TAPU VE KADASTRO MESLEK YÜKSEK OKULU

17.Tapu ve Kadastro Bölge Müdür Yardımcısı, Sayın SARIKAYA, Kurum hakkında, çok olumlu mesajlar verdi. Kurumun, özellikle Genel Müdür Sayın ATLI döneminde, çok büyük gelişme gösterdiğini, pek çok projenin de hayata geçtiğini,...

17.Tapu ve Kadastro Bölge Müdür Yardımcısı, Sayın SARIKAYA, Kurum hakkında, çok olumlu mesajlar verdi. Kurumun, özellikle Genel Müdür Sayın ATLI döneminde, çok büyük gelişme gösterdiğini, pek çok projenin de hayata geçtiğini, belirtti.
Gerçektende, Sayın Mehmet Zeki ADLI' nın, Genel Müdür olarak göreve başlamasından sonra gündeme gelen, TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi), ARIP (Tarım Reformu Uygulama Projesi), MERLİS (Marmara Deprem Bölgesi Arazi Bilgi Sistemi), TARBİS (Tapu Arşiv Otomasyonu), ve HBB (Harita Bilgi Bankası) gibi, projeler hayta geçirilmiştir.
Ülkemizin, en hayati projelerinde biri olan TAKBİS, projesinde, Eskişehir, pilot bölge olarak ele alınmış ve Tapu Sicil Müdürlükleri, bu sisteme geçmiştir. Eskişehir' de, tüm tapu kayıtları, TAKBİS yazılım programı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Bu program sayesinde, mükerrerlik önlendi, en önemlisi de "Bilgi Bankası" oluşturuldu. Bu sistem, hem kuruma, hem de hizmet alanlara zamanda kazandırdı.
Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tüm sektörler için çok önemli bir kurumdur. Türkiye genelinde, üretim, kamu ve hazine taşınmazlarının envanterinin çıkartılması, kentsel alan ve arazi düzenlenmesi, arsa ve arazi kullanımının denetlenmesi, toprağa bağlı kredi piyasasının geliştirilmesi, ihtilafların araştırılması, rasyonel yatırım planlamalarının yapılması, adil vergilendirme, vergi kaybının önlenmesi, taşınmaz işlemlerinden kaynaklanan devlet gelirlerinin artırılması, adil ve hızlı kamulaştırma yapılabilmesi, gecekondu sorununun çözümü, mera-yaylak-kışlaklarının korunması ve uygun kullanımı, turizm planlaması, kıyı kullanımı, mülki ve idari sınırların belirlenmesi hususunda uygun çözümler bulunmasında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü önemli görevler üstlenmektedir. Ancak bugün Kurumu en önemli sorunu, nitelikli elama sıkıntısıdır. Bu da Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulları' ile pekâlâ çözüme ulaştırılabilir.
Elbette kurumdaki bu gelişmelerin gerçekleştirilmesi, mülkiyete yönelik işlemlerin güvenilir, bir şekilde gerçekleştirildiği hizmet odaklı, şeffaf bir kurum olması, özellikle de ülke ve kişi/kişiler için, hayati önem taşıyan Tapu ve Kadastro işlerinin düzenli ve yasalara uygun şekilde yapılması, nitelikli ve yetişmiş personelle mümkündür. Bu personelin sağlanması içinde Tapu ve Kadastro alanın da eğitim ve öğretim yapan meslek okullarına ihtiyaç vardır
Sayın SARIKAYA' da Eskişehir'de, Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulu' nun, açılması ile bu ihtiyacın giderileceğini, özellikle de tapu ve kadastro alanındaki çalışmaların, üniversite bünyelerinde daha iyi analiz edilerek, kurumun çalışmalarına da ciddi katkıda bulunacağını söyledi.
Elbette Tapu ve Kadastro Meslek okullarında, çok iyi yetişmiş personel, işleri gereği gibi yaparken, hem kuruma, hem de kişi/kişilere zaman kazandıracaktır. Bu gerçek bilindiği için, ülkemizde Kadastronun temeli, 1911 yılında zamanın defterdarı Hakani Nazırı rahmetli Mahmut Esat Efendi tarafından atılmış, ilk olarak İstanbul'da Kadastro Mektebi Ali'si kurulmuştur. 1994 yılında okulun adı Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi olarak değişmiştir. Amaç Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde çalışacak, pratik bilgi ve beceriye sahip Kadastro Teknisyeni yetiştirmekti. Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi'nden 1996'ya kadar okuldan yaklaşık 4400 öğrenci mezun olmuştur. Önceleri yatılı iken, günümüzde yatılı eğitime son verilmiştir.
Bugün ise lise mezunları, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde sözleşmeli veya kadrolu devlet memuru olara kolayca iş bulabilmektedir. ÖSS ile 4 yıllık bir fakülteyi kazanması imkânsız olsa da sınavsız olarak meslek yüksekokullarının Harita Kadastro bölümleri ve Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksekokuluna geçiş yapabilmektedir. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı ile bu bölümlerden Mühendisliğe geçiş imkânı bulunmaktadır. ÖSS sistemi nedeniyle Harita Mühendisliğini kazanamayan birçok mezun Dikey Geçiş Sınavı ile öğrenimlerine devam edebilmektedir.
Eskişehir' de, Yunus emre Endüstri Meslek Lisesi Harita-Tapu-Kadastro Alanı başarılı çalışmaları ile dikkat çekiyor. Bu öğretim yılı içinde, bölüme yapmış olduğumuz ziyarette buna tanık olduk. Ancak Eskişehir'de, bu bölümde okuyan öğrencilerimizi gidebileceği, Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulu yoktur.
Eskişehir Osman Gazi Üniversite bünyesinde, Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu' nun açılması için, girişimlerin olduğunu öğrendik. Şayet, Osman Gazi Üniversitesi bünyesinde, Tapu ve Kadastro Meslek Yüksek Okulu gerçekleşirse, hem insanımız, hem de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü açısında, olumlu bir gelişme olacaktır.

Haberleri