TAPU MÜDÜRLÜKLERİ VE KALİTE

TKGM’ nin, ana görevleri, Yasalarla belirlenmiş olan; taşınmaz mallarla ilgili, akitler ve her türlü tescil işlemini yapmak, tapu sicillerinin düzenlenmesi içi, temel prensipleri tespit etmek, tesis kadastrosu yaparak, taşınmazların...

TKGM' nin, ana görevleri, Yasalarla belirlenmiş olan; taşınmaz mallarla ilgili, akitler ve her türlü tescil işlemini yapmak, tapu sicillerinin düzenlenmesi içi, temel prensipleri tespit etmek, tesis kadastrosu yaparak, taşınmazların hukuki ve teknik durumlarını belirleyerek, bunl arın güncelliğini sağlamaktır.
Tapu Müdürlükleri ise vatandaşlarımızın gayrimenkul tasarrufuna yönelik Satış, bağış, ölünceye kadar bakma akdi, ipotek, intikal, Taksim, Trampa, İntifa Hakkı vb. talepleri yerine getirirken, başta Türk Medeni Kanunu olmak üzere, Eşya Hukuku, Miras Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku gibi, hukuk dallarını kaynak olarak kullanmaktadır.
Hukuk dallarının yanında, arazı kanunu, Tüzükler, özel kanun ve yönetmeliklerde iş ve işlemlerimize yön vermektedir. 2644 sayılı tapu Kanununun 26. maddesi Tapu Sicil Müdürlüklerinin görev ve yetkilerini hükme bağlamıştır. Ayrıca Tapu işlemlerinin yapılış esasları, resmi gazetede yayınlanan 2004/8109 sayılı Tapu Sicil Tüzüğü ile düzenlendi.
Ülkemizde, vatandaşla, TKGM, özellikle de Tapu sicil Müdürlükleri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı içinde, yapılan işlemlerden, bazen müşteki oluyorlar. Özellikle de işlerinin istedikleri günlerde yapılmadığı hususunda, eleştiride bulunuyorlar. Oysa AB ülkelerinde, tapu işlemleri, aynı gün yapılmamaktadır. Nitekim Fransa' da, 3 ayda, Almaya da ise bir ayda, yapıldığı söyleniyor.
Personel, belirli okulların mezunları arasından veya başka kurumlardan atanmaktadır. O nedenle de personelin, tapu ve kadastro mevzuatı konusunda, yeterli bilgiye sahip olmadığı gözlemlenmektedir. Düzenlenen, kısa süreli ve uygulamadan, uzak kurslar ile personelin gerektiği gibi eğitilmesi de mümkün değildir. O nedenle de kurumda çalışan, her kademedeki memurlara, görev alanlarıyla ilgili,uygulamalı eğitim verilmelidir.
Tapu dairelerindeki personel sayısı, yeterli değildir. Tapu daireleri, ihtiyaç duyduğu kadronun yarısı kadar personel ile hizmet vermektedir. Mevcut personelin de yarısı kadarının, genelde meslek mensubu olmayanlar arasından atandığı görülmektedir.
Ülkemizde, pek çok kurumun fon, döner sermaye, komisyon ücreti, ek ders ücreti, fazla çalışma ücreti gibi, akla gelmeyen pek çok yöntem ve yollarla, memurlarına, ek bir gelir katkısı bulunduğu halde, TKGM personelin, hiçbir yardım ve katkısı yoktur. Oysa TKGM personeli, döner sermaye ve devlete, her yıl milyonlarca lira kazandırmaktadır.
Ayrıca Tapu Dairelerinde çalışan personel, ağır risk ve sorumluluk altında çalışmaktadır. Medeni Kanunun 107. maddesinin gereği, devlet tapu sicilinin tutulmasından doğan zararlardan sorumludur. Devlet bu zararı ödedikten sonra, zararın doğmasına sebebiyet veren tapu sicil memuruna rücu ederek, ödediği zararı ondan isteyebilmektedir.
Tapu dairesinde çalışan personel, mali sorumluluğunun, zamanaşımı süresi de yoktur. Kendisi hayatta değil ise torunlarına varıncaya kadar, bu bedel istenmektedir. Her meslekte doğan zararlardan, sorumluluk bir zamanaşımı süresine bağlandığı halde, tapu memurunun mali sorumluluğu için, bir tazminat ödenmediği gibi, zaman aşımı süresi de öngörülmemiştir.
Her türlü zorluğa, personel eksikliğine ve iş hacmine ve soruna rağmen, Eskişehir' de, mevcut Tepebaşı ve Odunpazarı Tapu Daireleri, işinin ehli müdürleri ve ekipleri, her türlü imkânsızlığa ve iş yükünü fazla olmasına rağmen, başarılı performans sergiliyorlar. Nitekim Tepebaşı Tapu Müdürlüğü, Tapu Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olan Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik ve Eskişehir illerinde, bulunan, tapu müdürlükleri içinde, en fazla işlem yapan müdürlüktür.
Tepebaşı Tapu Müdürlüğü,2015 yılında, 42441yevmiyeli işlem yaparak, Türkiye'de 976 tapu müdürlüğü içinde, ilk 20 içinde, yer almaktadır. Tapu harcı olarak 51.177.032.52 Tl. Döner sermayeye,5.645.756.75Tl. Damga vergisi olarak 577.423.67 Tl tahsil edilmiştir.
Bu başarılı çalışmalar yapan ve 2011 yılında göreve başlayan, müdür Sayın Nezayi ASLANPANÇESİ, işin ehli bir yöneticidir. Mevzuata hâkimdir. Sorunu belirler, ihtiyacı tespit eder ve gerekli müdahaleyi yapıp, sorunu çözer. İyi gözlem yapar, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir.
Sayın ASLANPENÇESİ, kaynak yaratır, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirir, insanları takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılar, doğru teknolojileri alır ve kullanılması konusunda eğitimler düzenler. Kendisini ve personelinin, hata yapma gibi, bir lüksü olmadığını da sürekli vurgular.
Sayın ASLPENÇESİ' ye göre, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, her alanda başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur. Bu nedenle de planlama, örgütleme, yürütme ve koordinasyon boyutlarındaki tecrübesi ve bilgi birikimi ile işini kolaylaştırıyor, işini ve elemanlarını, sürekli geliştirme çabası içinde olması ise kurum da verimi, hizmette kaliteyi, daha da artıracaktır.
Sayın ASLANPENÇESİ ve ekibini kutluyoruz.

Haberleri