SİVRİHİSAR VE MİLLİ MÜCADELE

Pazar günü, Atilla Özer Karikatürlü Ev Uygulama Merkezinde, Sayın Necmi GÜNAY tarafından hazırlanan, Sivrihisar’ ın, Kurtuluş Savaşı’ na, yaptığı katkıyı, en güzel şekilde yansıtan, çok sayıda fotoğraflardan oluşan,...

Pazar günü, Atilla Özer Karikatürlü Ev Uygulama Merkezinde, Sayın Necmi GÜNAY tarafından hazırlanan, Sivrihisar' ın, Kurtuluş Savaşı' na, yaptığı katkıyı, en güzel şekilde yansıtan, çok sayıda fotoğraflardan oluşan, "Milli Mücadele' de, Cumhuriyet' in Tanığı Sivrihisar" sergisi, ilgiyle izlendi.
Sergide, Sivrihisar' ın, Kurutuluş Savaşı' na, yaptığı katkı ve göstermiş olduğu fedakârlılar, en güzel şekilde yansıtılırken, İzleyiciler, Kurtuluş Savaşı'ndan, Cumhuriyete olan, bir tarihi sürece de tanıklık ettiler.
Sergide, Sivrihisar'ın, milli mücadele yıllarındaki katkıları ve fedakârlıkları belgeler ve resimlerle canlandırılmış. Sergi, tarihi yaşatmak ve gençlerde, tarih bilinci oluşturmak açısından, çok önemlidir.
Bu tür sergilerde, Türk kabiliyet ve kudretinin, tarihteki başarıları, meydana çıktıkça, Türk insanı, kendileri için, lazım olan atılım kaynağını, tarihte bulabileceklerdir. O büyük başarıları düşünecekler, harikalar yaratan atalarını, öğrenecekler, onları torunları olduklarını düşünecekler ve bu kabiliyetle, her alanda başarılı olacaklardır.
Sergiye konu olan, SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı' nda, önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da, Atatürk'ün katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı.
SİVRİHİSAR halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, bağış da bulundu. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Öte yandan Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a gönderdiler.
Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı.
Mustafa Kemal Paşa'nın, Samsun' dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: " İngiliz kıtasının, Samsun' a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17- 18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " tespitleri yer almıştı.
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316- 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in, bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
Büyük Önder Atatürk, Sivrihisar' a teşriflerinde, bugün restorasyonu yapılarak hizmet sunulan, Zaimoğlu Hacı Ali Ağa' nın evlerinde, misafir olarak kaldıklarında, kendilerine, "yoğurtlu-kıymalı asma yaprağı dolması", "kıymalı su böreği", "Altın Sarısı Un Helvası" ikram edilmişti. Bu yemekleri, çok beğendiğini de ifade etmişlerdi.
Atatürk' de, özel not defterine, kendi el yazısı ile "Sivrihisar'dan, tayyare bedeline verilmek üzere, Osmanlı Bankası'nın, 4 bin lira çeki Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi'dedir. (Fevzi Paşa'ya verilecektir.)" ifadelerini düştüğü de görüldü.
Yine anılarını yayınlayan, Sovyet Diplomat S. İ. Aralov da, "27 Mart 1922 sabah özel bir vagonla, Biçer İstasyonu"na hareket ettik. Biçer' den, Sivrihisar'a, otomobille gittik. Sivrihisar kasabası, Milli Kurtuluş Savaşı'nda hizmetleri dokunmuştur. Sivrihisar halkının, topladığı para ile bir uçak satın alınmış, cepheye gönderilmiştir. Kasabayı ziyaretimiz sırasında, uçak, kasaba'nın, göklerinde uçmakta idi." demiştir.
Sivrihisar gibi, nice il, ilçe ve köylerimiz, Kurtuluş Savaşına, maddi ve manevi, katkıda bulundu. Bu inanç ve azimle de, Türkiye' Cumhuriyeti kuruldu.
Ülkemizde, fedakârlık yapan insanlar, birer isimsiz kahramandır. İstiklalimizi, ülke bütünlüğümüzü, bağımsızlığımızı ve bugün sahip olduğumuz, tüm değerlere, meçhul kahramanlar sayesinde sahip olduk. Türk toplumu, her türlü fedakârlığı yapan, bu insanlarımız sayesinde, bugünlere ulaştı.
Ruhları şad, mekânları Cennet olsun...

Haberleri