SİVRİHİSAR' IN KURTULUŞU

SİVRİHİSAR, 12 Ağustos 1921 tarihinde Kurban Bayramı’ nın birinci günü Yunan Ordusu tarafında işgal edildi. İşgalde, İlçe ve köylerinde ciddi mal ve can kaybı oldu. Bu işgali, bir türlü içine sindiremeyen Sivrihisar halkı...

SİVRİHİSAR, 12 Ağustos 1921 tarihinde Kurban Bayramı' nın birinci günü Yunan Ordusu tarafında işgal edildi. İşgalde, İlçe ve köylerinde ciddi mal ve can kaybı oldu. Bu işgali, bir türlü içine sindiremeyen Sivrihisar halkı ve Türk Ordusu, işgali 20 Eylül 1921 tarihinde bitirdi.
SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı' nda önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da Atatürk'ün katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı.
SİVRİHİSAR Halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için bağış da bulundu. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Öte yandan Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a gönderdiler.
Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey' in, bu davranışı, son derece önemli idi. Çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar. Gelişmeleri dikkatle değerlendirdiler.
Mustafa Kemal Paşa'nın, Samsun' dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: " İngiliz kıtasının, Samsun' a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17- 18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " tespitleri yer almıştı.
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316- 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür. Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
İstiklal Savaşın da, önemli görevler üstlenen Sivrihisar' ın esas kurtuluşu, İlçe "EKONOMİSİN" de gösterilecek performansı ile eşdeğerdir. Özelliklede Beypazarı ve Safranbolu'da başarıyla uygulanan "KÜLTÜR" projesi, ekonomisinin ciddi katkıda bulunacaktır.. Şayet ilçenin tarihi mirası ve kültür değerleri, turizme kazandırılırsa, Sivrihisar, makûs talihini mutlaka yenecektir
SİVRİHİSAR, görkemli bir tarihi geçmişe, tarihi şahsiyetlere, zengin tarihi doku ve kültürel değerlere, sahip olmasına rağmen, bugün her alanda, hak ettiği yerde değildir. ilçe her alanda arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Sürekli göç verdi. İlçede, gerçekleştirilmek istenen ve yönlendirilen projelere de, yeteri kadar sahip çıkılmadı.
Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir' in, rahatlaması için, Sivrihisar'a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini istemişti. Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolun gerçekleştirilmesini de önermişti. SİVRİHİSAR' a hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması yapılmıştı.
SİVRİHİSAR' da, Organize Sanayi Bölgesi, hala gerçekleştirilemedi.
Son yıllarda, Belediye Başkanı Sayın ASLAN, kıt imkânlara rağmen, tarihi ve kültüre mirası, turizme kazandırmak için ciddi uğraş veriyor. Ancak "KÜLTÜR PROJESİ" nde, ilçe halkına da ciddi görevle düşmektedir. İlçe sorunlarını çözmede, Belediye, Kaymakamlık, sivil toplu örgütleri, özellikle ilçe halkı, "ORTAK PAYDA", "TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" kavramları, ön planda tutularak, Sivrihisar' ın, üstünlükleri, fırsatları, negatif ve pozitif özellikleri, masaya yatırılıp, ileriye yönelik hedeflerin tespit edilmeli, bir plan ve program dâhilinde çözülmelidir.
Sivrihisar'ın kurtuluş gününü kutluyoruz.

Haberleri