ŞEHİR HASTANELERİ VE ESKİŞEHİR

                           Kamunun arazisi üzerine, özel şirketlerce yapılan şehir hastanelerinin, gerek yapım, gerekse de hizmet sunumu, maliyeti çok yüksek. 2016 yılı sonunda 11 milyon 788 bin m2 kapalı alanda...

             
             Kamunun arazisi üzerine, özel şirketlerce yapılan şehir hastanelerinin, gerek yapım, gerekse de hizmet sunumu, maliyeti çok yüksek. 2016 yılı sonunda 11 milyon 788 bin m2 kapalı alanda ve 41.091 yatak kapasiteli 29 şehir hastanesi için, yatırım bedeli toplam 10 milyar USD. Hazineden; şirketlere dolar üzerinden para ödenecek. Dolar arttıkça şirketlere, borç daha da büyüyecek.
              Sözleşmenin, 25 yıllık yapıldığı göz önüne alındığında, bu süre içinde şirkete çok büyük kira bedelleri ödeneceği açıktır. Ayrıca yüklenici firma ile devlet arasında yapılan sözleşme gereği, Devlet, Türkiye ortalamasında doluluk oranı %62 iken, yüklenici firmaya %70 doluluk oranı taahhüt etmektedir.
           Şirketlere,  ödenecek para, sadece kira bedeli değildir. Hastanelerdeki görüntüleme, laboratuar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane, otopark vs gibi bütün hizmetler şirkete bırakılmaktadır.
            Sayıştay’ın, 2015 yılı raporunda, Bakanlığa bağlı döner sermaye işletmesi olan sağlık tesislerinin, ciddi bir borç yükü altında oldukları, kısa vadeli borçlarını ödeme güçlerinin yetersiz olduğu, yaptıkları iş ve işlemler sonucunda zarar ettikleri vurgulandığı hatırlandığında, şehir hastaneleri, büyük olasılıkla kendi döner sermayelerinden, kiralarını ve harcamalarını ödeyemeyecekler.
           İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) düzenlenen, “Tedavi Hizmetlerinde Gizli özelleştirme: Şehir Hastaneleri” çalıştayı’nın, sonuç raporuna göre,   şehir hastanelerinin, kamuya getirdiği yük çok büyüktür. Bu paralar, ödenemeyecek gibi görünüyor. Ancak borçlar, uluslararası tahkime bağlı olduğu için, devlet zorlansa da öncelikle, bu borçları ödemek zorunda kalacaktır.
            Yine raporda, Sağlık Bakanlığı’nın, şehir hastanelerine, bu kadar büyük kaynak ayırması, diğer hastanelerin, ödeneklerinde, azalmaya, daha zora düşmelerine, neden olabilir. tespitlerine de yer verildi.
             Sağlık Bakanı,  Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından, 2015 yılında, temeli atılan, Eskişehir Şehir Hastanesi'nin, inşaatı tamamlandı. Kamu-özel işbirliği modeliyle yapılan ve 1 milyar 678 milyon liraya da mal olan, Eskişehir şehir hastanesi açıldı.
            Şehir hastaneleri ile ilgili,söylentileri, görüşmek ve hayırlı olsun ziyaretinde bulunmak için, hastanenin, yapımını gerçekleştiren, Akfen Holding yetkilisini, ziyaret etmek istedik. Görüşmek mümkün olmadı. Daha sonra Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi, Sayın Uzm. Dr. Yaşar BİLDİRİCİ, Başhekim Yardımcısı Sayın Uzm. Dr. Coşkun KAYA, ve Mali İşler Mali işler Müdürü Sayın Erol YILMAZ’ a, hayırlı olsun ziyaretin de bunduk.
              Her üç yöneticimiz de, Eskişehir Şehir Hastanesi ve çalışanlar için, bir şanstırlar. çünkü Personele göre iş değil, işe göre personel ilkesi uygularlar. Bunun için, işlerin görev tanımı yaparlar. Ne tür hizmetlerin, yapılacağı belirlerler ve buna göre de birimlerde, hangi nitelikte personel istihdam edileceği netleştirirler. Personelin, iş başında yetişmesi için de hizmet iç eğitime, büyük önem verirler.
             Her üç yöneticimiz de düzenli, disiplinli ve planlı çalışan insanlardır. Kaynak yaratır, var olan kaynakları da en iyi şekilde değerlendirirler, insanları, takım haline getirirler, Doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılarlar.
             Görevli oldukları, Eskişehir Şehir Hastanesi, 341 bin 287 metrekarelik, Hastanede, 254 poliklinik, 35 ameliyathane ve 131 yoğun bakım ünitesi yer alıyor. 622 genel hastane yatak kapasitesine sahip hastanede, 90 yatak ruh sağlığı bölümüne ayrıldı. 122 yatakta ise kanser hastalarına yönelik onkoloji yoğun bakım ünitesi yer alacak.
             Elbette Şehir hastanesinde sorunla olacaktır ama bugün için  en önemli sorunu ulaşımdır..Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin, Tramvay Projesi’nde, 6. etap hatların yapımı başlandı. Temeli atılan tramvay hattı, önce, Emek-71 Evler’den, Şehir Hastanesi’ne, ardından da, Şehir Hastanesi’nden, 5,2 km. hattıyla Sultandere ve 75. Yıl Mahallelerine ulaşacaktır.
          öte yandan günümüzde, hastanelerde, verimliliğin iyileştirilmesinde, ileri teknolojiden yararlanma, zaman yönetimi, nitelikli personel istihdamı, katılımcı yönetim felsefesi ve etkin maliyet yönetimi ve "HASTA MEMNUNİYETİ", en önemli faktörlerdir. 
         Ayrıca şehir hastanelerinin, kamuya getirdiği yük çok büyüktür. Ancak kaliteli sağlık hizmeti verilir, hasta ve hasta yakınları da verilen sağlık hizmetlerinden memnun olursa, Kamudaki bu yük değerini bulmuş olacaktır. çünkü dünyada,  en büyük zenginlik sağlıktır.
               Eskişehir Şehir Hastanesi, hakkında olumlu veya olumsuz, çok şey söylenebilir. Bu doğaldır.  Bugün için, eleştiride bulunmak veya övgü ile bahsetmek için de vakit erkendir.  . Ancak Hastane yetkilileri de olumlu ve olumsuz eleştirileri, dikkate almalı,  değerlendirerek da gerekli tedbirleri eksiz hayata geçirmelidir. çünkü söz konusu olan, insan hayatıdır.





















Haberleri