SİVRİHİSAR AHİ EVRAN'IN MEKANI

Cuma akşamı, "Sivrihisar Birlik ve Dayanışma Gecesi " yapıldı. Elbette hemşeriler, bir dernek etrafında kümelendiklerinde önemli bir siyasal kaynak oluşturmakta, bu kaynak dolayısıyla çeşitli istek, dilek, şikâyet veya kısaca...

Cuma akşamı, "Sivrihisar Birlik ve Dayanışma Gecesi " yapıldı. Elbette hemşeriler, bir dernek etrafında kümelendiklerinde önemli bir siyasal kaynak oluşturmakta, bu kaynak dolayısıyla çeşitli istek, dilek, şikâyet veya kısaca talebin siyasi otoritelerce ve mercilerce algılanabilecek biçimde ifadesi mümkün olmaktadır.
Başka bir deyişle, hemşerilik ilişkisi ve hemşerilik dernekleri, hem geleneksel toplum yapısının izlerini taşımakta, hem de değişim, dönüşüm dönemlerine özgü bir yönü bulunmaktadır. Çünkü hemşerilik ilişkileri, bir taraftan, eski yapıya ilişkin bir takım unsurları içerirken, diğer taraftan da hem sürekli yapı ve anlam değişikliğine uğramakta, hem de tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak, gelecek nesillere taşımaktadır.
SİVRİHİSAR, bu tabloya, layıktır. SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım Hamdi Efendi, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi insanlar yetiştirmiştir,
SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı' nda, önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da, Atatürk'ün katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı.
SİVİRHİSAR halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, 4 bin lira bağışladı. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi. Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan bir Mülazım Ahmet Hamdi Bey' de bir Sivrihisarlıdır.
SİVİRİHİSAR 'da, evler, taş kaplı sokaklar, hala aynı tazelik ve dinginlikle, içinde eşsiz tarihi eserlerin tamamını barındırır. Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür. Sivrihisar evleri, ilginç ve güzeldir.
Öte yandan Sivrihisar' da, geçmişteki nostalji yaşatan çarşısındaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
SİVRİHİSAR' ın, yemek kültürü, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi daha pek çok yemeğin, damak zevki yıllardır gündemde.
Sivrihisar, görkemli bir tarihi geçmişe, tarihi şahsiyetlere, zengin tarihi doku ve kültürel değerlere sahip olmasına rağmen, bugün her alanda, hak ettiği yerde değildir. ilçe her alanda arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Sürekli göç verdi. İlçede, gerçekleştirilmek istenen ve yönlendirilen projelere, yeteri kadar sahip çıkılmadı. İlçe her geçen gün kan kaybetti. Tarihi doku ve kültürel değerleri de yok oldu. İlçe Beypazarı ve Safranbolu ilçelerde olduğu gibi kültür değerleri, bir türlü turizme kazandırılamadı
SİVRİHİSAR' ın, "KÜLTÜR" , "EĞİTİM" ," "EKONOMİ" , "SAĞLIK" ve "TARIM" alanlarındaki sorunların çözümü, özellikle de ilçede organize sanayi hamlesi, bir türlü sonuçlanmadı. Bu alandaki başarısızlığın, en önemli nedeni, İlçenin küçük sanayi kültür alt yapısı olarak desteklenmemesi, sanayinde, organizeye gidilmemesi; bu alanda, genel ve yerel yönetimlerle, mesleki kuruluşlar arasında, etkili işbirliği yapılamamasıdır.
SİVRİHİSAR, önümüzdeki yıllarda, her alanda başarılı olabilir. Yeter ki Cuma akşamı sergilenen, birlik ve beraberlik içinde hareket edilsin, her alanda, yerel, ulusal, özellikle de küresel düşünme ve değerlendirme alışkanlığı, ilçede sürekli ve kalıcı olsun...
Aslında ilçe konumu ve kültürel altyapısı ile bir deneyimler boyutudur. "Övünmek gibi olması Sivrihisarlıyım" söylencesiyle, bir gizemler yorumudur. Sivrihisar Ahi Evran' ın mekânı, çıraklık eğitiminin ve çalışma anlayışının, ilk tanımıdır. O nedenle de Sivrihisar, gelecekte, mutlaka her alanda başarılı olacak, arzu edile kalkınmayı da gerçekleştirecektir
Geceyi düzenleye, Sayın EKŞİ, Vakıf ve Dernek yöneticilerini kutluyoruz.

Haberleri