İnsanların kendilerini kendi istekleriyle aç bırakarak, istemedikleri şeyi protesto edip, açlıktan ölmekle vicdanları harekete geçirmeye çalıştıkları bu eylem türü, ilk kez 1881 ile 1894 yılları arasında, Çar Üçüncü Aleksandr döneminde, Rusya'daki hapishanelerde bulunan mahkûmlar tarafından yapıldı.
Bu eylemi yapan mahkûmlara, 1889 yılında Kara Gaol hapishanesindeki kadın mahkûmlar da katılınca iş iyice büyüdü. Onca insanın açlıktan ölmesini göze alamayan Çar Aleksandr'ın mahkûmlara zorla yemek yedirttiğine dair deliller bulunmaktadır.
Açlıkla yapılan bu grev Rusya'yla sınırlı kalmadı. 1909 yılının Temmuz ayında İngiltere'de de görüldü. Hem de bu grevi yapan bir kız oldu. Adı Marion VVallace Dunlop. Şimdi onca erkek varken bir genç kız, aç kalarak ölmeyi niçin göze almıştı? Bu kızın zoru neydi? Kendini aç bırakarak neyi protesto etmişti? Az sonra!...
İnsan Hakları Bildirgesi'nin bir bölümünü
Avam Kamarası'nın duvarlarına yazmak suçundan bir ay hapis cezasına çarptırılan bu erkek Fatma, Temmuz 1 günü Holloway cezaevine konuldu. Hırsından, "Ben kötü bir şey yapmadım. Çıkarın beni buradan. Yoksa ağzıma lokma koymam." diyerek yemek yemeyi reddeden Dunlop, belki de güzel yemekler yedirilmek istenerek işkence yapılan tek insandır.
Hapishane yetkilileri, Dunlop açlık grevine başladığı andan itibaren en lezzetli yemekleri pişirtip, en iştah açıcı şekilde süsletip, bu inatçı kızın yatağının başucuna koydular. Fakat bu kız öyle bir kızdı ki, insanın ağzının sularını akıtan bu menüyü tuttuğu gibi camdan dışarı tepsisiyle beraber fıydırıp attı. Gardiyanların bile "Vay be kıza bak. Helal olsun valla. Bekar mı bu?!" dediği Bayan Dunlop, yemek yemeyi bıraktıktan tam doksan bir saat sonra serbest bırakılarak, açlık grevini başarıyla tamamladı. Sonra da köşedeki çorbacıya gittiği ve altmış yedi tabak çorba içtiği tarihi atmasyonlar arasında yerini almaktadır.
Tarihte ilk açlık grevi
İnsanların kendilerini kendi istekleriyle aç bırakarak, istemedikleri şeyi protesto edip, açlıktan ölmekle vicdanları harekete geçirmeye çalıştıkları bu eylem türü, ilk kez 1881 ile 1894 yılları arasında, Çar Üçüncü...