TARIM ALANLARI KORUNMALI

İzmir’de, Şemikler pazarını gezerken, yaşlı bir satıcının, tezgâhtaki, farklı bir görüneme sahip domateslerin, nereden geldiğini sormuştuk. Satıcının, "Eskişehir’ den geldi" sözleri karşısında, durakladık ve "Sarıcakaya’dan...

İzmir'de, Şemikler pazarını gezerken, yaşlı bir satıcının, tezgâhtaki, farklı bir görüneme sahip domateslerin, nereden geldiğini sormuştuk. Satıcının, "Eskişehir' den geldi" sözleri karşısında, durakladık ve "Sarıcakaya'dan mı?" diye sorduk. Güldü ve "Hayır Yıldırım Çiftliği'nden " diye cevap verdi. Eskişehir' in, daha nesi meşhur diye sorduğumuzda, marul, lahana, pırasa gibi sebzeleri de saydı.
O anda, Eskişehir ovasını, beton yığını haline getirmekle, neleri kaybettiğimizi bir kez daha hatırladık. Şayet korunmuş olsa idi, Eskişehir ovası, istihdam yaratır. Pek çok kişinin de ekmek kapısı olurdu, Nitekim Bölgede yetiştirilen, marul, maydanoz, soğan, lahana gibi sebzeleri Ege ve Akdeniz bölgelerine gönderiliyor. Bahçelerde, onlarca kişide çalışarak para kazanıyor. Tarım İl Müdürü, Sayın Gümüş' ün söylediğine göre, Türkiye' de yeşilin yüzde 13'ünü Eskişehir yetiştiriyor.
Muttalip ovası ile ilgili yazımızdan sonra, küçümsenmeyecek görüş geldi. Özellikle de halkımızın, tarım alanlarına sahip çıkması sevindiricidir. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan ve geçtiğimiz aylarda meclisçe de kabul edilen 1/25 binlik imar planlarına yapılan itirazlar Büyükşehir Belediye Meclisince dikkate alınmayarak, DSP'li meclis üyelerinin oyları ile oy çokluğu ile reddedilerek Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25 Binlik imar planlarının, hayata geçmesi aklıselim her insanımızı üzdü.
Valimiz Sayın KILIÇLAR Başkanlığındaki Toprak Koruma Kurulu, bu yer için ne düşünecek bilinmez ama komisyon mutlaka bu yerin tarım alanı olarak kalması yönünde karar vermelidir. Çünkü Muttalip Ovası, çocuk ve torunlarımızın bize emanetidir. Mutallip Ovası' nı, "SPORKÖYÜ" alanı olarak düşünmek torun ve çocuklarımızı açlığa mahkûm etmektir.
Elbette SPORKÖY yapılmalıdır. Ancak Seyitgazi yolu üzerinde çok müsait alanlar varken, Muttalip Ovası' nı düşünmenin, ne mazereti, ne de kabul edilir bir tarafı vardır. Yıllarca gündemde olan bu zihniyet Türkiye' nin, en verimli ovası olan "ESKİŞEHİR OVASI" nı yok etti. Son yıllarda Bursa yolu çevresindeki tarım alanları da yol oldu. Fabrikalar bölgesinde yapılan yanlışlıklar ise Eskişehir' i, TEK MERKEZLİ KENT" haline getirdi. OSB' de, tarım alanları üzerinde gerçekleştirildi.
Türkiye ve Eskişehir' de, verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri de izlenen politikalar ve kanunî boşluklardır. Günümüzde çevre ve tarım alanlarının korunmasına yönelik, çok sayıda hukukî düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemeler farklı kuruluşların yetki alanlarına girmekte. 1982 Anayasası'nda, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda, 3202 sayılı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün Teşkilât ve Görevleri Hakkındaki Kanun'da, 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu'nda, 3194 sayılı İmar Kanunu'nda, 1580 sayılı Belediyeler Kanunu'nda, 2965 sayılı Toplu Konut Kanunu'nda yer almaktadır. Bunca hükmün bir arada uygulanamaması, uygulayıcı kuruluşların koordinasyon içinde çalışmamaları sonucu tarım topraklarının, tarım dışı amaçlarla kullanılmasına fırsat verilmiş olmaktadır.
Ayrıca Eskişehir' de, " TOPRAK KORUMA KURULU" var. Bu kurul, arazi kullanılan, tüm faaliyetlerde, arazinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapmak, ortaya çıkan, olumsuzlukları belirlemek, toprak korumayı ve bununla ilgili sorunları giderici önlemleri almak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak için, görüş oluşturmak. Tüm girişimleri yönlendirmek üzere, yerel plân veya projelerin uygulanması amacıyla takibini yapmak ve toprağın korunması ve gerektiği şeklide kullanılmasını da sağlamakla görevlidir. Ancak Kurulun, Muttalip ' deki tarım alanları ile ilgili, görevini gerektiği şekilde, yerine getirmediği ortada.
Kararın alınması ile birlikte, meclis oturumunu izleyen bazı Muttalip Sakinlerinin tepki göstermeleri dikkat çekicidir. Çünkü bu insanlar da Muttalip' deki verimli toprak tabakasını, para karşılığı, tuğla ve kiremit fabrikalarına satmışlardır. Aslında Tarım alanları amaç dışı kullanılarak, kentin ve torunlarımızın geleceği yok ediliyor. Elbette bu ihanetin hesabı sorulmalıdır. Bu izinlerin, İl Genel Meclis uhdesinde bulunan, Toprak Kurulu tarafından verildiği söyleniyor. Bu kurul, mutlaka izin verme gerekçelerini kamuoyuna açıklamalıdır. Aksi halde, kamu vicdanında mahkûm olurlar. Eskişehir' de, bu ihanetin arkasında kim olursa olsun, Savcılar, hemen müdahale etmeli, vakit kaybetmeden de gerekenler yapılmalıdır. Çünkü tarım alanlarını amaç dışı kullanmak, mevcut yasalara göre suç olup, en önemlisi de ÇOCUKLARIMIZ VE TORUNLARIMIZIN BİZE EMANETİDİR.

Haberleri