SİVRİHİSAR VE EĞİTİM

               SİVRİHİSAR, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve  Osmanlı gibi, önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış. Bünyesinden de  Selmanı Farisi, Şeyh Abdülvehhap,...

 


              SİVRİHİSAR, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve  Osmanlı gibi, önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış. Bünyesinden de  Selmanı Farisi, Şeyh Abdülvehhap, Seyyid Nurettin, çandarlı Kara Halil, Sinan Paşa, Yakup Paşa, Ahmet Paşa, Azizi Mahmut Hüdai, Şeyh Baba Yusuf, Yunusemre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey gibi, ilçenin bağrından pek çok insan yetiştirmiştir.


               Bu tablo da en etkili unsur, o dönemlerdeki, eğitim faaliyetlerinde bulunan, İlçe bünyesindeki, Medreseler, mektepler, (Süpyan mektebi- Rüştiye-İdadi) Kütüphaneler, Ahilik, Sosyal Kurumlardan Zaviyeler, Vakıflar, etkili olmuştur.


              Bugün de Sivrihisar, eğitim alanındaki başarıları ile gündemdedir.  Sivrihisar, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne, bağlı okullarda, gönüllü öğretmen ve öğrenciler, TüBİTAK´ın, en prestijli projelerinden olan, 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında,  2019 yılInda. ülke genelinde, 50 projeden, biri olmaya hak kazanarak, Eskişehir ve Sivrihisar ilçesinin, gururu oldular,


              TüBİTAK 4007 Nasreddin Hoca Bilim Şenliği Projesi,   kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı,  ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını ‘geleceği yakalayarak’ alacağını bilen.  Gönüllü,   27 Atölye lideri, 8  Rehber, 3 konuşmacı ve 130 öğrenci  tarafından, mesai dışı gerçekleştirilmesi, her kesime örnek teşkil edecek niteliktedir.


            TüBİTAK´ın, en prestijli projelerinden olan 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında,  ülke genelinde 50 projeye destek sağlandı. Eskişehir'de tek olma özelliğini de taşıyan "Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği" projesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,  gönüllü  AR-GE ekibi tarafından hazırlanmış  olup, yürütücülüğünü, SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesi matematik öğretmeni Yusuf ŞEBER yaptı. 


              Türkiye’de, ilk 50 proje arasında yer alan ve Eskişehir’i de, başarı ile temsil eden, tek proje olma özelliği de taşıyan,  Sivrihisar Nasrettin Hoca TüBİTAK 4007 Bilim Şenliği; 26-27 Eylül 2019 tarihinde, - TüBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan MANDAL ‘n katılımı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, koordinasyonunda ilçede gerçekleştirildi.


          Proje, üniversitelerle işbirliği açısında da  diğer ilçe ve okullara örnek  teşkil edecek niteliktedir.. Nitekim Projeye, Osmangazi üniversitesi, Ettoma, Abant izzet baysal üniversitesi, Hacettepe üniversitesi ve Orta Doğu Teknik üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversitesi, katkıda bulunmuslardır.  


             Yine Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, 1 yılda BEBKA(BURSA-ESKİŞEHİR-BİLECİK KALKINMA AJANSI)’ ya sunduğu,  3 proje de desteklenmeye,,hak kazanmıştır. Mart 2018’de ilçedeki, 56 öğretmen, Sivrihisarda Eğitim STEM İle GelişsinProjesi kapsamında katıldıkları, 5 günlük eğitimin ardından belgelerini almışlardır.


              2018 Aralık ayında, ilçedeki toplam, 42 öğretmen, “Sivrihisar´da Geleceği Kodluyoruz” adlı Bebka Projesi, Eğitici Eğitimi kapsamında, 10 günlük eğitimlere katılarak okullarındakirobotik-kodlama projelerine, öncülük ettiler.. Son olarak desteklenmeye hak kazanan “Marka Patent Ve Endüstriyel Tasarım" Bebka Projesi, Eğitici Eğitimi kapsamında, ilçedeki çeşitli kurumlardan toplam 32 katılımcı 5 günlük eğitime katılarak belgelendirildi.


              Her yıl 28 Mayıs’ta, çeşitli etkinliklerle, tüm dünyada kutlanan, “Dünya Oyun Oynama Günü” kapsamında,  Panel ve kutlama etkinlikleri, Mayıs 2018’de İstanbul dışında ilk defa Sivrihisar’da, Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Marmara üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirildi.


             Şu bir gerçek ki Sivrihisar’da 2017’ den, bu yana, eğitim alanında, çok özel işlere imza atıldı. Hem Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,  hem de Müdürlüğe bağlı okul ve kurumlar gerçekleştirdikleri işbirlikleriyle, başarılı bir şekilde yürüttükler,i sayısız projeyle, katıldıkları çeşitli yarışmalarda, gösterdikleri performanslarla,  yöneticilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin, özverili çalışmalarıyla fark yarattı.


              İlçe MilliEğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde,   gerçekleştirilen TüBİTAK 4007 Nasreddin Hoca Bilim Şenliği Projesi ve diğer proje, çalışmaları, ülkemiz, işletmeler, ve Kurum/kuruluşların gelecekte, zenginliği açısında da önemli çalışmalardır.


              çünkü çağımızda, geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz,"PROJE üRETMEK" gerekir. çağımızda toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor.


            Ayrıca proje, güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir. çağımızda, ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor. üretilen her proje de bir düştür.. Nitekim Dalai LAMA’"GüZEL BAHçE DüŞLEMEDEN BAHçE SAHİBİ OLUNMAZ" demiştir.


            Okullarda,  gerçekleştirilen projeler, genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya, teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere, yaratıcı çözümler üreten, bireylerin, yetişmesini de sağlayacaktır


            Projelerin, gerçekleşmesinde emeği geçen, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Sayın Eyyüp MUTLU,  idareci, öğretmen ve öğrencilerimizi kutluyoruz..


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Haberleri