Milli Eğitim Bakanı Sayın Çelik, yakın zamanda Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) kaldırılması ve ilköğretimde olduğu gibi, her yıl "Seviye Belirleme Sınavı" yapılarak yüksek öğrenime öğrenci alınmasıyla ilgili, YÖK'le görüşeceklerini belirtti. Ve "Eğer ÖSS sistemini ilköğretimde uyguladığımız SBS' ye benzetirsek ki hükümetimizin programında bunun böyle olacağı ifade edilmektedir; o zaman 'hayat eşittir 180 dakika' olmayacak" sözleri ile de bu alanda karalı olduklarını gösterdi.
Ancak bu yıl, ÖSS'nin sona erdirilmesi çok zordur. Çünkü ÖSS sistemi, bu yıl değiştirilirse, mevcut sisteme göre hazırlanan öğrenciler mağdur olurlar.
Vaat gerçekleşmese bile, ÖSS'ye, bu yıl girecek öğrenciler daha şanslıdır. Çünkü 2008 yılında, genel liseler hiç mezun vermeyecektir. Bu nedenle de 2008 ÖSS`de aday sayısında üçte bir oranında düşüş yaşanacağını tahmin ediliyor. Sistem değişikliğinin doğası gereği, böyle bir boşluk oluştu. Bu yıl sınava girecek adaylara, aşırı derecede olmasa da önemli bir fırsat doğdu.
Özellikle de liselerin, öğretim süresinin dört yıla çıkarılmasıyla beraber, 2008 ÖSS'ye girecek aday sayısında, 500 bin civarında bir düşüş beklenmektedir. Tablo bu olunca da bu yıl sınava girecek adayların %25 oranında daha şanslı olduğunu da bir gerçektir.
Geçen yıl ÖSS'ye 1.615.534 aday katılırken, Bu yıl ÖSS'ye 1 milyon 200 bin adayın sınava girmesini beklenmektedir.
Katılım az olsa da, bölümler açısından bir değişiklik yok, nitekim ÖSYM Başkanı, taban puanlarda da 'bir miktar' düşüş olabileceğini söyledi ama kontenjanları göz önüne alındığında, en çok tercih edilen bölümlere talebin hiçbir zaman azalmaması; bu bölümlerin taban puanlarının düşmemesine ve başarı sıralarının gerilememesine neden olur. Örneğin tıp, hukuk, önde gelen mühendislikler v.b. gibi bölümlerin taban puanlarında şu ana kadar hiçbir değişkene bağımlı olarak ciddi bir düşüş gözlemlenmemiştir. Yine ilgililer göre, 2008 ÖSS'ye, umut bağlayanlar sadece bu yıl mezun olacak adaylar değil. Halen üniversitede okuyup bölümünden memnun olmayan hatırı sayılır bir kitle de 2008 ÖSS'de şansını deneyecektir. Dolayısıyla 2008 ÖSS' nin ardından karşımıza çıkacak olan sayısal veriler, tercih aşamasındaki adaylar için büyük önem taşıyacak. Tercihlerinde hedeflerini yüksek tutacak olan adaylar için, 2008 ÖSS' de de değişen pek bir şey olmayacak. Zira her zaman olduğu gibi, yine başarı sıralamasında adını ilk satırlara yazdıran adaylar, ipi göğüsleyecek. Şayet barajı geçen aday sayısında bir düşüş yaşanırsa, o zaman orta sıralarda yer alan adaylar, daha rahat tercih yapma şansı bulacak.
Adaylara moral verici haber ise, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan' ın sınavın yapılacağı 200 bin salonla ilgili tüm bilgilerin, bilgisayar ortamına aktarıldığını, bu bilgilerden hareketle adayların, sınav salonlarını kendilerin seçileceğini müjdesi idi. . Buna göre; gürültülü salonlarda sınav yapılmayacak, pek çok adayın şikâyetçi olduğu güneş alan salonlar, dar sıralar, havasız ve küçük ortamlar sınav salonu olarak kullanılmayacak.
Öte yandan Türkiye'de, dershane sayısı, her yıl önemli ölçüde artmasına rağmen sıfır çeken öğrenci sayısında azalma olmadı. Nitekim 2001 yılında, 9 bin 319, 2002 de, 8 bin 819, 2003'te 26 bin, 2004'te 32 bin 177 2005te 57 bin 163 genç sıfır puan aldı. Bu yıl sistemde yapılan değişiklikler ve sınav sorularını zor olması dolaysıyla da, bu sayının daha yüksek rakamlarda olacağı da bir gerçektir.
Tablo dikkatle izlendiğinde, AKP iktidarı döneminde, sıfır çeken öğrenci sayısı, her geçen yıl daha arttı. Bu tablo, mevcut eğitim sisteminden olduğu kadar, siyasi otoritenin eğitim stratejileri ve uygulamalarından da kaynaklanıyor.
Aslında Türk halkı, eğitim sitemini sorgulamak ve üzerine düşeni de yapmak zorundadır. Eğitim, bir kazanç ve siyasi çıkar kapsı olarak düşünüldüğü sürece, gençlerimizin, ÖSS ve hayata başarılı olması veya sorunlarına çözüm bulması da mümkün değildir. Yıllardır köşemizde, her yıl ÖSS sonuçlarının değerlendirmesi için, ilgili tarafların katıldığı geniş kapsamlı bir toplantını yapılmasını, gerekçeleri ile birlikte sürekli önerdik. Ancak bir türlü gerçekleştirilemedi. Eskişehir, ÖSS'de istenen başarıyı yakalamak istiyorsa, ÖSS ile ilgili yapılan tüm çalışmalar, tarafların katıldığı, geniş kapsamlı bir toplantıda, değerlendirmek ve sorgulamak ve gerekli tedbirleri de almak zorundadır. Aksi halde, ÖSS, hazırlıklarında yapılan hatalar devam edecek, fatura da her zaman olduğu gibi, gençlerimize kesilecektir.
Gençlerimize, ÖSS' de başarılar diliyoruz.
ÖSS ÇİLESİ SONA MI ERİYOR?
Milli Eğitim Bakanı Sayın Çelik, yakın zamanda Öğrenci Seçme Sınavı’nın (ÖSS) kaldırılması ve ilköğretimde olduğu gibi, her yıl "Seviye Belirleme Sınavı" yapılarak yüksek öğrenime öğrenci alınmasıyla ilgili, YÖK’le...