RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ

                  Ramazan, rahmet, feyiz, bolluk ve bereket ayıdır Bu ayda, akıldan, ziyade kalp hissedar olduğu için, daha fazla zikir, şükür, tefekkür, ibâdet, hayır ve salih amel yapılır.. Ayrıca tövbelerin,...

 


                 Ramazan, rahmet, feyiz, bolluk ve bereket ayıdır Bu ayda, akıldan, ziyade kalp hissedar olduğu için, daha fazla zikir, şükür, tefekkür, ibâdet, hayır ve salih amel yapılır.. Ayrıca tövbelerin, duaların, hayır ve hasenatın, kabul olduğu mübarek bir aydır.


               Kuran’ ı Kerim’de,  "O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur' an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!" (Bakara suresi 185. ayet) buyrulmuştur.


              Hz Muhammed (sav) de ” Oruç tutunuz, sıhhat bulursunuz” demiştir.


              Oruçlu insan, disiplin içine girip, dilini ve diğer organlarını, haramlardan korur.  Yalan, gıybet, dedikodu gibi, yasaklar, orucu bozmazsa da orucun fazilet ve sevabına mani olur. Onun için de oruçlu insan, her türlü olumsuz davranışlardan uzak durur.


              Oruç, insanda, sorumluluk duygusunu geliştirir. İnsan, her türlü kötülüklerden uzaklaşır. Ramazan ayında, insan, yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı, gereği gibi, anlar. Onların çektiği, acıyı yüreğinde duyar, açlığın, ne olduğunu bizzat tatmış olur.


               Oruç tutan insanlar, yokluk içinde kıvranan, fakirlerin sıkıntılarını içinde duyarak, şefkat ve merhamet duyguları gelişir. Bunun sonucu olarak da fakirlere yardım elini uzatarak, sıkıntılarını giderir, toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunur. Oruç, insana sabırlı olmayı öğretir. Ahlakımızı, güzelleştirir.


               En önemlisi de Oruç, insanın, daha sağlıklı olmasını sağlar


               Nitekim Nobel Tıp ödülü, Dr. Carrel,  “L’Hamme, Cet İnconnu” adlı eserinde, oruç sırasında, organizmalarda,  depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan, bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu anlatır.    


              Fransız profesörü Moulin’ de,  “İslam dünyasının en yararlı kurumlarından biri oruçtur. Oruç, bedenin hem fiziksel, hem ruhsal dinlenişidir. Dokuları temizler, birikmiş toksinleri, zehirleri atar. Müslümanlar böylece her yıl bir ay bedenlerini dinlendirirler... Hıristiyan dininde orucun bulunmaması büyük bir kayıptır.” demiştir.


            Ramazan ayı boyunca, din adamları, orucun maddi ve manevi faydalarını, mantıklı bir şekilde halkla paylaşmalıdır. Oruç tutmayanları eleştirmek yerine, onların anlayacağı dille, orucun fazileti anlatılmalıdır.


         Oruçlu zengin, fakirin ne kadar merhamete ve şefkate muhtaç olduğunu o zaman anlar. Yani zenginin de nefsine açlık çektirme mecburiyeti lazımdır ki, hakiki açlığın ne olduğunu anlayabilsin. O halde oruç, sosyal hayatın tanzimi için de bir vasıtadır.


           İslamiyet, hoşgörü dinidir. Oruç tutmayanlara, hoşgörü ile yaklaşılmalı, onları İslam’dan uzaklaştıracak, tavır ve davranışlarda da kaçınılmalı, bilakis onları kazanmak için, uğraş verilmelidir.


              Hatırlıyorum da yıllar önce, Ramazan ayında oruç tutmayan bir arkadaş,” Bu kadar nimetin için de aç duruyorsun, sana acıyorum… “ demişti. Kendisine, niçin oruç tutuğumu, orucun maddi ve manevi faydalarını, özellikle de insan ve toplum için ne ifade ettiğini, onun anlayacağı bir dille anlattım. Mahcup oldu. Ve “ Bunlar için, oruç tutuyorsan, özür dilerim.” diyerek, doğru düşünceyi benimsemişti.  


              Ramazan ayında,  Corona Virüs nedeniyle, iftarlar verilmeyecektir. Ama Ramazan’da, yediğimiz lokmanın, "HELAL" olup olmadığının, muhasebesinin yapıldığı, ay da olmalıdır.  çünkü Kur'ân'da, Allah,” “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helal olanlarından yiyin. Şayet ancak Allâh’a, kulluk ediyorsanız, O’na şükredin.” buyurmuştur. (Bakara, 172)


            Ramazan ayı, maddi ve manevi, birçok güzelliklerin, bir arada yaşandığı,  duygu ve hissiyatında öne çıktığı mübarek bir aydır. Rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan Ramazan ayı, dini açıdan taşıdığı önemle birlikte mü’minler arasında sosyal açıdan da yardımlaşma ve dayanışmanın, en yüksek olduğu aydır.


             Cenab-i Allah (c.c.) bu dar-ı dünyada, geçim cihetiyle, kimi zengin, kimi fakirlikle imtihana tabi tutuyor. Zengini, fakirlerin yardımına  davet ediyor. Zenginler, fakirlerin açlık hallerini, ancak oruçtaki açlıkla tam anlayabilirler.


            Zengin, zekâtını verdiği zaman, fakir de zengine karşı, hürmetkâr olur. Bir insan  “Ben tok olayımda, başkası açsa, bana ne!”derse, o zaman, toplumda, huzu kalmaz.  O nedenle sosyal adalettin, garantisi ve huzurun temini için, zekât iyi bir vasıtadır.


            Ayrıca İslam dininin, sosyal dayanışma ve yardımlaşma kurumlarından birisi olan zekâtlar.  Corona Virüe (CoVid19) nedeniyle, işini kaybeden, geliri olmaya insanlarımıza verilmelidir.


          Ramazan ayının, dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında, seçkin bir yeri vardır. çünkü kutsal kitabımız, Kur'an, bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen, "kadir gecesi"   de yine bu ay içinde kutlanır. 


           Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda, yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan, bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda,  bir oruçluya, iftar verenin, günahları affolur. Cehennemden azat olur.


             Ramazan ayınız mübarek, dualarınız, kabul olsun…..


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Haberleri