SİVRİHİSAR VE SEMPOZYUM

Sivrihisar Kaymakamlığı, Sivrihisar Belediyesi tarafından, ortaklaşa düzenlenen ve Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi’nce desteklenen, “Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla 1’inci Sivrihisar...

Sivrihisar Kaymakamlığı, Sivrihisar Belediyesi tarafından, ortaklaşa düzenlenen ve Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi'nce desteklenen, "Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla 1'inci Sivrihisar Sempozyumu,"nda, Sivrihisar' ın, tarihi, kültürü ve sanatının ele alınması, önemli bir girişimdir. Ancak isterdik ki sempozyum, Sivrihisar' ın, kalkınmasına yönelik olsun. Çünkü Sivrihisar' ın, çözüm bekleyen, acil sorunları var. İlçe, sürekli göç veriyor. Ekonomisi sürekli, kan kaybediyor.
Ayrıca Vali Sayın Güngör Azim TUNA, sempozyumda, ilçe ile ilgili övgü dolu sözler söyledikten sonra, "Türk Dünyası Kültür Başkentliği, bizlere önemli fırsatlar ve büyük imkânlar sunmuştur. Kültür Başkentimizin maskotu olan Nasreddin Hoca'nın, dünyanın merkezi dediği bu topraklar, Türk dünyası, gönül ummanının dolup taştığı, bir buluşma noktası olmuştur." Sözleri TDKB ile ilgili çalışmalarını övdü ama Türk Dünyası Başkenti Ajansı, Sivrihisar' a, gereken değeri vermediği gibi, sunulan hiçbir projeyi de kabul etmedi.
Nitekim Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı, Sayın Naci ŞAKAR, gönderdiği e-mail' de: " Saygıdeğer Hocam, ...Maalesef 2013 Türk Dünyasının Kültür Başkentliğini sürdüren şehrimizde, tarih, kültür ve evliyalar diyarı Sivrihisar, hiçbir alanda zerre kadar nasiplenmemiş, tarih ve kültür adına, bir çivi dahi çakılmamıştır. Bizler konularımızı dile getirip, projeler hazırladığımız halde, dikkate alınmayıp, onca tahsisat ve zaman heder olup gitmiştir. ...Benzeri pek çok konuda, kamuoyunu bilgilendirdiğiniz için, sizi kutlarım" diyerek, bir gerçeği ifade etti.
Ayrıca gazeteci, Sayın Ali AKYÜZ", Türk Cumhuriyetleri Kültür Başkenti ESKİŞEHİR", Kentimizin Kültür Başkenti ise "SİVRİHİSAR" dedikten sonra, ". 2014 yılında, SİVRİHİSAR" ı, Eskişehir' in, Kültür Başkenti olarak ilan edelim" demişti ama Türk Dünyası Başkenti Ajans, bu öneriyi de değerlendirmedi.
Şu bir gerçek ki ülkemizin ve Eskişehir'in, tarihi bakımdan, en zengin ilçesi olan, Sivrihisar, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Bütçesi'nden, hak ettiği payı alamadı.
Öte yandan, Sempozyumda, Sivrihisar' ın, sorunları ve kalkınması konuşulmazken, Anakent Belediye Başkanlarımızdan, Rahmetli ARAT döneminde, gerçekleştirilen, Mayıs- 1996' da yapılan Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Sivrihisar'la ilgili, sorunlar konuşuldu ve öneriler yapıldı. Nitekim Gazi Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir' in, rahatlaması için, Sivrihisar'a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini istedi. Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolu ve ilçede bir hava alanı gerçekleştirilmesini de önermişti.
SİVRİHİSAR' a, hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi. Ancak Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması yapılmıştı.
SİVRİHİSAR' da, Organize Sanayi Bölgesi, hala gerçekleştirilemedi. Bu problemler aşılabilir mi zaman içinde görülecektir. Geçmiş yıllarda, Sivrihisar Sanayi Bölgesi Müdürü, olan Sayın Zaim ZAİMOĞLU' na yapmış olduğumuz görüşmede,, SİVRİHİSAR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ" de konu yapıldı.
Sayın ZAİMOĞLU, Organize sanayi Bölgesi, mevcut yerinin istimlâkler nedeniyle değiştirilmek istendiğini, Şayet bu gerçekleşirse, Sivrihisar' da yeni bir organize sanayi bölgesi kurmanın, çok zor olacağını söylemişti.
Sivrihisar organize Sanayi Bölgesi' ne, heyet oluşturmak veya yer belirlemekle işler bitmiyor. Çok iyi, bir fizibilite çalışması yapılmalı, ilçede mevcut küçük sanayisinin de kültür altyapısı olarak desteklenmesi; Organizeye sanayinin, gerçekleştirilmesinde, genel ve yerel yönetimler ve, mesleki kuruluşlarla, işbirliği yapılması şarttır.
Ayrıca Sivrihisar'da ki gelişmeleri, doğrun kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, bir "MASTER PLAN" şarttır. Bölge için yapılacak, "MASTER PLAN", hem bölge, hem de bölge dışından gelecek, yatırımcı için de rehber olacaktır.
Sempozyumda, Vali Sayın Güngör Azim TUNA' nın, " Sivrihisar'da, yüzümüz, ne tarafa çevirirsek, çevirelim işlenmeyi bekleyen, bir mücevherin, bizi beklediğini görürüz. Sivrihisar cebesi ve incili küpe işçiliği, Sivrihisar'ın çorap işlemeciliği, ak çorapları, beşbacalı kilimi, etkin bir tanıtımı bekleyen cevherlerimizdendir. Yine mimarisi ile göz dolduran Sivrihisar, Cumhuriyet'in, 100'üncü yılına hedefler koyduğumuz şehrimizin, önemli potansiyellerini barındırması noktasında da dikkatleri üzerine çeken topraklardır. Bu tarihi güzellik ve kültür zenginliğinin, turizme kazandırılması, şehrimizin vizyonu için de yüksek öneme sahiptir." tespiti, sözde kalmamalı, Beypazarı gibi, turizme kazandırılmalıdır.

Haberleri