TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın Hayri AVCI ile yaptığımız görüşmede, Eskişehir de, "RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ" nin hayata geçirileceğini ve bu alanda, " Strateji Belgesi ve Strateji Eylem Planı" nın gerçekleştirildiğini söyledi. Bu gelişme ülkemiz ve Eskişehir açısında, önemli bir oluşumdur.
Batıda 'şirket evlilikleri 'nin gittikçe arttığı çağımızda, ülkemiz ve Eskişehir'de, "SEKTÖREL" ve " ÇATI" şirketlerine, "KÜMELENME MODELİ" ne, günümüzde, eskisinden, daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Kümelenme ve işbirliği ağlarının gelişimi, firmaların rekabet güçlerinin artırılması, yenilikçiliğe ve Türkiye ve Eskişehir ekonomisinin büyümesine katkı sağlanması için, temel bir öncelik olarak önümüzde durmaktadır. Günümüzde, kümelenme yaklaşımı, yenilikçiliği ve gelişmeyi besleyerek, işletmelere ciddi bir rekabet avantajı sağlamakta, ulusal ve global paylarını da artırmaktadır.
1980'li yılların başında, hayata geçirilen ve aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmaların aynı coğrafi bölgede yoğunlaşmasını ifade eden kümelenme modeli, Avrupa ülkelerinden sonra Türkiye'de de, son yıllarda hızla devreye girmeye başladı. Ülkemizde geniş çaplı analizlerle belirlenmiş, tekstil, otomotiv yan sanayi, makine imalat, turizm, gıda, bilişim, finans, inşaat, seramik gibi sektörlerde bugüne kadar pek çok proje tasarlanmıştır.
Aslında Türkiye' nin, Gümrük Birliği' ne girdiği yıllardır itibaren, Eskişehir sanayinin, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi ve Ar-Ge çalışmaları için, "SEKTÖREL" ve "ÇATI" şirketleri kurması gerektiğini, köşemizde sıkça gündeme getirdik. Ancak bir türlü gerçekleşmedi. Oysa Eskişehir'de, bu şirketler kurumuş olsa idi. Eskişehir, sanayisi, daha da güçlenecek, ulusal ve global pazarlarda da söz sahibi olacaktı.
Ve nihayet!
Eskişehir' de " KÜMELEME MODELİ" TÜLOMSAŞ, Anadolu ve ESOGÜ üniversiteleri ve 250 civarında şirket tarafından, "RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ" ile hayata geçiriliyor. Bu alanda, "Strateji Belgesi ve Strateji Eylem Planı" gerçekleştirildi. Devlet Planlama Teşkilatı' na sunulan proje, 2011 yılı Ocak ayında revize edilmesi koşuluyla proje kabul edildi.14 Ocak 2012 tarihinde, Resmi Gazetede yayımlanarak, yatırım programına alınan proje, resmiyet kazanarak başlatılmış oldu. Kalkınma Bakanlığı tarafından, onaylanan bu proje ile Eskişehir, raylı sistemlerin merkezi olacaktır.
Eskişehir'in, Alpu ilçesinde kurulacak olan merkez, 27 km test yoluna sahip olacak. Merkezin idari üniteleri, laboratuarları, atölyeleri, sosyal alanları ve eğitim birimleri için 670 bin 560 metrekarelik arazi, Eskişehir Alpu Belediyesi tarafından proje için tahsis edildi.
Ayrıca Eskişehir' de 'de, raylı sistemler sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş'nin (TÜLOMSAŞ) öncülüğünde bir araya gelerek, Raylı Sistemler Kümelenmesi Derneğini kurdu. Dernekte, TÜLOMSAŞ ve diğer üreticiler de yer alıyor. Dernek, raylı sistemler araç ve bileşenleri üretiminde, yerli sanayi katkısının artması amacıyla çalışmalarını yönlendirmekte ve yerli üreticilerin, TÜBİTAK ile birlikte ürün geliştirme projeleri gerçekleştirecektir.
RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ' nde, yer alan KOBİ' ler sayesinde, üretim ve istihdamı büyücek, Kalite ve verimlilik, ihracat artacak, uzmanlık ve yetenekler gelişecek, inovasyonda ciddi atılımlar olacak, işbirliği nedeniyle kaynaklar, daha iyi kullanılacaktır. Üniversite-sanayi işbirliği hayat geçecektir.
RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ ile Eskişehir raylı sistemler sektöründe, üretim, tasarım, inovasyon, teknoloji ağı, özellikle de Araştırma ve Geliştirme çalışmalarında, dünyanın sayılı merkezlerinden olurken, Raylı Sistemler Sektöründe, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olacaktır.
RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ ile özelleşmiş kaynaklar, hizmetler, bilgi, araştırma birimleri ile eğitim gibi, genel ihtiyaçlara daha etkin ulaşılacak, firmalar arasında, daha kolay koordinasyon ve işlem yapılmasını sağlanacak; rakipler arasında performans kıyaslaması yapılmasına, imkân tanıyarak verimliliği ve etkinliği arttırılacaktır.
RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ içinde yer alan üyeler, tedarik zinciri kapsamında, raylı sistemlerle ilgili araç ve gereçleri üreteceği gibi, tedarik ettikleri ürünlerle ilgili araştırma yaparak, daha kaliteli haline gelmesine de vesile olacaklardır. Yakaladıkları cazibeyi, fırsat olarak görüp değerlendirmeleri ve sahip olduklarını koruyarak genişleme stratejileri izlemeleri sonucu, sürekli olarak artan bir üretim ve istihdam merkezi olma yönünde, çok büyük potansiyele sahip olacaklar. En önemlisi de Eskişehir, Raylı Sistemler Araçları pazarında, söz sahibi olurken, ülke ve Eskişehir ekonomisine de katkı sağlayacaktır.
Vesile olanları, kutluyoruz.
RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ
TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın Hayri AVCI ile yaptığımız görüşmede, Eskişehir de, "RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ" nin hayata geçirileceğini ve bu alanda, " Strateji Belgesi ve Strateji Eylem Planı" nın gerçekleştirildiğini...