolojik gereksinmelerinin de bir sonucudur. Resim yapan birey, ruhen sağlıklı olur.
Okullarda, eğitim, sosyal etkinlik içinde verilir. Japonya ve Almanya ve gelişmiş diğer ülkelerde,"HER DERS, BİR SOSYAL ETKİNLİKTİR" " felsefesi hâkimdir.
Ayrıca Resim Dersinin, öğrencilerin kişilik oluşumunda, iş ahlakı kazanmasında, güzellik duygularının gelişmesinde ve ortaklaşa çalışmaya alışmasında da önemli rolü vardır
Resim dersi, düşünce ve yaratıcık eğitiminin olmazsa olmaz unsuru, hatta alfabesidir. Herhangi bir toplumda ve ülkede, düşünce ve yaratıcılık yoksa orada bilgi, bilim ve özgürlükte yok demektir. İlerleme ve uygar olmada yoktur. Bilim ve teknikte ilerlemesi, eğitim ve öğretim de ben de varım demesi, mümkün değildir.
Yıllarca resim derslerine kullanılan, her bir renk, Anadolu insanının, dostluklarını, sevgilerini pekiştiren, duygu, düşünce ve coşkularının yönlendirilmesinde, kullanılan renk ve desen bir araçtır. Anadolu kadını, ilmik, ilmik dokuduğu, halı da, kilim de peşkir de, renk ve desenlerle adeta konuşmuştur. Duygusunu, düşüncesini, heyecanını, sevgisini, sevdasını ve mutluluğunu da desen ve renklerle aktarmıştır.
RESİM DERSİ, bir ifade dersidir. Hatta günlük yaşantılarının da vazgeçilmeyen, sadeliği ve sükûnun da bir ifadesidir. Hülasa Resim yapmak çağdaş insanın, özellikle de çocuklarımızın, "SEVİNCİ, DRAMI, HAYALİ, DİLİ VE SEVGİSİ," dir
Öğretmen Fatuma SÖNMEZ ve öğrencilerini kutluyoruz...
ÖRNEK ALINACAK BAŞARI
Cuma günü Özel Çağdaş Okullarının, Eskişehir İlköğretim okulları arasında gerçekleştirdiği, 2. Geleneksel Resim Yarışmasında, derece alan öğrencilerin, ödül töreni vardı. Törene, Şehit Yunus Baykal İlköğretim...