PROF DR SERVET BİLİR ONKOLOJİ MERKEZİ

Geçen hafta, ESOGÜ Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ ni tanıma fırsatı bulduk. Hastanede, çok yönlü gelişmeler mevcut. Özellikle de Osmangazi Üniversitesi Prof Dr Servet Bilir Onkoloji Merkezi’ nin, çok değişik bir...

Geçen hafta, ESOGÜ Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi' ni tanıma fırsatı bulduk. Hastanede, çok yönlü gelişmeler mevcut. Özellikle de Osmangazi Üniversitesi Prof Dr Servet Bilir Onkoloji Merkezi' nin, çok değişik bir fiziki yapısı var. Kanser hastaları, üzüntü, endişe, yorgunluk, uykusuzluk, çaresizlik, umutsuzluk, huzursuzluk duyguları, hayattan zevk alamama gibi depresyon belirtilerini unutturabilecek bir görünüme sahip. Özellikle de girişteki çiçekli hol, diğer sağlık kuruluşlarına örnek teşkil edecek niteliktedir. İlimizden ve çevre illerden, pek çok hasta, bu merkezden istifade etmektedir.
Prof Dr Servet Bilir Onkoloji Merkezi, kanserin oluşum nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, teşhisi, tedavisi, korunması ile ilgili alanlarda faaliyet gösterdiği gibi, Kanserli hastaları takip ve ilaçla tedavisi de yapıyor. Lüzum görülürse de merkezde, cerrahi ve ışın tedavisi yapılıyor.
Aslında Eskişehir' e kazandırılan, Prof Dr Servet Bilir Onkoloji Merkezi'nin, Eskişehir ve çevre iller için, ne ifade ettiğini en iyi bilen kişilerden biriyim. Çünkü Eskişehir' de Ankara Onkoloji Hastanesine veya başka onkoloji merkezlerine gidenler, günlerce sıra bekler, strese girer, maddi ve manevi kayba uğradıkları gibi, tedavide de sıkıntı çekerlerdi.
Ölüm nedenleri arasında, ikinci sırada olan kanser, gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farklılık, Bu merkezlerden nasıl yararlandırılacağı konusunu ve önemini daha da ön plana çıkartmaktadır. Özellikle de "Kanserden değil, geç kalmaktan kork sözü bu merkezlerin önemini çok güzel ifade ediyor.
Merkez, 2004 yılında, hizmet vermeye başladı. Bu merkez içinde yer alan Radyasyon Onkolojisi Kliniği Doç Dr Durmuş ETİZ, Tıbbi Onkoloji Kliniği Doç Dr Zeki ÜSTÜNER tarafından kurulmuştur. Merkez, 3 katlı binasında, 100 yatak kapasitesi (50 Radyasyon Onkolojisi – 50 Medikal Onkoloji) ile hizmet vermektedir.
Radyasyon Onkolojisi Kliniğinde, yılda yaklaşık 900 yeni hasta tedavi edilmektedir. Hastalar, ışın tedavisi sırasında ve sonrasında kontrollerde poliklinikte izlenmektedir. Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nin, yataklı tedavi ünitesi olması nedeni ile özellikle çevre illerden yoğun talep vardır.
Tıbbi onkoloji kliniğinde, Doç Dr Zeki ÜSTÜNER ve Yrd Doç Dr Murat DİNCER görev almaktadır. Kanser hastaları için, gerekli olan kemoterapi rejimleri bizzat öğretim üyeleri eşliğinde uygulanmaktadır. Ancak onkoloji merkezinin Eskişehir ve çevre illere de hizmet vermesi dolayısıyla, talep çok fazladır.
Onkoloji Merkezi tanı, teşhis ve ışın tedavisi ve tedavi planlamasında direk grafi, ültrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, anjiyografi yöntemlerinin kullanılmasıyla 24 saat hizmet veren, Radyodiagnostik Anabilim Dalı tarafından desteklenmektedir. Aynı şekilde PET/CT cihazının tanı ve radyoterapi planlamasında kullanılmasıyla, Nükleer Tıp Anabilim Dalı ile işbirliği içinde çalışılmaktadır.
Ayrıca düzenli Radyasyon Onkolojisi, Tıbbi Onkoloji, Nükleer Tıp, Üroloji, Patoloji, Kulak burun boğaz ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinikleri ile multidisipliner olgu değerlendirme toplantıları yapılmaktadır. Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan, hayvan laboratuarının olanakları bilimsel araştırmalar yapılmasına imkân vermektedir.
Hastaların elektronik ortamda radyoterapi dosyaları saklanabilmektedir. Uygulamaların tümü için, kalite güvenliği, uygun kalite kontrol ve kalibrasyon cihazlarıyla periyodik olarak sağlanmaktadır.
Ülkemizde, onkoloji alanında merkezlerin, sayı her geçen gün artmaktadır. Bu merkezlerde olduğu gibi, Prof Dr Servet Bilir Onkoloji Merkezi''nin de, talep arttıkça, finans, insan kaynakları, kalite standartları, fiziksel tesis sorunları, çalışan ve hasta memnuniyeti ile ilgili sorunlarda artacaktır. Ayrıca onkoloji merkezinde hasta oranına göre, donanım eksiklikleri, kemoterapi uygulanması, hasta sevkleri, kanser kontrolü, yaklaşımı, multidisipliner olmak, destek tedavi, kanser kayıtları ve araştırmalara dair sorunlarda olacaktır. Bu açıdan, doğru stratejiler, güç birlikleri ve politikaların oluşturulması ve uygulanması, bu alanın gelişmesi açısından kritik bir önem göstermekte olup, Bu alanda, Eskişehir'de, kişi/kişilere ve kurum/kuruluşlara, büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.
Prof Dr Servet Bilir Onkoloji Merkezi, Eskişehir ve çevre iller için, çok önemli bir imkândır. Bu merkezin, en iyi şekilde, hizmeti verebilmesi, mevcut veya oluşabilecek sorunlarını çözebilmesi, "TOPLUM KATILIMI" ile eşdeğerdir. O nedenle de Eskişehir ve Çevre illerdeki hayırsever insanlarımız, merkeze maddi katkıda bulunmalı veya tıbbı araç ve gereç sağlamalıdır. Personel sayısı da artırılmalıdır. Ayrıca onkoloji merkezi, kanserin erken teşhisinde ve tedavisinde önemli kuruluştur. Çünkü erken teşhis, hayat kurtarır.
Onkoloji Merkezinin kurulmasına, vesile olanları kutluyoruz.

Haberleri