Sivrihisar'ı, temsil eden vakıf ve dernekler, Cumartesi günü, ESOGÜ' de, kahvaltılı bir araya geldiler. Toplantıya, geniş bir katılım vardı. Toplantıda, "Sivrihisar' ın, mevcut veya oluşacak sorunları, üzerinde duruldu. Sorunları çözmek ve projeler üretmek için de nasıl bir güç birliği oluşturmalıyız?"sorusuna, cevap arandı.
Toplantıda, genellikle de bölgesel işbirliği üzerinde duruldu. Sivrihisar'da, hem ekonomik, hem de kültürel imkânları kullanarak, ilçenin kalkınmasını sağlamak üzere, yapılan istişare toplantısında, karşılıklı bilgi alışverişi yanında. Bölge için, ortak işbirliğiyle nelerin yapılabileceğinin, değerlendirmesi de yapıldı.
Yapılan toplantıda, hedef ve yöntem, bağlamında, anlayış birliği içinde olan İlçenin adını taşıyan, sivil toplum örgütleri, demokratik ve sorunları çözme perspektifine, sahip, yeni bir güç birliği, hareketi yaratmak üzere yola çıktılar. Yıllardır, kan kaybı, güçsüzleşme ve güven yitimi ile kendisini gösteren, ilçedeki gerileme evresinin, artık sona erdirilmesi için, kararlı bir müdahaleye, gerekli olduğunda hemfikir olundu.
Toplantıda, ilçede yaşanan zorluklar ve güç birliği oluşturmadaki sorunların nasıl aşılacağı, Sivrihisar'ın, sorunlarının, birlik, beraberlik ve güç birliği içerisinde çözümü için, Sivrihisar dernek ve vakıflarına, düşen görevler, Sivrihisar' ın, tanıtımı konusunda, örgütler tarafından yapılması gerekenler de tartışıldı.
Şu bir gerçek ki tarihi süreç içinde, pek çok kavime ev sahipliği yapan Sivrihisar, çok partili dönemde, iktidar partilerini, tercih etmesine rağmen, sürekli ihmal edildi. Sivrihisar'da, OSB, bir türlü hayata geçirilemedi. Ülkemizin, en gelişmemiş ilçesi olmasına rağmen, hiçbir dönem teşviklerden, yaralandırılmadı. Oysa ekonomik açıdan, Sivrihisar'dan, daha iyi olan, pek çok ilçe, teşviklerden yararlandı.
Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi, yer değiştirmesi ile hem zaman kaybedildi, hem de bugüne kadar, elde ettiği tüm kazanımlarda, tekrar başa dönüldü. Oysa mevcut yer için, kaynak bulabilir veya yasal çerçeve içinde çözümler üretilebilirdi.
İlçede, mevcut tarihi miras ve kültür değerlerine sahip çıkılması, özellikle de eserlerin Restorasyon çalışmaları için, Kültür Bakanlığı fonları yanında, Türk Dünyası Kültür Başkentliği imkânlarından, yararlanılması vurgulandı. Ayrıca Yeni ve Ermeni hamamlarının, özellikle de, Kuma hamamının, Restorasyonun yapılarak, kilim ve el sanatları müzesi yapılması önerildi. Çünkü İlçe kilim ve el sanatları açısından, ülkemizin en zengin beldesidir.
İlçenin, ekonomi, kültür, sağlık, eğitim, istihdam, nüfus, kültür, konut, enerji, turizm, çevre özellikle de tarım alanında, ciddi sorunlar var. İlçe ekonomisi, her geçen gün kan kaybediyor. İlçe merkezinden ve köylerden, göç devam ediyor.
Sivrihisar' da yetişen, Kepen lahana ve pırasası, "KOÇAŞ PATLICANI" Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile aranan ürünlerdir. Ancak bu ürünler, yeteri kadar, ilçe ekonomisine kazandırılamadı.
Toplantına, güç birliğinin kurumlaşması, toplantıların, takvime bağlanması, sıkça vurgulandı. Çünkü ilişkiler, faaliyetler ve Projeler, gün geçtikçe kurumsal stratejilerin yapı taşları olmaya başlamışlardır. Bu durum günümüzde de hızla sürmektedir. Kurumların yapı taşlarını, artık kişiler değil değişik amaçlı ekipler oluşturmaktadır. Ayrıca ilişki, faaliyet ve Projelerin başarısı, katılanların, hedefleri gerçekleştirmek için, beraber çalışmalarının zaman, maliyet, kalite ve olanaklar çerçevesinde, ne kadar iyi olduğuna bağlıdır.
Sivrihisar' la ilgili, her faaliyet ve sorunlarının çözümünde, ekip oluşturmak farklı kişi/kişilerin ve örgütlerin, bir birim gibi çalışmalarının sağlanması için, görevler ile proje yönetim işlemlerinin, bütünleştirilmesi gerekir.
İlçe sorunlarını çözmede, Belediye, Kaymakamlık, sivil toplu örgütleri, özellikle ilçe halkı, her türlü etkinlik ve sorunun çözümünde, "ORTAK PAYDA", "TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" kavramları, ön planda tutmalıdır. , Sivrihisar' ın, üstünlükleri, fırsatları, negatif ve pozitif özellikleri, masaya yatırılıp, ileriye yönelik, hedefler tespit edilmeli, bir plan ve program dâhilinde sorunlar çözülmeli ve projeler üretilmelidir..
Sivrihisar' daki, olumsuz tablo, ilçenin kaderi değildir. Olmamalıdır da. Çünkü Sivrihisar ın, bünyesindeki maddi ve manevi değerleri ile bu tabloya, ne layık, ne de mahkûmdur. Yapılması gerekenlerde ortadadır. Yeter ki SİVRİHİSAR deki kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar, özellikle de sivil toplum örgütleri, elini taşın altına koysun," EKİP" çalışmasını, her alana hâkim kılsınlar.
Toplantı, her yönü ile faydalı oldu. Ekip ruhu açısından, önemli adımlar atıldı. Bu gelişme, her alanda, özellikle de siyasi platformda, etkisini kısa zamanda gösterecektir. Ancak Sivrihisar' la, ilgili etkinlik ve icraatlara, kesinlikle siyaset karıştırılmamalıdır.
SİVRİHİSAR VE EKİP RUHU
Sivrihisarı, temsil eden vakıf ve dernekler, Cumartesi günü, ESOGÜ de, kahvaltılı bir araya geldiler. Toplantıya, geniş bir katılım vardı. Toplantıda, "Sivrihisar ın, mevcut veya oluşacak sorunları, üzerinde duruldu....