ÖRNEK DAYANIŞMA

Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği, Haziran ayı içinde kuruluş aşamasında olan Seyitgazi Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneğini ziyaret ederek, Sivrihisar ve Seyitgazi ilçelerinin, geleceği ve sorunlarının çözümü...

Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği, Haziran ayı içinde kuruluş aşamasında olan Seyitgazi Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneğini ziyaret ederek, Sivrihisar ve Seyitgazi ilçelerinin, geleceği ve sorunlarının çözümü üzerinde, konuştular. Özellikle de Eskişehir'deki derneklerin, kentin sorunlarının çözümünde, birlikte hareket etmeleri gerektiği hususundaki fikri birliği, özlenen gelişme idi.
Geçen yılda, Sivrihisar Derneği ve Mihalıççık Sosyal Kültür Dayanışma Derneği ile de aynı doğrultuda, önemli kararlar alınmıştı. Hatta bazı girişimler de olmuş, bu alanda oluşturulacak birlikteliğin, Eskişehir ve ilçeler açısından önemi üzerinde de durulmuştu.
Aslında kentteki derneklerin, birlikte hareket etmeleri, kentin sorunlarının çözümü açısından ciddi güç olacaktır. Çünkü çağımızda, toplumların ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir. Sivil Toplum örgütleri, kendi aralarında birliktelik oluşturmuş, sorunları da birlikte çözme gayret ve çabası içinde ise hedeflere ulaşmak, daha da etkili ve sonuç alıcı oluyor.
Ayrıca içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşları'nın, insan refahının iyileştirilmesine yönelik aktif rolleri de bulunuyor.
Sivil Toplum örgütlerinin, toplum, hükümet ve devlet kuruluşlarını, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan, STK' lar, son yıllarda, her alandaki etkinlikleri ile de dikkat çekiyorlar. STK' lar, toplumda oluşan tepkilerin esnetilmesinde de önem rol alıyor.
Ayrıca demokratik toplumlar, sivil toplum örgütleriyle sorunlarını daha bilinçli ve sağlıklı bir şekilde çözerler. Çağdaş demokrasilerde, kamuoyu oluşturmada sivil toplum kuruluşları, toplumun vazgeçilmez öğeleri arasındadır.
Örgütlenme, modern yaşamın ve demokrasi geleneğinin, en önemli öğesidir. Demokratik kuralların, işleyebilmesi için de örgütlenme şarttır. Örgütlenme, birey ve toplumun sorunlarını çözme yanında, toplumun ihtiyaçlarının, en uygun şekilde karşılanmasını da sağlar. Ayrıca da toplumun, kendileri ile ilgili olaylarda karar verme sürecine katılması halinde, alınan kararlarda, toplumun ihtiyaçlarının daha iyi yansıtılması mümkün olabilir. Ayrıca örgütlenme, toplumdaki kaynakların harekete geçmesini sağlar.
Ziyarette, dikkat çeken bir gelişme de Seyit Gazi Kültür ve Dayanışma Derneği' nin kuruluşunda, "ORTAK AKIL " üretilmesin de kadınların çoğunluk da olmasıydı. Toplantıya katılan kadınlar, oldukça donanımlı, iş yaşamının, her kademesinde aktif olarak çalışıyorlar. Pek çoğu da başarılı kariyer çizgisine sahipti.
Seyitgazi tarihi, MÖ 4 bin yılına kadar uzanır. MÖ 15. yüzyılda Hitit etkisine girmiştir. MÖ 546 da Pers istilasına dek Lidya egemenliği altında kalmıştır. Seyitgazi "Nacolea" adı ile Roma - Bizans döneminde, önemli bir karakol haline gelmiştir. MS. 395 ten sonra doğu Roma (Bizans) elinde kalan yörede, birçok Bizans kenti kurulmuştur
Selçukluların, Anadolu'ya yayılmasıyla, önce 70-80 ailelik bir Türkmen aşireti buraya yerleştirilmiş ve burası da, "TÜRKMEN KÖYÜ" olarak kayıtlara geçmiştir.
Seyyid Battal Gazi'nin mezarının, Ümmühan Hatun tarafından buldurularak bugünkü türbe ve mescidin yaptırılmasından sonra ise köy, SEYİTGAZİ adını almıştır (1207-1208). 11 yüzyılda Anadolu'ya yayılmaya başlayan Selçuklu Türkleri, 1182 de bölgede egemen olmuşlardır.
19.yüzyılın sonlarında, Seyitgazi Eskişehir kazasının, tek nahiyesidir 5 İlk belediye örgütü ise 1917'de kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı'na, özel taburu ile katılan Seyitgazi, Yunan işgalinde, kısmî hasar görmüştür. 1 Eylül 1922'de Türk ordusunun gelişiyle, acılı günler sona ermiş, Seyitgazi, Cumhuriyet döneminde ilçe olmuştur.
Seyitgazi, pek çok kavime ev sahipliği yapmasına rağmen kalkınamadı. Sürekli göç verdi. Göçün önlenmesi ve ilçenin sorunlarının tespiti ve çözümü için, ilçede bir "ÇALIŞTAY" düzenlenmelidir. Ayrıca ilçede, bir organize sanayi bölgesinin gerçekleşmesi için de gerekli girişimler yapılmalıdır.
İlçenin, kültürel ve tarihi mirasının, turizme kazandırılması için de çalışma yapılmalıdır. En önemlisi de, Seyitgazi İlçesi deki gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, bir "MASTER PLAN" mutlaka hayata geçirilmelidir. İlçe için yapılacak, "MASTER PLAN", hem bölge, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı için de rehber olacaktır. Kurulacak "DERNEK" ise Seyitgazi' nin, her türlü sorununun çözümüne, ciddi katkı da bulunacaktır.

Haberleri