Dünyadaki 6. Dünya Sağlık Örgütü Bölge Ofisinde, 66 ülkede, 22 Dünya Kentinde ve 55 Avrupa kentinde devam eden ve gelişen "Sağlıklı Kentler" hareketinin Türkiye örgütlenmesi, "Sağlıklı Kentler Birliği" Eskişehir'de bir araya geldi. Cuma günü başlayan ve iki gün sürecek toplantıda, şehircilik sorunları tartışılıyor.
Sağlıklı Kentler Projesi, Dünya Sağlık Örgütü' nün, 1981 yılında "2000"yılında "HERKESE SAĞLIK" stratejisini geliştirmesi ve uzantısı olarak ilk kez, " SAĞLIKLI KENTLER HAREKETİ" ile başladı. Bu hareket, ülke sınırları ile sınırlı kalmamış, dünyanın, pek çok kentinde, ciddi projelere dönüşmüştür. O yıllarda," Güvenli, yeterli yiyecek", " temiz hava", "sığınak", sanitasyon" yoksulluğun giderilmesi", yeşil alanlar" ve "Spor Aktiviteleri alanları" gereksinimleri sağlamayan kentler, sağlıklı kent olarak kabul edilmiyordu.
Bugün ise sağlıklı kentlerin, tanımı daha da gelişti. Bu proje sayesinde, tanımdan öte sağlıklı kent göstergelerini kullanmak daha anlamlı görülüyor. Bugüne kadar da pek çok çalışma yapılmış, sağlıklı bir kent nasıl olmalı, sorusuna yanıt bulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmalarda, 1000' den fazla fikir üretilmiş ve bunlar 140 kategoride toplanmış, sonunda da sağlıklı kentlerle ilgili konu başlıkları, 16 ana başlığa indirgenmiştir.
2000 yılında, "HERKESE SAĞLIK" sloganıyla yola çıkan hareketin hedefi, kentlerin, sağlıklı, temiz ve güvenli bir yerleşim yeri yaratmak üzerine elde etiği deneyimleri paylaşarak, güvenli bir çevre yaratmaktır. Ayrıca din, dil, ırk, kültür, sınıf ve düşünce farkı gözetmeksizin eşit ve kaliteli bir yaşam ortamı sağlamak, sağlık, ulaşım, çevre gibi alanlarda ortak projeler üretmek veya daha geliştirmektir.
DSÖ' nün, Sağlıklı Kentler Projesi", Eskişehir' de Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dr. ATAÇ, tarafından hayata geçirildi. Hatta Proje ile ilgili yapılan başarılı çalışma, etkinlik ve faaliyetler sonucu Tepebaşı Belediyesi, ödül ve övgü de almıştı.
Sayın Dr. ATAÇ' ın, tekrar belediye başkanı olması ile birlikte, "SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ" ile ilgili çalışmalar, tekrar hak ettiği şekilde gündeme geldi. Çalışma grupları kuruldu, Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, Sağlıklı Kentler Ağı 5. faz temaları olan ve 2009- 2013 yılları arasında ele alınacak "İnsan Odaklı ve Destekleyici Çevrelerin Oluşturulması", "Sağlıklı Yaşam", "Sağlıklı Kentsel Çevre ve Tasarım" alanlarında da çalışmalar başlatıldı.
Belediyeler, bu proje ile sağlıklı toplum politikalarını teşvik edecek, destekleyici toplumsal çevreyi oluşturacak, kaynakların doğru kullanımını sağlayacak, özelikle de, toplumun katılımını, özendirecek ve arttıracaktır. Özellikle de bütünleşik kent sağlığı program ve planlarını hazırlayacak, Proje ile ilgili ulusal ve uluslararası ortaklıklar oluşturacak, bu alanlardaki çalışmalarda çıtayı daha da yükseltecektir.
Hülasa Sağlıklı Kentler Projesi, belediyelerin mücavir alan içinde yaşayan ve çalışan insanların, fiziksel, sosyal ve çevresel gönençlerini artırmayı amaçlayan, uzun dönemli bir kalkınma projesidir. Elbette bu proje ile elde edilen bilgiler, kamuoyu ve arzu eden tüm belediyelerle de paylaşılacaktır.
Proje de, "TOPLUM KATLIMI" " ORTAK PAYDA" ve " ORTAK AKIL" gibi kavramlar olmazsa olmaz konumdadır. Dünya Sağlık Örgütü,1978 Alma Ata'dan beri, "TOPLUM KATLIMINI" bir hak ve görev olarak tanımlamıştır. Ayrıca Herkes için sağlık 'ın olmazsa olmaz noktasıdır. Sağlıklı kentler hareketinin başarısı, yeniliklere açık olması ile mümkündür. Ve kaçınılmaz sonda, sağlıklı toplum politikaları geliştirmektir. Tepebaşı belediyesi bunların bilincindedir.
Belediyeler, Sağlıklı Kentler Projesi ile mücavir alanları içinde temiz, yeşil, sağlıklı bir çevre yaratacak, bölgenin ekosistemini koruyacak, barış dolu, şiddetten uzak, güvenli bir bölge yaratacaktır. Toplu taşımacılık, ev, komşuluk ilişkileri, yiyecek, iş, yeşil alan gibi alanlarda, standardı daha da yükseltecektir. Hedef ise kentlerde yaşayan insanlar için, yüksek yaşam kalitesi sağlamaktır.
21.yüzyıl'daki enformasyon toplumlarının, daha fazla üretmek ve daha fazla tüketmek, değerlerine yeni değerler ilave etmek, istek ve arayışı, öyle görülüyor ki "geleceğin şehri"ni belirleyici olacaktır. Ve geleceği şehri bugünkünden daha çok " insan için" "yaşanabilir" kentler olacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün, dünyada uygulamaya koyduğu, "SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ ", insanlığın deneyimini, mevcut sorunlar karşısında, bir araya getirmeyi hedefleyen ve çözüm önerileri üreten ve geliştiren bir platformdur. Tepebaşı Belediyesi' nin, Sağlıklı Kentler Hareketi platformda yer alması, evrensel sorunlara, çözüm üretme noktasında, Eskişehir olarak katkı da bulunması, büyük onurdur.
Sayın Dr. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz
SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ
Dünyadaki 6. Dünya Sağlık Örgütü Bölge Ofisinde, 66 ülkede, 22 Dünya Kentinde ve 55 Avrupa kentinde devam eden ve gelişen "Sağlıklı Kentler" hareketinin Türkiye örgütlenmesi, "Sağlıklı Kentler Birliği" Eskişehirde bir...