SARIKAMIŞ HAREKÂTI

                                                 Sarıkamış Harekâtı, 1.Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesinde, Ruslara karşı düzenlendi. İki müfreze dahil, 118 bin 660 kişilik Osmanlı...

                                     
           Sarıkamış Harekâtı, 1.Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesinde, Ruslara karşı düzenlendi. İki müfreze dahil, 118 bin 660 kişilik Osmanlı ordusu, 228 topuyla, "Sarıkamış Kuşatması" adıyla, tarihe geçen harekata, Enver Paşa komutasında, 22 Aralık 1914 sabahı başladı.
          Sarıkamış Harekâtı, dağıtılmış olan Rus ordusunu yok edip, Bakü Petrollerine ulaşmak ve Alman İmparatorluğu'nun sanayi ihtiyacını karşılamak, 93 Harbi'nde kaybedilen  Sarıkamış,  Kars, Ardahan ve Artvin'i  geri almak amacıyla, 1914 yılında dönemin Başkomutan Vekili olan Enver Paşa, önderliğinde, planlanan ve gerçekleştirilen harekattır.
            22 Aralık 1914 - 15 Ocak 1915 tarihleri arasında, cereyan eden,Sarıkamış Muharebeleri’nde, Türk Ordusunun, uyguladığı plan, bir kolorduyla düşmanın cepheden tespitini, iki kolorduyla da,  kuzey kanadından kuşatılarak, düşman cephesinin 30-35 km kadar gerisindeki Sarıkamış’ın, ele geçirilmesiyle düşman kuvvetlerinin imhasını öngörüyordu.
          Türk Ordusu, Allahuekber Dağları 'nın, kuzey yamaçlarından dağa çıkmaya başlar. Bir haftadan beri lojistik destekten yoksun birlikler, yorgun, aç ve perişan durumdadırlar. Asker, emir ve komuta zinciri içinde, disiplinle dağa çıkar.
          Dağın eni 20 km. boyu 40 km. olan bir yayladır. Ani bir kar fırtınası başlar. Sıfırın altında 40 dereceyi bulan soğuk bir ortamda asker, düzenini yitirir. Emir-komuta zinciri kopar. Erler dağılır,  Aç ve çıplak, Türk Ordusu, binlerce yükseklikte dağlarda, kar, tipi ve buz derelerine gömülüp kalır...
        Türk Ordusu, Sarıkamış Harekâtında, Enver paşanın yanlış stratejileri sonunda, Allahüekber dağlarında, sıfırın altında, 40 dereceyi bulan, dondurucu soğukta, 90 bin subay ve askerini şehit verdi.       
        Ordumuzdan sadece, 30.000 kişi geri dönebilmişti,
        Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına göre Osmanlı zayiatları 60.000 ve Rus zayiatları 30.000'dir. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının, bir çoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir
        Sarıkamış harekâtını yürüten Enver Paşa, Türk Ordusuna kumanda edebilme özelliklerine sahip olsa idi. 90 bin vatan evladı, tabiat olaylarına ,şehit verilir miydi?  
         Elbette vermezdi. Nitekim Büyük önder Atatürk, “ Tarihte bütün bir vatanı, çok üstün düşman kuvvetleri karşısında, son toprak parçasına kadar karış karış, kahramanca ve namusluca, müdafaa etmiş ve yine varlığını koruyabilmiş ordular görülmüştür. Türk Ordusu, o cevherde, bir ordudur. Yeter ki ona kumanda edenler, kumanda edebilmek özelliklerine sahip bulunsun!” demiştir
            Sarıkamış Harekâtı’nın, diğer önemli bir yönü vardır ki, bu çok önemlidir. Enver Paşa komutasında Ruslar’a, karşı başlatılan, sonrasında soğuğa yenik düşen  Mehmetçiklerin  dramı, Türkiye’yi yönetenlere ve bugünkü ve gelecek nesillere de ders niteliğindedir.
         Her türlü olumsuzluğa rağmen, Sarıkamış Harekâtı, Türk insanının vatan sevgisi için, neleri göze aldığının ve alabileceğinin de bir göstergesidir. Onlarla ne kadar övünsek ve takdir etsek azdır.
            Yaz aylarında Allahuekber dağlarına gidenler, açan çiçeklerin, Mehmetçikten bir şeyler söylediğini  hissederler.  Tabiatın, bile 90 bin şehidi andığına da tanık olurlar. çünkü bu toprakların, her karışında, şehitlerden bir parça vardır. 
              çok ağır koşullar altında, kahramanca savaşan Türk askeri, muharebenin sonuna kadar direnmiş, vatanını korumak ve başarıya ulaşmak için sonsuz gayret göstermiştir. Sarıkamış Harekâtı, Türk milletinin, vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin bir delilidir.
            Büyük bir hüzünle biten, bu harekâtın öncesinde, Enver Paşa, Türk Tarih Kurumu'nda muhafaza edilen vasiyetnamesinde, “Hükümete: Plânım, Ruslar'a hemen iki misli üstün iki kolordu ile arkalarına düşerek geri çekilmeye mecbur etmek ve bu suretle 11. Kolordu ve Süvari fırkasiyle takip olunan düşmanı karşılayıp tamamiyle mahvetmekti. Dokuzuncu ve Onuncu Kolordu muvaffakiyetle hareketi yaptı. Düşmana taarruz edildi fakat mağlup edilemedi. Şimdi 11. Kolordu ve Süvari fırkasını bekliyorum. Gelir de yetişirse, düşmanı bozacağım. Fakat gelmeden düşman zayıflamış kıt'alarımıza taarruz eder ve taarruzda muvaffak olursa o vakit ordu mahvolmuş demektir.” öngörüsünde de bulunduğu halde harekata devam etmiş, sonuçta da 60.000 askerimiz donarak şehit olmuştu.
             Ruslara karşı başlatılan, Sarıkamış Harekâtı, bugün 104. yaşına girdi Bu harekat göstermiştir  ki Türk insanı, tarihin her döneminde, vatanını korumak ve sahip olduğu toprakları vermemek için, canı pahasına fedakârlık yapmıştır. Sarıkamış Harekâtı bu fedakârlığın en net göstergesidir.
              Ruhları şad Mekanları Cennet olsun…..


 

Haberleri