SİVRİHİSAR BUNU HAK ETMIYOR

Geçen hafta, Sivrihisar’ da gittik. Kısa süre durmamıza rağmen, ilçe dert küpü. Siyasi iktidarlar tarafından, kaderine terk edilen ilçe, tek yatırım almadı. Oysa tarih boyunca, pek çok kavime ev sahipli yaparken, İstiklal Savaşında,...

Geçen hafta, Sivrihisar' da gittik. Kısa süre durmamıza rağmen, ilçe dert küpü. Siyasi iktidarlar tarafından, kaderine terk edilen ilçe, tek yatırım almadı. Oysa tarih boyunca, pek çok kavime ev sahipli yaparken, İstiklal Savaşında, Türk ordusuna, her türlü fedakârlığı yaptı.
Gel gör ki Cumhuriyet döneminde, tek yatırım almadı. Sivrihisar Organize sanayi bölgesi, bir türlü hayata geçirilemedi. Hatta var olan devlete ait imkânlar, başka yerleşim alanlarına kaydırıldı.
Nitekim Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, neden bilinmez Sivrihisar'da, mevcut ajansı kapatarak, Kaymaz Beldesi' ne Toprak Mahsulleri Ofisi depolama siloları yapma kararı aldı. Oysa çelik siloların, Sivrihisar' a yapılması, hem kurum, hem de 76 köy ve beş belde açısından hayati önem taşımaktadır. Ayrıca Sivrihisar ve Günyüzü' de, 147.000 hektar tarım alanında ekişi yapılmaktadır.
Ayrıca bölge çiftçisinin, Toprak Mahsulleri Ofisi Sivrihisar ajansına verdikleri ürün miktarı, yıllık 25.000 ton civarındadır. Bazı yıllar bu miktar 40.000 tonu geçmektedir. Ancak bu mahsulü, ofise vermek için, uzun kuyruklar oluşmaktadır.
Hâlbuki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yeni depolarıyla kapasitesini ve Toprak Mahsulleri Ofisi depolama alanlarını arttırıyor. 11 il 13 noktada toplam 300 bin ton kapasiteli çelik silo ve yatay depoların temeli attı.
Diğer bir sorun da Belediye Başkanlığın da yaşanıyor. Sayın Fikret ASLAN 'ın görevden alınması ile Belediye hizmetlerinde, büyük aksama olmuştur. Özellikle de koruma planı, ve ilçenin tanıtımı ve altyapı ile ilgili şikâyetler, en önemli sorunlardır.
Öte yandan Sivrihisar, ülkemizin tarihi ve kültürel miras açısından önemli ilçelerinde bir olmasına rağmen, bu alanda ciddi bir çalışma yoktur. Oysa gelişmekte olan ülke turizmi içerisinde, Sivrihisar ve çevresinin doğası, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile Bölge içinde, önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
Sivrihisar ve çevresinin doğası, kültürel ve tarihi zenginliklerinin tanıtımının, planlı ve kontrollü bir şekilde yapılabilmesi durumunda, gerek Sivrihisar' ın, ülkemiz içinde ve dışında tanıtımı, gerekse bölgesel turizm sektörün verimliliğinin artırılması yönünde kuşkusuz etkili fayda sağlayacaktır.
Turizmin ilçe ekonomisinin motoru olabilmesi için, Belediye, kaymakamlık, İlçedeki Sivil toplum örgütlerine, en önemlisi de ilçe halkına, büyük görev düşmektedir. O nedenle de ilçe de mutlaka bir "TURİMZ BÜROSU" oluşturulmalı, Tarihi mekânlar açık tutulmalıdır. Ancak kişi/kişilerin, Sivrihisar üzerine bilgilenebileceği, bir gezi rehberi, broşür, CD, tanıtım filmi yok denecek kadar azdır. İlçeyi tanıtacak olan bu dokümanlar hazırlanmalı, ilçe hakkında bilgi edinmek isteyen, kişi/kişilere verilmelidir.
Sivrihisar'daki, arzu edilmeyen tabloda, siyasi iktidarlar yanında, İlçedeki ilgililerin ve halkının da, sorumlulukları vardır. Belediye, Kaymakamlık, sivil toplu örgütleri, özellikle ilçe halkı, " orta payda", "toplum Katılımı" ve "ortak akıl" gibi, kavramları, ön planda tutularak, Sivrihisar' ın, sorunları, bir plan ve program dâhilinde çözülmek için, gayret gösterselerdi, Sivrihisar, bugün arzu edilen seviye de olacaktı.
Ayrıca Sivrihisar'da, OSB bir türlü hayata geçirilemedi. Ülkemizi en gelişmemiş ilçesi olmasına rağmen de hiçbir dönem teşviklerden de yaralandırılmadı. Oysa ekonomik açıdan Sivrihisar'dan, daha iyi olan, pek çok ilçe teşviklerden yaralandı.
Ermeniler, Sivrihisar' da, 61 yıl kalmışlar ve bu arada kiliseyi inşa etmişlerdir. Kilisenin Restorasyonu yapıldı. Oysa Cumhuriyet döneminde, kilise yapımı yasaklanmıştı. Hizmete sokulacak. KİLİSE' nin, Restorasyon çalışmalarına, 1.368.0000 TL harcanırken, Sivrihisar'da, pek çok tarihi eserin, özellikle de ULU CAMİ' nin, Restorasyonunun, yapılmaması, dikkat çekici olduğu kadar düşündürücüdür de.
Oysa ULU CAMİ' nin, Restorasyonu için, gerekçe gösterilen, Ulu Cami önündeki dükkânlar, boşaltılmış, yıkım bekliyor. 131 yıllık Kiliseye ödenek bulunurken, 6 asırlık Selçuklu eseri, Ulu Camiye ödenek olmadığı gerekçesi ile Restorasyon çalışmaları başlatılamadı. Ancak Ekim ayı içinde, ihale edileceği açıklandı. İhale edildi mi bilinmez ama ULU Cami restorasyon çalışmaları, bir an önce başlatılmalıdır. Aksi halde 6 asırlık cami, harap olmak üzeredir.
Elbette, Sivrihisar' ın, sorunlarının çözümünü, siyasi iktidar veya birilerinden beklemek çözüm değildir. O nedenle de mutlaka Sivrihisar' ın, içte ve dıştaki akil adamlarla, geniş kapsamlı bir toplantıda, ilçenin dünü, bugünü ve geleceği tartışılmalı, sorunlarının çözüm için yeni stratejiler belirlenerek hayata geçirilmelidir. Çünkü Sivrihisar, sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası, mevcut konumu ile bu durumu hak etmiyor.

Haberleri