Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu' na bir sorun nedeniyle ziyaret ettik. Ziyarete, kurul üyeleri ile tanışma ve çalışmalarını izleme fırsatı bulduk. Koruma kurulunda görev alan üyeler, konulara yakınlığı ve yatkınlığı ile dikkat çektiler.
Kurul üyelerinin, konularda bütünleşmeleri ve birlikte hareket etmeleri, ben imajı yerine, biz imajının oluşması, örnek teşkil edecek niteliktedir. Kurul üyeleri arasındaki sevgi, saygı, anlayış, yardımlaşma ve aitlik gibi duygular, aralarında oluşturdukları "TAKIM RUHU" nu, daha da güçlendiriyor. Sağlıklı bir etkileşim ve iletişim, birlikteliği ve beraberliği artırdığı gibi, kurula zaman da kazandırıyor.
Kurul üyeleri, ortak amacın yanı sıra, uygun koşullar sağlanması, sorunlara bütüncül yaklaşımı, organizasyon, uyum ve oryantasyon fevkalade. Kurul üyeleri birbirlerini çok iyi tanıyor ve birbirlerini, her yönüyle olduğu gibi kabulleniyor. Takım ruhunun korunması ve geliştirilmesi için de ciddi gayret ve caba gösteriliyor.
Kurul üyeleri, mevzuattan ödül vermeyen, bilgi, deneyim, önsezi, rehberlik etme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, gibi, meziyetlere de sahiptirler. Hepsi de işini ehli insanlar.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve restorasyonuyla ilgili işlerde uygulanacak ilkeleri belirler. Kurul ilimiz sınırları içindeki kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri, akropol ve nekropoller; kale, hisar, burç, sur, tarihi kışla, tabya ve isihkamlar ile bunlarda bulunan sabit silahlar; harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar; tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgahlar; çeşme ve sebiller; imarethane, darphane, şifahane, muvakkithane, simkeşhane, tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, hazireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, siteller, sinagoklar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar; külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler benzeri taşınmaz kültür varlıklarımız açısından önemlidir.
Ayrıca tarihi mağaralar, kaya sığınakları; özellik gösteren ağaç ve ağaç toplulukları ile benzerleri; taşınmaz tabiat varlığının korunmasının da teminatıdır.
Elbette kurulun başarısında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü, Sayın Hülya Keskin ÇOPUROĞLU' nun da önemli payı var. Çok iyi yetişmiş deneyimli, ufuk ve vizyon sahibi ve mevzuata hakim bir yöneticimizdir. Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları açısından da bir şanstır.
Eskişehir, Afyon ve Bilecik illeri içindeki, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan eserleri yakından tanıması. Bunları ve tarih öncesi, ya da tarihi devirlerde, sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan, yer üstünde, yer altında veya su altındaki, bütün taşınır ve taşınmaz varlıkların korunması, özellikle de gelecek nesillere, aktarılması için, her türlü tedbiri ve riski alması ise Kültür ve Tabiat Varlıklarımız için bir teminattır.
Kurul üyelerinin, Sivrihisar İlçesi'ne bağlı Ballıhisar Köyü'nde kurulan Pesinüs Araştırma ve Kibele Arkeoloji Kültür Merkezi ve ilçedeki diğer tarihi eserlerle ile ilgili görüş ve düşünceleri, bu eserlerin korunması ve turizm sektörüne kazandırılması açısında, umut vericidir.
Elbette Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, yalnız, kurulların görevi değildir. Halkımız da yurdumuzun tarihi ve tabiat değerlerini, eski eserleri koruyarak sahip çıkmalı, gelecek nesillere aktarılması içinde gayret göstermelidir. .
Türkiye'de, millî kültürü korumak geliştirmek, Türk Devleti'nin, ülkesi ve milletiyle birliği beraberliği ve bütünlüğü korumak bakımından, en etkili araç olacaktır. Türk millî kültürünü ve kültür varlıklarını koruma, geliştirme yaşatma ve tanıtma; millî görevlerin en başta gelenidir. O nedenle de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na her türlü destek verilmelidir.
Türkiye, kültür ve tabiat varlıkları konusunda çok zengin bir ülke. Tarihi kentlerimiz ve kültürel varlıklarımız, Türkiye'nin turizm potansiyeli konusunda büyük zenginlikler içeriyor. Bu nedenle Türk halkı, gelecek kuşaklara kendisinden önceki nesilden devraldığı kültürel mirasları, koruyarak teslim etmek zorundadır. Bu aynı zamanda onurlu bir yurttaşlık görevidir.
TARİHİ MİRAS EMİN ELLERDE
Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu na bir sorun nedeniyle ziyaret ettik. Ziyarete, kurul üyeleri ile tanışma ve çalışmalarını izleme fırsatı bulduk. Koruma kurulunda görev alan üyeler, konulara yakınlığı...