Sayın KILIÇLAR' ın, Mardin' deki, tarihi ve kültürel mirası, turizme kazandırdığını ve başarılı da olduğunu okuyucularımızla paylaşmış, " ...Yedi binin üzerinde, tarihi mimari eser bulunan Mardin' de, Restorasyon çalışmalarına, büyük önem verdi. Bu eserleri, turizme kazandırdı. O' nun, döneminde turizm hareketliliği yaşattı. İnanç Turizmi alanında, adeta cennet olarak bilinen Mardin' de, doğal ve kültürel varlıkların, zenginliğini ve farklı inançları, Turizmin hizmetine sundu." demiş, Eskişehir' de de aynı çalışmaları hayata geçirebileceğini de vurgulamıştık.
Dikkat ediyoruz, göreve başladığı kısa süre için de kente için hayati önem taşıyan tarihi yerleri, bizzat yerinde inceledi. Özellikle de Merkez Karacaşehir Köyünün güneybatısındaki yüksek tepe üzerine kurulmuş; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Karacahisar Kalesi'ndeki incelemeleri ve Han İlçesi' ndeki, "Han Yer altı Şehri" ilçeye bağlı Yazılıkaya Köyü ve Seyitgazi Kümbet Köyü'nde bulunan tarihi ve arkeolojik alanlardaki incelemeleri umut verdi.
İnceleme yaptığı bölgelerin, turizm potansiyelinin artırılmasına ve ekonomik anlamda canlanmasına yönelik olarak yerinde değerlendirme yapması, aklıselim insanlarımızı, daha da umutlandırdı. Özellikle de Vali Sayın KILIÇLAR' ın , "...Öncelikle anıtın(Yazılıkaya) korunmasının ve anıtın bulunduğu platformun yerli yabancı ziyaretçilerin rahat şekilde gezebilmesi için, Koruma Planı çerçevesinde, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda onayını alarak, projelerin, bir önce hayata geçirilmeli." sözleri ile işi tesadüfe ve zamana bırakmayacağının da işareti oldu.
Yazılıkaya' daki, incelemelerde, önceki yıllarda yapılan Koruma Planına bağlı kalarak, öncelikle Yazılıkaya 1. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde kalan yapıların kamulaştırılması, Köy Tüzel Kişiliği bünyesinde Muhtarlık tarafından Köy Konağı olarak kullanılan binanın kamulaştırılması ve gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebilecek şekilde, yörenin, tarihi ve mimari bütünlüğünü bozmayacak biçimde doğal ve lokal malzemeler kullanılarak, "Frig Evi" olarak yeniden düzenlenmesi, Yazılıkaya platformunun gezi yolunun, tanıtım-yönlendirme levhalarının, dinlenme ve konaklama mekanlarının mevcut proje dahilinde, yada yeni yapılacak projeler ile değerlendirilmesi yönünde görüş birliğine varılması, yıllardır özlemini çektiğimiz bir gelişmedir.
Frig Vadisi Koruma Geliştirme ve Çevre Düzenleme çalışmaları ve Kültür Koridorları projeleri hakkında, yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Ancak sorunların tespit edilmesi, kullanım alanlarının, ölçeğinin niteliklerinin belirlenmesi, ziyaretçilerin bu alanlarda, kısa sürede verimli ve algılanabilir biçimde gezebilmelerini sağlanması, Frig Vadisi' ni Turizme kazandıracaktır. Hele frig Vadisi ile ilgili çalışmaların programlanması, Özellikle de bütüncül ve katılımcı bir programın, 2009 yılı itibariyle hazırlanması ve bunu takip eden yıllar itibariyle, uygulamanın başlatılması, turizm ve bölge ekonomileri açısından umut vericidir.
Ancak her yazımda belirttiğim gibi, FİRİG VADİSİ ' nin, tamamını kapsayan, bir " MASTER PLANI" gerçekleştirilmelidir. Yapılacak planlama, ,hem turizm yatırımcıları, hem de turistler açısından rehber olacak, bölgedeki turizmle ilgili girişimleri de doğru yönlendirilecektir.
Frigya Vadisi'nin, Frigler dışında, Hitit, Lidya, Pers, Roma, Bizans ile Selçuklu ve Osmanlı Türk Uygarlıklarına ait tarihi ve kültürel değerlere de sahiptir. Bu alanın, Tarihi Milli Park ilan edilerek, koruma altına alınması, hem ülkemiz, hem de dünya kültürel değerlerine sahip çıkılması açısından evrensel bir sorumluluk taşımaktadır,
Eskişehir Milletvekillerinde Sayın YÜCESAN, Frig Vadisi'nin, "Milli Park" olması için büyük çaba harcadı. Hatta bu alanda yapmış olduğu yasa teklifi, mecliste bekletiliyor. Şayet yasa, Kütahya, Afyon, Eskişehir, Uşak milletvekilleri, kendi aralarında, işbirliği yapılarak, gerek kulis çalışmalarında, gerekse Genel kurulda, ortak hareket ederlerse, Frig vadisi, mutlaka "Milli Park" olarak kabul edilecektir.
Aslında Frig vadisi, bir uzmanın söylediği gibi, "KAPATOKYADAN" daha güzeldir. Ancak bu güzelliği, fark ettirecek ortam mevcut değildir. Yani Frig Vadisi' de, turizmi canlandıracak, yeteri kadar altyapı ve etkinlikler yok.
Afyon' da yapılan toplantıda, Eskişehir Valisi Sayın KILIÇLAR' ın, " ... Frig Havzası Turizm Birliği kurulmalı. Bu birliğe İl Özel İdareleri kanalıyla valilikler de katılmalı. Üniversitelerimiz de eğer katılabilirse onlar da birliğe alınabilir. " önerisi ile dikkat çekti. Bu birliktelik sağlanır ve bölge vali ve milletvekilleri de bir takım ruhu içinde çalışırsa, Frig Vadisi kısa sürede, turizme kazandırılabilir.
TARİHİ MEKANLAR TURİZME KAZANDIRILIYOR
Sayın KILIÇLAR ın, Mardin deki, tarihi ve kültürel mirası, turizme kazandırdığını ve başarılı da olduğunu okuyucularımızla paylaşmış, "
Yedi binin üzerinde, tarihi mimari eser bulunan Mardin de, Restorasyon çalışmalarına,...