SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MELEKLERİ

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, iki gece refakatçi olarak kaldık. Bu süre zarfında, hastanede görevli Hemşire Sayın Cumaziye KARA’ nın, çalışmaları ve hasta ve hasta yakınlarına tavrı, bilgisi, tecrübesi...

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, iki gece refakatçi olarak kaldık. Bu süre zarfında, hastanede görevli Hemşire Sayın Cumaziye KARA' nın, çalışmaları ve hasta ve hasta yakınlarına tavrı, bilgisi, tecrübesi ile hemşirelik mesleğinin, hastalar açısından ne kadar yararlı olduğuna da tanık olduk.
Elbette sağlık hizmetinin, dengeli, ulaşılabilir, sürekli, kaliteli ve en üst düzeyde verilmesi esastır. Sağlık Literatürün de başarı ise, hekimi, hemşiresi ve diğer sağlık çalışanlarının, bir ekip ruhu içinde hizmet vermesi ile de orantılıdır. Bu takım da "HEMŞİRE" nin, müstesna bir yeri var.
Hemşirelik mesleği, son derece yüksek ahlaki bir anlayış ve davranış temeli üzerine kurulmuştur. Doğasında, insana saygı ve insan haklarına değer verme vardır. Hasta ve hasta yakınlarının, beklentilerinin karşılanması ile etkili, verimli ve duyarlı sağlık hizmeti sunulmasında hemşirelere, önemli görevler düşmektedir. Hemşirelik mesleği, milliyet, renk, inanç, yaş, cinsiyet, siyasi ve sosyal statü gözetmez. Herkese, eşit hizmet üretir.
Hemşirelik iş gücünün, büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturur, erkek hemşireler varsa da sayıları % 10'lar üzerinde değildir. Hemşireliğin çalışma alanı, çok geniş olmakla birlikte ülkemizde ve dünyanın, pek çok yerinde, hemşireler hastanelerde çalışmaktadırlar.
XIX. yüzyılın ikinci yansında, modern hemşirelik anlayışının yaygınlaştığını, XX. yüzyılın ise sosyal hareketlilik dönemi olduğunu ve özellikle XX. yüzyılın ortalarında mesleksel bilinçlenme hareketlerinin başladığını, bugün ise sağlık sektörünün, en gözde mesleği olduğunu görürüz.
Cumhuriyetin ilk yıllarında, tek bir okulda, okuma-yazma bilenlerin kabul edilmesiyle başlayan hemşirelik eğitiminin, günümüzde üniversite düzeyinde sayıları 90'i bulan Hemşirelik Yüksekokulu ve Sağlık Yüksekokulları tarafından yürütüldüğünü görüyoruz. Bu okullarımızda yetişen hemşeriler, çok başarılı performans sergiliyorlar.
Sayın KARA, bu hemşirelerimizden biridir. Bir profesyonel gibi görevini ifa etmektedir. Özellikle de hemşirelik mesleğinin gereği olan, "BAKIM", " EĞİTİM" , "KOORDİNASYON" ve " ARAŞTIRMA" gibi rol ve işlevleri eksiksiz yerine getirdiği gibi, icraatına yansıtarak da başarılı performans izliyor.
Dikkat ettik. Mesleğinde, oldukça donanımlı, hazırlıklı, bilinçli olduğu gibi yaşadıklarını ve yaşananları sorguluyor. Bunlardan ders çıkartarak, her türlü engeli kolayca aşıyor. Faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyuyor. Hastalarla da çok kolay ilişki kuruyor. Hastamıza, sabaha kadar kan verilirken, göstermiş olduğu olağanüstü gayret ve caba her türlü takdirin üstünde idi.
Sayın KARA' yı, 5 Mart Kadınlar gününde tanımakla, kadınların toplumdaki yerini bir kez daha anımsadık. Türk Kadının toplumda söz sahibi olması için işi, kariyeri güvencesi olmalı, hayatını da kendi kazanmalıdır. Kendi başının çaresine de bakmalıdır. Bugün kadınlara, bu duygular hakimdir. Doğrudur. İş yaşamında dünyanın her yerinde kadınlar aynı sorunları yaşıyorlar. Orta ve üst kademlerde kadın sayısı çok az. Ancak yeni kadın tipi, kendi kurallarıyla, sisteme giriyor, yaşamdaki yerlerini de alıyorlar. Erkek gibi kadın olmak, yok artık. Kadınlar, kadın olmanın bilinciyle yükseliyor. Önlerine çıkan engellerli yıkarak geleceğin yolunu açıyorlar.
Sayın KARA, her türlü engeli aşarak, bugünler gelmiş. Kendini de çok iyi yetiştirmiş. Hastası ile etkili konuşuyor. Fikirlerini ve yapmak istediklerini, hastayı kırmadan başarıyor. Kendini disipline ederek, başarıya giden yolda, çok iyi tespit ediyor. İcraatında etkili ve hızlı karar veriyor, işinde, hata yapma lüksünün olmadığını da çok iyi biliyor. O nedenle de görevini eksiksiz ve hatasız yapmak için de olganüstü gayret gösteriyor.
Şu bir gerçek ki bilim uzmanlığı ve doktora yapmış ve akademik ortamda öğretim üyeliğine yükselmiş hemşireler vardır. Bütün bu gruplar mesleği algılama, mesleksel çabaları benimseme, gelir durumu ve diğer özellikler yönünden birbirlerinden farklılıklar gösterirler. Bu yönüyle hemşirelik dışardan bakanları, son derece şaşırtabilir ve yanıltabilir. Ülkemizde farklı düzeylerdeki okullardan mezun olan hemşirelerin, unvan, görev, yetki ve sorumlulukları birbirinden ayrılmamış olabilir. Ancak mesleğini, hakkıyla yapan hemşerilerinin tamamı sağlık sektörünün melekleridir.
Aslında hemşireler, yaratılanların, en şereflisi olan insana hizmet ediyor. Sayın Cumaziye KARA ve onun gibi çalışanlar, bunun bilincindedir. Ancak hemşerilik kolay bir meslek de değildir. Manevi açıdan tahmin bile edilmeyecek, bir baskı vardır. Bazen de hasta yakınlarının, tehdit ve şiddetine maruz kalırlar. Buna rağmen, hastaya uzaktan bakamazlar, tiksinmeler. Her hemşirenin, tek bir düşüncesi vardır. Sahip olduğu imkân ve bilgileri kullanarak, hastayı sağlığına kavuşturarak, tekrar hayata döndürmektir.
Sayın KARA' yı, kutluyoruz.

Haberleri