Büyükşehir'in heykelleri ve Odunpazarı Belediyesi' nin vatandaşın evlerinin dışında yaptığı yenileme çalışmaları ile ilgili pek çok eleştiri geliyor, Sohbetle de eleştiri konusu da yapılıyor. Hatta belediye meclislerinde bile eleştiri alıyor.
Oysa şehircilikte, belediyelerin, en önemli misyonlarında olan "İnsana yatırım" hizmetleri kapsamında, "SANAT" , KÜLTÜR" ve "SANATÇIYA" destek görevi, başta gelmektedir. Ayrıca sanatsal ve kültürel aktiviteleri zenginleştiren bir toplum, çağdaş uygarlık düzeyini yakalayabilir. Üstün bir beğeni ve estetiksel anlayış kazanabilir.
Diğer yandan Eskişehir' de, arzu edilen estetik görünüm, bünyesindeki binalar ve kent mobilyasının görünümü ile eşdeğerdir. Estetik görünümü iyi olması ise, belediyelerin bünyesinde oluşturulacak olan, "Estetik Kurullar" la mümkündür.
Eskişehir' de görüntü kirliliği, kentte yaşayan ve ziyaret eden insanları, rahatsız eder. Hatta kentte yaşayan insanların, ruh sağlığına olumsuz etki yapar. Ayrıca Eskişehir'deki görüntü kirliliğini, belli unsurlarla sınırlı kalmamalıdır. Çünkü kentteki binalar, tabelalar, arabalar, altlarından eğilerek geçmek durumunda kaldığınız pek çok çeşitli unsur, insanları rahatsız etmekte, kentin görüntüsünü de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle de kentimiz bünyesinde oluşan, görüntü kirliğine belediyeler, müsaade etmemeli ve oluşmaması içinde, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı tedbirler almalıdır.
Gerçi Eskişehir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu, görüntü kirliliğine sebebiyet veren bina dışına çekilen her türlü telefon, faks, internet, elektrik hattı gibi hatların, yeraltı hatları ile bina içerisine taşınmasını kararlaştırmıştı. Ancak bugüne kadar istenen sonuç alınamadı.
Nihayet, Odunpazarı Belediyesi, "Tabelalar kaldırılıyor, binalar boyanıyor" sloganı ile görüntü kirliliği ile ilgili olarak ciddi, bir çalışma içine girdi. Ne kadar başarılı olacak, zaman içinde görülecektir ama düşünülmesi bile, başlı başına bir başarıdır. Sayın sakallı' nın, Basın toplantısındaki vaat ve söylemler ise umut vericidir.
Gerçekten Eskişehir'de, görüntü kirliliği, insanlarımızı rahatsız edecek boyuta ulaştı. Kentin görünümünü de, her geçen gün olumsuz etkiledi.
Aslında yasalarımızda, özellikle imar planın da bu hususta hükümler var. Hatta binaların, 5 yılda bir dış cephesinin boyanması hükmü de yer almaktadır. Ancak belediyeler nedendir bilinmez, yasal zorunluluk olmasına rağmen, üzerinde durmadı ve bu alandaki yanlışlıkları da sürekli görmemezlikten geldi.
Sayın Sakallı' nın, " Güzel Eskişehir" ve "Güzel Odunpazarı" projelerini yasal dayatmalarla ve zorlularla değil de, gönüllük esasına göre tasarlanmış bir proje olduğunu söylemesi, memnuniyet vericidir. Ancak insanlarımız, yasal dayatmalar olmadan, üzerine düşen görevleri yerine getirmediği de bir gerçektir. Onun içinde Büyükşehir ve alt belediyeler, kurum/kuruluşlarla birlikte, kentte her türlü kirliliği ortadan kaldıracak bir yönetmelik hazırlamalı ve hayata geçirmelidir. Çünkü Odunpazarı Belediyesi' nin, görüntü kirliliğine gösterdiği duyarlılığı, diğer belediyeler ve halkımız göstermediği sürece, görüntü kirliliğinde, kentin genelinde, başarılı olmak mümkün değildir.
Şu bir gerçek ki, son yıllarda Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyesi, kent görüntüsünü değiştirecek, önemli işler yaptı. Diğer illerden kente gelen insanlar, bu değişiklerden övgü ile bahsediyorlar.
Eskişehir' in yaşanabilir ve insancıl mekânlar haline gelebilmesinde, halkımızın da görevleri vardır. Ancak öncelikli sorumluluk, Anakent, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinindir. Ancak Eskişehir'de tüm kesimler, kentin yarattığı olanaklardan yararlanmasını sağlayan politika ve stratejiler geliştirmeli, her türlü kirliliği önleyecek oto kontrol sistemi de oluşturulmalıdır.
Kentteki "büyük projeler" in, kentsel yapıyla uyum sağlama, yeni sorun alanları yaratmama, yeni baskı ve spekülasyon süreçleri tetiklememe, kente istihdam yaratma gibi ilkeler bağlamında, "Politik" ve "elit güçlerle sınırlı, tepeden inme bir tutum yerine, kentsel toplumsal katılım ve uzlaşma süreçleri, önceliğinde ele alınmalıdır.
Eskişehir' deki, her türlü kirlilikle mücadele, belediyeler bırakılmayacak kadar da önemlidir. Hatta yaşam standardı ile orantılıdır. Eskişehir'deki kişi/kişiler, her türlü kirliliğin ortadan kalkması için, elini taşın altına koymalı, sanatsal ve de kültürel aktivitelere sahip çıkmalı, üzerine düşen görevleri de eksiksiz yapmalıdır.
SANATSAL AKTİVİTELER, ÇAĞDAŞLIĞIN GÖSTEGESİDİR
Büyükşehirin heykelleri ve Odunpazarı Belediyesi nin vatandaşın evlerinin dışında yaptığı yenileme çalışmaları ile ilgili pek çok eleştiri geliyor, Sohbetle de eleştiri konusu da yapılıyor. Hatta belediye meclislerinde...