ülkemizde, serbest zaman eğitimi, değişen eğitim anlayışı içinde, önemli bir unsuru oluşturmaktadır. Serbest zaman eğitimi, birey, ya da grupları, bazı özel alanlarda, beceri sahibi kılmayı, toplumun gelişimine, katkı sağlamayı ve onun yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır.
çocuklarımızın, serbest zamanlarını, en iyi şekilde değerlendirmeleri, gelecekleri için önemli bir konudur. Derslerinden ve ev işlerinden, arta kalan zamanlarda, duyusal ve düşünsel gelişimlerini ve hatta bedensel beceri gelişimini sağlayacak, uygun faaliyetlerin seçimi, olumlu yeni özellikler. Kuşkusuz, serbest zamanın, özel bir etkinlikle değerlendirilmesi bireyin ilgi, yaş, cinsiyet, öğrenim, kültürel ve toplumsal durumuna bağlıdır
Serbest zaman, daha müreffeh bir yaşama hazırlanma ve kişiliğin geliştirilmesi için kullanılması yönünden, iyi bir fırsattır. İnsanlar, serbest zamanlarını, en değerli ve en yararlı bir biçimde değerlendirecek, etkinlikleri seçmelidir.
Serbest zaman eğitimi, Türkiye’de, henüz yeni gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte, son yıllarda, bu alanda yapılan çalışmalarda artış gözlenmektedir. özellikle de Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, bu alanda çok önemli bir kuruluştur. Bugüne kadar binlerce çocuğumuza, bu alanda hizmet götürdü.
TEGV’ de, görev alan gönülüler için, gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır. Gönüllüler, kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını ‘geleceği yakalayarak’ alacağını bilen, nitelikleri olan, insanlarımızdır.
TEGV ve gönüllülerin hedefi, çocuklarımızın; Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmelerine, katkıda bulunacak okul dışı eğitim programları oluşturmak ve uygulamaktır.
TEGV’ de, çocuklarımız, bilgi ve beceri yönlerini tanırlar, bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerini kendisi ve toplum için, en uygun şekilde geliştirir, kendisi için gerekli ve yararlı donanımları kazanır, bireysel farklılıklarını görür, güçlü, sınırlı yönlerini anlar. Eğitim parklarındaki çeşitli aktiviteler ve yaşantılar içinde kendini keşfeder.
TEGV’de, yaz etkinlikleri her sene olduğu gibi, bilim etkinlikleri, spor, sanat, kutu oyunları, serbest etkinlikler ve gezilerle dopdolu yaşanacak. Yaklaşık, on hafta sürecek olan TEGV Yaz Etkinlikleri, 12 Haziran – 18 Ağustos tarihleri arasında TEGV’in Türkiye geneline yayılmış 9 Eğitim Parkı, 38 öğrenim Birimi, 24 Ateşböceği öğrenim Biriminde ilköğretim çağındaki tüm çocuklara açık ve ücretsizdir
ükemizde, yetişkinler, serbest zamanlarını, hoşlandığı şeyleri yaparak, zihinsel ve bedensel, rahatlığa ulaşırlar. Oysa aynı ihtiyacı taşıyan çocuklarımız, serbest zamanlarını nasıl değerlendireceklerini ve değerlendirmek için nasıl bir ön hazırlık yapacaklarını bilemezler.
Ayrıca çocuklarımız, zihinsel ve bedensel rahatlığa ulaşması için, serbest zamanlarının, düşünülüp, planlanması gerekir. Serbest zamanlarında, ilgi duydukları şeylerle uğraşabilmesi, hedeflemeli ve bu beceriyi kazandırmak için de alıştırmalar yapmalıdır.
Türk Eğitim Gönülleri Vakfı, ülkemizin çeşitli illerinde gerçekleştirdiği, "EĞİTİM PARKLARI" ile çocuklarımızın, serbest zamanlarını değerlendirmede, bu fırsatı ve imkânı, kendilerine sağlamıştır.
Geçen hafta, ziyaret ettiğimiz, TEGV’ in, Eskişehir’deki “Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi, kentteki çocuklarımızın,serbest zamanlarını değerlendirmek için, ciddi bir imkândır. özellikle de çalışmalara hakim olan, “Ekip ve Takım Ruhu”“Ortak akıl”, “Ortak payda”, “Hoşgörü”, “Diyalog” ve “ uzlaşma” gibi kavramlar, çocuklarımızın ve ülkemizin, geleceği açısından önemli bir gelişmelerdir.
Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi,, sayesinde, çocuklarımız, ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda karar alma, aldığı kararları uygulama ve sonuçları görme fırsatını yakalarlar. Serbest zaman etkinlikleri sırasında, sosyal bir çevrede arkadaşlarıyla paylaşımları artar, kalabalık bir ortamda var olmayı öğrenirler.
Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’inde, çocuklarımız, , yaratıcılığı, eksik öğeleri sezip, bunlar hakkında düşünme ve varsayımlar kurmak, bunları sınamak, sonuçları karşılaştırmak ve bu varsayımları değiştirip, yeniden sınarlar. Kalıplardan kurtulurlar, üretmede özgür olabilme, bunu gerçekleştirirken de, özden ayrılmama ve sapmama yeteneklerine sahip olurlar.
TEGV’ de, çocuklarımız, bilgi ve beceri yönlerini tanırlar, bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerini kendisi ve toplum için, en uygun şekilde geliştirir, kendisi için gerekli ve yararlı donanımları kazanır, bireysel farklılıklarını görür, güçlü, sınırlı yönlerini anlar. Eğitim parklarındaki çeşitli aktiviteler ve yaşantılar içinde kendini keşfeder.
Sayın Serpil öZTüRK ve gönüllülerini kutluyoruz.