PROJE TABANLI STAJ

Anadolu Üniversitesi, Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından, Dördüncüsü gerçekleştirilen ve gelenekselleşen, “Proje Tabanlı Staj (PTS) Sertifika Töreninde, üniversite ile sektörlerin,...

Anadolu Üniversitesi, Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından, Dördüncüsü gerçekleştirilen ve gelenekselleşen, "Proje Tabanlı Staj (PTS) Sertifika Töreninde, üniversite ile sektörlerin, işbirliği sonucu gerçekleştirilen, projeleri sergilendi.
Proje Tabanlı Staj Programı, öğrencilerin, Bölgedeki ve Eskişehir'deki, iş adamları ve sanayicilerin, faydalanması açısından, çok büyük bir avantajdır. Çünkü PTS ile firmalar, gençlerle, sorunlarına çözüm bulurken, nitelikli insan gücü yetiştirilmesine, katkıda bulunuyor, Öğrenciler de staj yaptıkları, firmalarda, istihdam sağlıyor.
ARİNKOM TTO' nun, proje fikirlerinin, ulusal ve uluslararası araştırma-teknoloji geliştirme-İnovasyon (ATGİ) destek programları ile eşleştirilmesi, proje iş birlikleri amaçlı arama organizasyonları (Proje Pazarları vb) gibi çalışmaları ve Proje Tabanlı Staj Programı, "PROJE EĞİTİMİ", "TEŞVİKİ" VE "ÜRETİMİ" açısından önemlidir. Çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz. "PROJE ÜRETMEK" gerekir. Çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Ülkelerin ve şirketlerin, zenginliği, bünyelerinde mevcut projeler ile ölçülüyor.
Üretilen, her proje de bir düştür. Nitekim Dalai LAMA'"GÜZEL BAHÇE DÜŞLEMEDEN BAHÇE SAHİBİ OLUNMAZ" demiştir. Çünkü proje geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir.
Üniversitelerimizin, Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler gibi alanlarda, öğrenim görmekte olan, lisans öğrencilerin, projeler üretmesi veya Ar-Ge çalışmaları yapması, ülkemizin, bilim ve teknoloji, özellikle de Ar-Ge ve İnovasyon alanına, ciddi katkıda bulunacaktır.
Anadolu Üniversitesi' nin, Proje Tabanlı Staj Programı, firmaların, proje fikirlerini, üniversite ile birlikte hayata geçirmeleri ve örnek projeler hakkında, fikir sahibi olmaları, yönünde önem taşıyor. Ayrıca bu program, sektörün ve üniversitenin, önemli isimlerini, aynı çatı altında buluştururken, üniversite, kurum/kuruluşlar, özellikle de sanayi işbirliği sağlamada, Türkiye için bir ilk olup, örneği az rastlanan uygulamalardan biridir.
Anadolu Üniversitesinin, hayata geçirdiği, Proje Tabanlı Staj, firmaların belli konulardaki problemlerine çözüm geliştirmek ve halen öğrencilik yasamı, devam eden stajyerlere, iş hayatı ile ilgili deneyimleri, mezuniyetten önce kazandırmayı hedeflemektedir
PTS' den öncelikle öğrencilerin, staj etkinliğinin arttırılması ve firmaların, ihtiyacı olan konularda destek sağlaması, aynı zamanda akademisyenler ile sanayi kuruluşlarının iliksilerinin arttırılması, potansiyel elemanları, staj sürecinde tanıma olanağının arttırılması gibi, faydalar hedeflenirken, öğrencilerin, mesleki deneyimlerine de katkı sağlıyor
Türkiye'de, ilk kez geliştirilen Proje Tabanlı Staj (PTS) Programı, tamamen Anadolu Üniversitesi'ne özgü, bir yapı olarak, 2012 yılında başladı ve PTS uygulamasıyla bu güne kadar 155 öğrenci, programdan faydalanarak, staj yapma olanağı sağladı.
Proje tabanlı staj programında, yer alacak öğrenciler, itina ile seçilmektedir. Önce staj süresince projede, öğrenciye ve projeye destek verecek, bir Akademik Danışman belirlenerek, her öğrencinin, bir endüstriyel danışmana sahip oluyor.
Firma ve Stajyer, üniversiten, ön elemeden geçmektedir. Üniversite, öğrenciler arasından kendi de seçebiliyor. Gerekli görüşme ve sınavları yapabiliyor
Staj süresi, firmanın isteğine bağlı olarak, 45 le 90 gün arasında olabiliyor. Staj süresini firma belirlemektedir. Bu sürenin daha da uzun olması, her iki tarafın da yararına olacaktır. Stajda, öğrencinin projeye odaklanması, süreçlere daha çabuk uyum sağlamakta ve daha etkin bir staj yapmaktadır. Staj yapan öğrenciden, firma daha fazla fayda sağlamaktadır.
Anadolu Üniversitesi'nin, Proje Tabanlı Staj Programına, Eskişehir ve çevresindeki bulunan firmalar, giderek daha fazla ilgi göstermektedir. İlk yılı olan, 2012'de programa 2 firma, 7 proje ve 7 öğrenci katıldı. 2013 yılında, programa katılan firma sayısı 9'a, proje sayısı 27'ye ve öğrenci sayısı 33'e ulaştı.
2014 yılında, 17 firma, 32 proje ve 35 öğrenci ile programa katılım sayısı giderek artış gösterdi. Programa geçtiğimiz 2015 yılı içerisinde, 20 firma, 66 proje, 80 öğrenci ile ivme yükselmeye devam etti.
Proje tabanlı Staj Programına, herkesim destek vermelidir. Hatta diğer üniversitelerde "ÖRNEK" almalıdır. Çünkü bu proje, üniversite-sanayi işbirliğine de ciddi katkıda bulunacaktır. Bu katkı ile firmalar, üniversitelerden teknik anlamda, destek ve danışmanlık alacak, üniversitelerde, kalite artacak, mezunlarına da, istihdam sağlanacaktır.
PTS, üniversiteler ve sanayi kuruluşları arasındaki etkileşimi sağlaması yanında, işbirliğine de ciddi katkıda bulunacaktır. Şirketler, ürün ve süreç inovasyonları konusunda, üniversitedeki, öğrenci ve araştırmacılardan yararlanırken, öğretim üyeleri de kaynak ve olanaklara, daha kolay ulaşarak, araştırma faaliyetlerini, daha etkin ve uygulamalı yürütecekler, en önemlisi de şirketler, nitelikli insan gücüne sahip olacaklar.
Rektör Sayın Prof. Dr. GÜNDOĞAN ve ARİNKOM TTO ekibini kutluyoruz.

Haberleri