TAMGÜN YASASI VE HEKİM İSTİHDAMI

SES Eskişehir Şube Başkanı, Bülent Nazım Yılmaz, AKP hükümetinin, meclis gündemine taşıdığı ve yasalaştırmak istediği, ‘Tam Gün Yasa Tasarısı’yla sağlık çalışanlarının, haklarını düzeltmek bir yana, bugüne kadar...

SES Eskişehir Şube Başkanı, Bülent Nazım Yılmaz, AKP hükümetinin, meclis gündemine taşıdığı ve yasalaştırmak istediği, 'Tam Gün Yasa Tasarısı'yla sağlık çalışanlarının, haklarını düzeltmek bir yana, bugüne kadar kazandıklarını da yok etmek istediğini söyledi.
Tam Gün Yasası' na, tepki göstermek çözüm değildir. Önemli olan yasanın içeriği hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, istekleri ve nitelikli hizmet sağlayacak önerilerle, yürütme ve yasama organı nezdinde, mücadele vermektir. Nitekim bu mücadele sonucunda, "Tam Gün Yasa Taslağı" üç defa değiştirildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen, "Sağlık Personelinin Tam gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı' nın, kanun haline gelebilmesi için belli aşamalardan geçti. Bu süreçlerde, mücadele vermek daha etkili ve verimli olurdu.
TTB' de, Tam Gün Yasasına tepkilidir. Nitekim Genel Başkanı Gencay Gürsoy' un yaptığı açıklamada. "...tam sürenin bir kamu çalışma biçimi olmaktan çıkarıldığını, Tasarının bu haliyle emeği ucuzlatan ve sağlık hizmetlerini niteliksizleştiren biçimini, kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.
TTB ve SES, yasaya tepkilidir. Ancak Tam Gün Yasası ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan, Türk Sağlık -Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise Tam Gün yasası' ndan memnundur. Nitekim yaptığı açıklamada, "...bazı sorunlar Tam Gün Yasası ile çözüme kavuşuyor. Yabancı doktor uygulamasının, bu taslakta yer almaması sevindiricidir. Doktorların Tam Gün çalışmasını da sendika olarak olumlu buluyoruz. Döner sermaye ve nöbet ücretlerindeki artışlar ve döner sermayenin, kapsamının genişletilmesiyle ilgili uygulamalar, çözüm istediğimiz sorunlardı. Mücadelemiz sonucunda, bu taslakla birlikte çözüm için düzenlemelerin yapılması önemli ve olumlu gelişmelerdir." diyerek Tam Gün Yasası'ndan memnun olduklarını belirtmişti. Böylece de sağlık sektöründe, Tam Gün Yasası ile ilgili fikir ayrılığı, olduğu' da ortaya çıkmış oldu.
Tamgün Yasası, geçmiş yıllarda da uygulamaya alındı. 1960'lı yıllarda, görülen kır/kent, kamu/özel dağılımındaki kısmi düzelme durmuş, durmanın da ötesinde dengeler, tekrar kır ve kamu aleyhine hızla bozulmuştu. Böyle bir ortamda, Tam Gün Yasası devreye sokularak, genelde tüm kamuda çalışan özelde ise kırsal çalışan hekimlerin ücretlerinde anlamlı bir iyileşme sağlanmıştır. Bu uygulama hemen sonuç vermiş, kır/kent, kamu/özel dengelerinde belirgin düzelmeler görülmüştü. Bu uygulamaya Eylül 1980 darbesinde son verilmişti.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Tam Gün Yas' nı, 2368 sayılı Kanunun uygulanması ile kazanılan tecrübeler ışığında hazırlandığını belitti. Bakanlığa göre, bu yasa gereği, hekimin tüm mesaisini, kendi kurumuna hasretmemesi, kamu hizmetlerinin layıkı ile sunulmasını engellemiş ve hastaların memnuniyetsizliğine yol açmış; toplumda serbest çalışılan muayenehanelere hasta yönlendirildiği söylentileri yaygınlaşmış ve bu da kamu hastanelerimize olan güvene ve hekimlerimizin saygınlığına, gölge düşürür hale gelmiştir. Son dönemde, performansa dayalı ek ödeme sistemi ile birlikte serbest çalışmaya son verilmesi, bu tür istenmeyen olayları, son derece azaltmış ise de, bu tasarının kanunlaşması ile tamamen ortadan kalkacağı kanısındadır.
Şu bir gerçek ki, her alanda olduğu gibi, Sağlık Sektöründe de devletin sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir sağlık sistemi, stratejisi ve politikası olmadı. Maalesef Türkiye' de hekim istihdamı ve sağlık insan gücü planlaması üzerine yapılmış, kapsamlı bir çalışma da yoktur. Sonuçta da sağlık sektöründeki sorunlar da her geçen gün artı. hem sağlık personeli, hem de halkımız güç durumda kaldı.
Tam Gün Yasası ile ilgili tartışmalar değerlendirildiğinde, Sağlık personelin büyük bir bölümüne göre, Tam Gün Yasası, hekimlerin, emeğini kiralayan iş güvencesinden yosun beyaz gömlekli emekçiler haline getirdiği gibi, düşük ücrete de mahkûm edecek, hekimleri de her türlü yönetim ve inisiyatiften yosun bırakacaktır Sağlık Bakanlığı da, Tam Gün Yasası' nın, bir taraftan sağlık personelinin, emeğinin karşılığı yerine getirilirken, öte yandan da vatandaşlarımızın muayenehane kapılarına gitmesini tamamen önlenmiş olacak iddiasındadır.
Hangi taraf haklı, zaman içinde ve uygulamalarda görülecektir. Ancak Tam Gün Yasası' nın, özellikle de hekim istihdam ve sağlık sektöründeki diğer sorunların çözümünü, sağlık personeli ve halkımız arasında, gelişen/gelişecek olan, örgütlenme/dayanışma ve sendikalist hareketin başarısı, ya da başarısızlığı belirleyecektir.

Haberleri