Nitelikli insan gücü yetiştirmede, başarıya ulaşmış toplumlar, ekonomik açıdan da kalkınmayı gerçekleştirebilecek özelliklere sahip toplumlardır. Ayrıca bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, ülkeleri her alanda, olduğu gibi, mesleki alanda da değişiklik yapmaya zorlamaktadır. Teknolojik gelişmelerin, mesleki eğitime olan en önemli etkisi, iş hayatında meydana getirdiği değişikliklerdir. Yeni iş alanlarının ortaya çıkması, bu alanlara uygun elamanlar yetiştirmek yanında, değişime ayak uyduracak elamanları sağlamaktır.
Nitelikli bir mesleki eğitimde, iş ve meslek alanının, bireyden beklentilerinin bilinmesi ve uygulanacak programında bu yönde geliştirilmesi gereklidir. Hülasa Mesleki eğitim bireyin, bir iş, çalışma alanı, ya da meslek için, hazırlamaya yönelik bir öğretim sürecidir.
Son yıllarda Meslek liseleri yanında, Meslek Yüksek Okulları da açıldı. Sayıları da hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu okullarımızdan biri de Sivrihisar Meslek Yüksek Okulu Sivrihisar ilçemizde, 1994 yılında kurulmuştur. Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Muhasebe, Makine, inşaat, iklimlendirme ve Soğutma programları ile önlisans eğitimi vermektedir.
Çarşamba günü, Sivrihisar Meslek Yüksek Okulu' na, Müdür olarak atanan, Doç. Dr Nevzat KIRAÇ' ı, Sivrihisar Vakıf ve Derneği ile birlikte, ziyaret ettik. Bizi her zamanki güler yüzü ile karşıladı. Yeni görevi ve Meslek Yüksek Okulu ile ilgili düşüncelerini de kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı.
Sayın Doç. DR KIRAÇ, görevi kabul etmenin heyecanı içinde. Göreve başlayalı kısa süre olmasına rağmen, mesleki eğitim, Meslek Yüksek Okulu, özellikle de Sivrihisar' ın demografik yapısı hakkında yeteri kadar bilgi sahibidir. O' na göre, bilim ve teknolojideki gelişmeler, toplumu ve sektörleri yakından ilgilendirmekte ve etkilemektedir. Üretim artışı, istihdam şartları global pazarlardaki arz ve talep, eğitim sağlık, ekonomi, gibi tüm alanlarda, nitelikli işgücüne önemli görevler düşmektedir. Bu nedenle de uygulanacak mesleki eğitim programları, aynı zamanda öğrenci ve toplumun, ihtiyaçlarına uygun olmalıdır.
Sayın Doç. Dr. KIRAÇ, bireylerin, meslek yaşamında önemli bir yeri olan bireysel grup çalışması süreçlerine katılım, mesleki tecrübenin gelişmesi, işyeri koşullarına uygun ve iyi iş alışkanlıkları kazanmanın, gerçek üretim koşulları içinde, kazanabilecek yeterlilikler olduğuna inanıyor. Bu nedenle de Meslek Yüksek Okulu ile kurum/kuruluşlar arasındaki işbirliğini ön planda tutuyor.
Yine Sayın Doç. Dr. KIRAÇ göre, Meslek Yüksek Okulu' da, eğitim uygulamalı ve problem çözmeye dönük olmalı, çağdaş teknolojinin ürününü işlemlerini ve materyallerini yansıtmalı. Öğrencilerin, yaratıcı gücünü geliştirmelidir. Ayrıca eğitim araştırmalara dayalı olarak yapılmalı, alan eğitiminin geliştirilmesi, eğitimin bütün unsurları içine alacak biçimde bir bütünlük içinde yapılmalıdır.
Dikkatimizi çeken bir tespitte, öğrencilerin barınması ve ilçe ile olan münasebetleri üzerindeki görüşleri idi. Öğrenciler için, ilçeye bir yurt binasının yapılmasında herhangi bir engel olmadığını söyledi. Ayrıca öğrencilerin, kalacakları evlerin, Meslek Yüksek Okulu idaresince tespit edileceğini, serbest zamanlarının verimli geçmesi için de her türlü fedakârlığın yapılacağını vurguladı.
Takım ruhuna inanıyor. İlçedeki kurum/kuruluşlarla, sivil toplum örgütleri ile özellikle de ilçe dışındaki vakıf ve derneklerle, bu ruhu gerçekleştireceklerini; icraatlarına "Ortak Akıl" , "Ortak Payda" ve Toplum Katılımı " gibi kavramları da hakim kılacağını, bu alanlardaki düşünceleri gösterdi. Sivrihisar Vakıf ve Dernek yönetimlerinin, Meslek Yüksek Okulu' nun, yanında olduklarını belirtmeleri karşısında, memnuniyeti yüzüne yansıdı.
Şu bir gerçek ki Sivrihisar Meslek Yüksek Okulu'nda, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Muhasebe, Makine, inşaat, iklimlendirme ve Soğutma programları ve önlisans eğitimi yapılması, öğrencilerin iş bulmaları açısından büyük avantajdır. Özellikle İnşaat bölümüne, Prof Dr. Sayın Eşref ÜNLÜOĞLU' nun, her türlü desteği vermesi, eğitimin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde, öğrencilere, geniş çapta katılım olanağı sağlanması, Meslek Yüksek Okulu' nda, kaliteyi daha da yükselecektir.
Sayın Doç. Dr KIRAÇ, değişen koşullara uyabilen ve insanlarla iyi ilişki kurabilen, deneyimli, bilgili, girişimci, ekibini motive edebilme, sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, en önemlisi de başarı ve başarısızlıklar paylaşabilme, gibi özellikleri ve ekibi ile Meslek Yüksek Okulu'ndaki başarıyı, daha da ileri boyutlara taşıyacaktır. .
Sayın Doç. Dr KIRAÇ' a, yeni görevinde başarılar dileriz.
SİVRİHİSAR MESLEK YÜKSEK OKULU
Nitelikli insan gücü yetiştirmede, başarıya ulaşmış toplumlar, ekonomik açıdan da kalkınmayı gerçekleştirebilecek özelliklere sahip toplumlardır. Ayrıca bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, ülkeleri her alanda, olduğu...