SİVRİHİSAR, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Selmanı Farisi, Şeyh Abdülvehhap, Seyyid Nurettin, Çandarlı Kara Halil, Sinan Paşa, Yakup Paşa, Ahmet Paşa, Azizi Mahmut Hüdai, Şeyh Baba Yusuf, Yunusemre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey gibi, ilçenin bağrından pek çok insan yetiştirmiştir.
Bu tablo da en etkili unsur, o dönemlerdeki, eğitim faaliyetlerinde bulunan, İlçe bünyesindeki Medreseler, mektepler, (Süpyan mektebi- Rüştiye-İdadi) Kütüphaneler, Ahilik, Sosyal Kurumlardan Zaviyeler, Vakıflar, etkili olmuştur.
SİVRİHİSAR, zamanla eğitimdeki geçmişteki, başarılı günlerinden uzaklaştı. Bu süreç, ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına da yansıdı. O nedenle de ilçe, geçmişteki eğitimdeki görkemli günlerini arar oldu.
SİVRİHİSAR' da, Milli Eğitim Müdürü Sayın Dursun YAVUZ' un, görev alması ile birlikte, okullaşma ve yurt yapımı, ivme kazandı. Sivrihisar, adeta eğitimdeki eski günlerine dönerek, altın çağını yaşadı. Okullaşma oranı ve meslek lisesi sayısı arttı. Özellikle de hayırsever insanlarımızın, gösterdiği ilgi ve yardımlar sonucu, hayırsever Sayın Muzaffer DEMİR tarafından, 15 Derslikli 3 katlı, bir Anadolu Lisesi yapıldı. Sayın Fahri KESKİN tarafından yaptırılan, 18 derslikli Öğretmen Anadolu Lisesi ile ilçedeki okullaşma oranına ciddi katkıda bulundu.
Devlet imkânları ile de İlçeye 2 katlı 10 derslikli 100 öğrenci kapasiteli Yunus Emre Anaokulu, 18 derslikli 4 Hızırbey İlköğretim Okulu yapılmıştır. Okullara kazandırılan ders araç gereç ve malzemelerinin tahmini bedeli ise 2 milyon Tl civarındadır. Okullara, 200 adet bilgisayar temin edilmiş, bütün İlköğretim Okullarının, masa, sıra, sandalye ve sınıf dolaplarının büyük bir kısmı %80 oranında yenilenmiştir. Liselerin ise %90 oranında ihtiyacı olan bütün ders araç ve gereçleri temin edilmiştir.
SİVRİHİSAR' da, yapılmakta olan Fahri Keskin Anadolu Lisesi, 300 kişilik kız ve erkek yurdu, Eylül ayında hizmette girecek. Ayrıca Kız Meslek Lisesi' nin bahçesine yapılmakta olan, 200 kişilik yurt binası da, eğitim öğretim çalışmaları başlamadan hizmette alınacaktır. ÇAMOĞLU Öğrenci yurdu binası, Ticaret Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine, Hayırsever ATIŞKAN ailesi tarafından gerçekleştiren, MUSTAFA ATIŞAK ÖĞRENCİ YURDU" 6 katlı olup, 382 öğrenci kapasitelidir. SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesine tahsis edilmiştir.
İlçede, 1102 öğrenciyi barındıracak kadar, yurt binası gerçekleştirildi.
Sivrihisar'daki, Meslek Yüksekokulu ve ilçedeki diğer meslek okulları, Mesleki Teknik Eğitimde Kapasite Geliştirme, İstihdam edilebilirlik, işyeri tabanlı eğitim, kariyer geliştirme, öğrenci merkezli eğitim ve öğrenme Stratejileri, üzerinde durarak, ilçedeki mesleki eğitimi, daha kaliteli hale getirme gayetleri umut vericidir. Özellikle de teknoloji tabanlı eğitim ve mesleki teknik eğitimde yönetim modelleri, kurumsallaşma, Meslek Yüksek Okulundan mezun olan öğrencilerin takibi gibi alanlardaki çalışmalar, diğer mesleki okullara örnek teşkil edecek niteliktedir. Özellikle de Doç. Dr. Nevzat Kıraç' ın, idareci olarak görevlendirilmesinden sonra, diğer meslek okullarına örnek teşkil edecek çalışmalar yapıldı. Mesleki öğretimdeki ivme geçmişteki "AHİLİK" faaliyetlerini hatırlattı.
Ülkemizde, eğitim, yalnız devletin işidir, düşüncesi, Sayın YAVUZ' un, gayretleri ile hayata geçen okullaşma ve yurt bina yapımı ile Eğitim, "TOPLUM" un da işidir, düşüncesine dönüştü. Bu düşünce, diğer kent ve yerleşim alanlarına da hakim olmalıdır. Çünkü Türkiye' de, her yıl yaklaşık 1.400 000 bin çocuğumuzun okula başladığını, bu sayının da başta İzlanda, Lüksemburg ve Vatikan olmak üzere, 16 ülkenin her birinin ayrı ayrı nüfuslarından fazla olduğu düşünülürse, Türkiye'nin eğitim-öğretim alanın da işinin, ne kadar zor olduğu da ortada.
Türkiye' de, her kesim eğitim için elini taşın altına koymak zorundadır. Çünkü çocuklarımızı ve gençlerimizi, Türk Milletinin kültür bütünlüğü içerisinde, çağdaş, laik, demokratik, hür ve bilimsel düşünce yapısına sahip, kişilik ve bilinçli fertler olarak yetiştirerek, yüce milletimizi, çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin ortağı yapmak zorundayız. Ayrıca da eğitilmiş insan, bütün zamanların en kıymetli varlığıdır. Bunun için, çocuk ve gençlerimizi, yarının büyük ve güçlü Türkiye' sinin, sorumluluğunu omuzlarında taşıyacak ve onu yükseltecek nitelikte yetiştirmek ve milli kültüre dayalı bir eğitim anlayışıyla sürdürmek mecburiyetindeyiz. Çünkü L.Broughan' ın söylediği gibi, " Eğitim görmüş bir halkı, bir yöne sevk etmek kolay, sürüklemek güçtür; idare etmek kolay, köleleştirmek imkânsızdır.
SİVRİHİSAR VE EĞİTİM
SİVRİHİSAR, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Selmanı Farisi, Şeyh Abdülvehhap, Seyyid Nurettin, Çandarlı Kara Halil, ...