TARİHTE İLK PARMAK İZİ

Hiçbirinin asla diğerine benzemediği, insanoğlunun kişisel mührü olan parmak izlerinin, suçların tespitinde ve çözümlenmesinde kullanılması fikri, ilk kez 1858 yılında Hindistan’ın Jaipur şehrinde, William Herschel tarafından...

Hiçbirinin asla diğerine benzemediği, insanoğlunun kişisel mührü olan parmak izlerinin, suçların tespitinde ve çözümlenmesinde kullanılması fikri, ilk kez 1858 yılında Hindistan'ın Jaipur şehrinde, William Herschel tarafından düşünüldü.
Niye böyle bir yöntem düşündüğüne gelince. Bir devlet memuru olan Herschel, aynı yılın temmuz ayında Nista köyünden Radjarhar Konai isimli Hintli bir müteahhit ile bir yol anlaşması yaptı.
İşin sözleşme imzalama safhasına gelindiğinde Hintli müteahhit kıvırmaya başladı ve Herschel, "Sen de o zaman kağıda elini bas." dedi. Ve cebinden çıkardığı kendi yapımı mürekkebi Hintlinin eline buladı. Çaresiz kalan uyanık müteahhit, elini kağıda basınca, elinde ne kadar çizgi varsa olduğu gibi kağıda çıkıverdi.
Tabi bu olay esnasında Herschel "Şu an kimlik saptama olayında bir çığır başlatttım. Çabuk herkes kutlasın beni." gibi bir tavra bürünmedi. O da bu konuda bir ilki başlattığının henüz farkında değildi. Maksadı Hintli müteahhidin anlaşmaya uymayarak sonradan su koyuvermesini önlemekti. Ama zamanla bu rastgele buluşunun anlamını kavrayınca "Vay anasını be. Ne bulmuşum ben böyle. Şimdi kutlayabilirsiniz işte." falan dedi.
Bu buluşunun hürmetine Arrah şehrine hakim olarak atanınca, parmak izi çalışmalarını tam gaz hızlandırdı.
Çevresinde ne kadar eş, dost, akraba, kanka, kayınbirader falan varsa hepsinin tek tek parmak izlerini aldı. Elinde bir şişe mürekkeple hoppadanak ortaya çıkıyor, milleti mürekkebe buluyordu. Ama parmak izi aşkı işte, n'apsın. "Madem önemli bir şey buldum, bari değerlendireyim." diyordu.
Ertesi yıl Nuddea'ya giden Herschel, burada dolandırıcıların, hırsızların, üçkağıtçıların, iğne atsan yere düşmek bir yığınlıkta olduğunu görünce, "Bundan kelli aynen Hintli müteahhitte olduğu gibi, herkes parmak iziyle anlaşma imzalayacak. İtiraz edenin suç mahallinde parmak izi kalsın taam mı?" diye emir verdi.
Ama ne hikmetse bu isteğe Kalküta'daki genel sekreterlik tarafından "Abartma istersen..." diye itiraz geldi.
1877 yılında Hoogley'e atandığında genişletişmiş yetkilere kavuşunca, parmağı resmi işlemlere bastırmayı başardı ve suçlunun tespiti için parmak izlerinden yararlanılması işinde ilk kez parmağı olan kişi olarak tarihe geçti.

******
NEDEN BAZEN HERŞEY AKSİ GİDER?
1 - Bir şey tamir ederken elin tamamen yağlandığında burnun kaşınır.
2 - Yere düşürdüğün bir bozuk para veya bir küçük vida ulaşılması en zor yere yuvarlanır.
3 - İnsanların seni seyretme olasılığı düştüğün komik durum ile doğru orantılıdır.
4 - Yanlış numara çevirdiğinde çevrilen numara kesinlikle meşgul değildir.
5 - Patronuna lastiğin patladığı için geç kaldığını söylediğinde ertesi gün lastiğin gerçekten patlar.
6 - Gırgır geçmeye başladığın anda patron kapıda görünür.
7 - Sıkışık trafikte şerit değiştirdiğinde, terk ettiğin şerit daha hızlı akmaya başlar.(her zaman)
8 - Duşa girip ıslandığında telefon çalar.
9 - Birileri ile karşılaşma ihtimalin, görünmek istemediğin zaman en üst düzeydedir.
10 - Bir makinenin çalışmadığını ispat etmen gerektiğinde kesin çalışır.
11 - Kaşıntının şiddeti ulaşma zorluğun ile doğru orantılıdır.
12 - Sinemada sıranın ortasında oturanlar salona en son girerler.
13 - Üzerine yağ-reçel sürülmüş bir ekmek kesinlikle en pahalı halıya ve yüzüstü düşer.
14 - Ayağınıza tam oturan bir ayakkabı kesinlikle mağazadaki ayakkabıların en çirkinidir.
15 - Herhangi bir şeyi beğendiğinizde derhal üretimden kaldırılır.

Haberleri