SİVRİHİSAR YİNE MAĞDUR

SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım...

SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım Hamdi Efendi, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi insanlar yetiştirmiş, zengin tarihi dokusu ve kültür değerleri, İstiklal Savaşı'nda üstlendiği görev ve ilçe sınırları için yetişen ürünleri, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ile de her dönem dikkat çekti.
Ne var ki bu konuma rağmen, ilçe her alanda arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Özelikle de ilçe, ekonomisi sürekli kan kaybetti. Kurtuluş Savaşında, büyük fedakârlıkta bulunan ilçe, cumhuriyet döneminde, dün olduğu gibi, bugünde, mağdur ediliyor. O nedenle de ilçe ciddi göç verdi.
İl Genel Meclisi'nin toplantısında, İl Özel İdaresi 2013 Mali Yılı Bütçe Teklifi'nin görüşülmelerinde, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dündar Ünlü, bütçede ilçelere ayrılan paralara ilişkin tabloyu Meclis üyeleriyle paylaştı.
Açıklamaya göre, bütçede en büyük pay 292 bin 802 TL ile Mihalgazi'ye ayrılırken, Sarıcakaya'ya 211 bin 302 TL verilmesi öngörüldü. İlçelere toplam 2 milyon 28 bin 228 TL ayrılan bütçede, en düşük pay ise 106 bin 552 TL ile Sivrihisar ilçesinin oldu.
İl Özel İdaresi 2013 Mali Yılı Bütçesi, hangi kıstaslara göre tespit edildi veya ilçelere dağıtıldı, açıklanmadı ama Eskişehir' in, en büyük ilçelerinden olan Sivrihisar' a 106 bin 552 TL ayrılması, dikkat çekici olduğu kadar düşündürücüdür de.
Aslında bu durum, yadırganmamalıdır. Kurtuluş savaşında, Türk Ordusu için her türlü fedakârlığı yapan Sivrihisar, her dönem mağdur edildi. Son seçimlerde iktidarı elinde tutan, Ak Parti % 52,46 oy alarak, rekor kırarken, 10 yıllık iktidarı döneminde, elle tutulan, gözle de görülen tek yatırım yapmadı.
Ayrıca Sivrihisar'da, OSB bir türlü hayata geçirilemedi. Ülkemizi en gelişmemiş ilçesi olmasına rağmen, hiçbir dönem teşviklerden de yaralandırılmadı. Oysa ekonomik açıdan Sivrihisar'dan, daha iyi olan, pek çok ilçe teşviklerden yararlandı.
Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi, neden yer değiştirdi bilinmez. Ancak yer değiştirmekle, hem zaman kaybedildi, hem de bugüne kadar elde ettiği tüm kazanımlarda, tekrar başa dönüldü. Oysa mevcut yer için, kaynak bulabilir veya yasal çerçeve içinde çözümler üretilebilirdi.
Ak Parti İktidarı, mevcut Eskişehir-Ankara otoyolu varken, neden gerek duydu bilinmez. Hayata geçireceği, Beylikova ve Polatlı'dan ayrılacak olan İzmir otoyolu ile Sivrihisar daha da mağdur ediliyor.
Sivrihisar'da, Sağlık sektörü ile ilgili imkânları da yetersizdir. Özellikle de koruyucu hekimlikle ilgili çalışmalar, yok denecek kadar azdır. Nitekim İl Genel Meclisi'nin geçen haftaki toplantısında, Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tözüm, Meclis üyelerine ilimizdeki kanser vakaları konusunda bilgi verdi. Üyelere 16 yıllık veriler aktarıldı.
Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tözüm sunumunda, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'in ilimizdeki kanser vakalarına ilişkin hazırladığı istatistiği üyelerle paylaştı. 16 yıl içerisinde yaşanan kanser vakalarının ilçelere göre dağılımını açıklayan Tözüm, 23 bin 423 nüfuslu Sivrihisar'ın, 630 vaka ile listenin başında yer aldığını belirtti.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü' de, Sivrihisar'da, mevcut ajansı kapatarak, Kaymaz Beldesi' ne Toprak Mahsulleri Ofisi depolama siloları yapma kararı aldı. Oysa çelik siloların, Sivrihisar' a yapılması, hem kurum, hem de 76 köy ve beş belde açısından hayati önem taşımaktadır.
3 dönemdir üst üste Sivrihisar Belediye Başkanı seçilen, Sayın Fikret Arslan görev süresi içerisinde, aralıklarla görevden alınarak, ilçede, belediye hizmetlerin de büyük ölçüde aksamalar oldu.
Elbette bu olumsuz gelişmelerde, siyasi iktidar ve ilgililer kadar, ilçe halkının da sorumluluğu da var. Yıllardır ilçe de, "TAKIM RUHU" geliştirilemedi. Oysa İlçede gerçekleştirilecek, proje/projelerde ve yapılacak icraat, faaliyet ve etkinliklerde, başarı bekliyorsa, Sivrihisar Belediyesi, kaymakamlığı ve ilçe önderleri, sivil toplum örgütleri birlikte hareket etmek zorundadır.
Sivrihisar'la, ilgili proje/projelerin üretiminde, özellikle de sorunların çözümünde, "ORTAK AKIL", "TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK PAYDA" gibi kavramlar, ön planda tutulmalı, her kesimde elini taşın altına koymalıdır. Ayrıca Sivrihisarlı" SEÇMEN", ilçeye yatırım yapmayan, ilçede yapılan etkinliklere, özellikle de kurtuluş gününe katılmayan ve sorunlarına çözüm bulmayan, "SİYASİLERE", gereken cevabı, "SANDIKTA" vermelidir.

Haberleri