ÖRNEK HEMŞERİ DERNEĞİ

Toplum içinde, insanların hayatlarını kolaylaştırmak, bir düzene sokmak, belli bir amaç veya birkaç amaç için, tek çatı altında toplanan gruplar, hukuki süreçte, dernek, vakıf, sendika, gibi unvanlar almıştır. Bu örgütlenme,...

Toplum içinde, insanların hayatlarını kolaylaştırmak, bir düzene sokmak, belli bir amaç veya birkaç amaç için, tek çatı altında toplanan gruplar, hukuki süreçte, dernek, vakıf, sendika, gibi unvanlar almıştır. Bu örgütlenme, modern yaşamın ve demokrasi geleneğinin, en önemli öğesidir. Örgütlenme, birey ve toplumun sorunlarını çözme yanında toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasını da sağlar.
Öte yandan çağımızda, toplumların, kentlerin, İlçelerin, beldelerin, köylerin ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir. Sivil Toplum örgütlerine, üye olan insanlar, birliktelik oluşturmuş, sorunları da birlikte çözme gayret ve çabası içindedirler.
Toplumda, kişi/kişilerin, karar verme sürecine katılması halinde alınan kararlarda, toplumun ihtiyaçlarının daha iyi yansıtılması mümkün olabilir. Ayrıca örgütlenme, toplumdaki kaynakların harekete geçmesini sağlar. Halk, sivil örgütlenme sayesinde, sorunlarını çözmede daha da bilinçlenir.
Ayrıca içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve kentler temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşları'nın, insan refahının iyileştirilmesine, yönelik aktif rolleri de bulunuyor.
Sivil toplum örgütleri, ilişkilerde, hedef kitleleri etkileyebilmek için, planlı ve inandırıcı bir çalışma yapmak zorundadır. Bu çalışma, ya kurumsal bir bütünlük içinde, ya da etkinliğe yönelik olarak sürdürebilir. Ancak bu görüldüğü kadar, kolay bir işte değildir. Emek, çaba, gayret, fedakârlık yanında, planlı çalışma gerektirir.
Bu alanda, kıt imkânlara rağmen, her türlü fedakârlığı yapan Sivil Toplum Örgüleri var. Bu örgütlerden biri de 27.04, 2013 tarihinde, Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, kurulan hemşeri derneği olan, Bozüyük, Sivrihisarlılar Derneği (BOS-DER) dir.
BOS-DER, kısa sürede etkili ve verimli çalışması ile dikkat çekti. Sivrihisarlılık ve Bozüyüklülük, bilincinin gelişmesine, önemli katkıda bulundu. STK' lar, yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında, iletişim ağı kurmak için, ciddi gayret gösterdi. En önemlisi de, Bozüyük' ün, sorunlarına, çözümler üretiyor, araştırma yapıyor, yapılan araştırmaları destekliyor ve elde edilen bilgileri de kamuoyu ile paylaşıyor.
BOS-DER, "GÖNÜLLÜLÜK" ve " SOSYAL SORUMLULUK" konularında, topluma ciddi katkı sağlıyor. Ülke, Bozüyük ve Sivrihisar' ın, sorunları üzerinde, düşünen, sorgulayan, en önemlisi de sorunlara çözüm üreten, insanların yetişmesine katkıda bulunuyor. Özellikle de "uzlaşma kültürü", Toplum Katılımı"," Takım Ruhu" ve "Ortak Payda" gibi kavramlara, etkinliklerinde yer vererek, bir bakıma da bu kavramların da eğitimini yapıyor.
BOS-DER, etkinliklerinde, dengelere, hakkaniyet ve eşitlik kavramlarına, çok dikkat etmektedir. Bu strateji ve çalışmalarında, eksikleri olabilir. BOS-DER, bu eksikliklerle ilgili ve hakkındaki öneri, eleştiri ve her türlü tartışamaya da açıktır. Bunu etkinliklerinde ve BOS-DER yöneticileri yaptığımız sohbetlerde, net bir şekilde görebiliyoruz.
BOS-DER, Bozüyük'ün, her sorunu yakından ilgilidir. Çünkü Bozüyük' ü, çağdaş şehircilik imkân ve olanaklarına, bir şeyler katabilen ve üreten insanlar taşıyabilir. BOS-DER gibi "HEMŞERİ DERNEKLERİ", Bozüyük için, kültürel zenginliktir.
BOS-DER, Bozüyük'ün, demografik yapısında önemli bir yere sahiptir. Çünkü sosyoekonomik açıdan bakıldığında, kentleri, o şehirde yaşayanlar oluşturuyor ve onlar şekil veriyor. Kentler, içinde yaşayan toplulukların, yaşama tarzlarına göre şekil alıyor. Kent, kent kimliği, kent kültürü, kentli olmada, en önemli unsurlardır,
BOS-DER Başkanı Taner GÜRKÖK' le, Pazar günü, dernek çalışmaları üzerinde konuşma fırsatı bulduk. Dernek çalışmalarına, Sivrihisar ve Bozüyük' le ilgili sorunlara, hâkimiyeti ve gelecekte düşündüğü, etkinlik ve projeleri ile dikkat çekti.
Sayın Taner GÜRKÖK, neyi, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak, yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının, bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile biliyor.
Sayın GÜRKÖK, yerel yönetimler ve STK' larla, yakında ilgileniyor. Özellikle de önümüzdeki aylarda, STK başkanları ve belediye başkan adayları ile Bozüyük' ün, yerel sorunları ve çözüm yolları ile ilgili bir veya birkaç panel, düzenleyeceklerini söyledi.
Sayın GÜRKÖK' e göre, Bozüyüklü ve Sivrihisarlı olmak, bir ayrıcalıktır. Ancak bu anlatılmaz yaşanır. Bir insan, "Ben Sivrihisar ve Bozüyük'te, yaşayacağım, Bu ilçelerde üretip, hizmet edeceğim, yerel safi hâsılalarına katkıda bulunacağım, Sivrihisar ve Bozüyük' te de, öleceğim diyorsa, insanın, doğum yeri, nere olursa olsun, O, gerçek, bir Sivrihisarlı ve Bozüyüklüdür.
OS-DER yönetici ve üyelerini kutluyoruz...

Haberleri