Atatürk Milli ekonominin temelini tarıma bağlamış, yurdun gerçek efendisinin de bu tarımı yapacak köylülerin olduğunu ifade etmiştir.
Tarımda teknolojinin büyük önem arz ettiğini söyleyerek modern tarımın gerekliliğini işaret etmiştir. Atatürk Orman Çiftliği'nde bunların örneklerini sergileyerek, tarımla uğraşanları ve uğraşmak isteyenleri cesaretlendirmiştir. Ancak hala ülkemizde tarım sektörünü, göz ardı eden insanlarımız var.
Nitekim ESO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Savaş M. ÖZAYDEMİR, Eskişehir'de, daha önceleri tarım sektörü ağırlıklı bir yapı varken, Odamızın kurulmasıyla istihdam ve yüksek katma değer yaratan sanayi sektörü ağırlıklı bir yapıya kentimizin kavuştuğunu söyleyebiliriz. " sözleri ile tarım sektörünü küçümsemesi karşısında, çok şey söylenebilir.
Oysa Tarım sektörü, gelecekte sanayinin de önüne geçecektir. Çünkü geleceğin savaşlarının, " YİYECEK", SU" ve "ENERJİ" alanında olacağı söyleniyor. O nedenle de Eskişehir "TARIM SEKTÖRÜ" ne de önem vermek ve sahip olduğu tarım alanlarını da korumak zorumdadır.
Aslında ESO, geçmişte makro hedefler belirlendi. ESO Başkanlarımızda, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir' deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları' nın da mimarı olmuştu. Eskişehir' i, "ORTA VE İÇANADOLU 'NUN TİCARET MERKEZİ" yapmayı da hedef olarak düşünmüştü. Ancak Rahmetli ZETİNOĞLU' ndan sonra gelen, ESO ve ETO başkanları, bu hedeflere sahip çıkmadı.
Yine ESO Başkanlarımızda, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, döneminde "TARIM" ve "MADENLERİN" sanayinin motoru olması hedef alınmıştı. Ancak her iki hedef de ESO tarafından, göz ardı edildi. Siyasi iktidarların, haksız ve yersiz tarım politikaları ise ülke genelinde olduğu gibi, Eskişehir tarımının da olumsuz gidişinin, tuzu biberi oldu.
Ayrıca tarım sektöründe, destekleme oranları, her geçen yıl azalıyor. Girdi fiyatları yükselirken, mahsullere verilen taban fiyatlarda ciddi düşmeler var. 1980'li yıllardan itibaren, yanlış ve haksız tarım politikaları, yanında tarım ürünlerinin ithalatının serbest bırakılması da kötü gidişin tuzu biberi oldu. Bu sebepten de geçmişte, tarım ürünleri açısından kendi kendine yeterli yedi ülkeden biri olan Türkiye, Bugün siyasi otoritenin hataları nedeniyle, tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline getirildi.
Elbette Eskişehir'de, Türkiye'deki tarım politikalarından etkilenmektedir. Özellikle de hububat ve pancara verilen taban fiyatlar, Pancara kota uygulaması, Eskişehir çiftçisini sürekli mağdur etti. Çünkü Eskişehir tarımı, iki temel ürüne dayanmaktadır. Hububat ve şeker pancarı. Bu iki temel ürün de, siyasi otoritesinin "HALKIN EKMEĞİ" bakış açısıyla sürekli fiyat baskısı altında tutulmuş, İki ürün de, uluslararası pazarlara açık olmadığı için, kaynak yaratamamıştır.
Şu bir gerçek ki, hububat ve pancara, Ankara'da taban fiyat verilmektedir. Ankara daki taban fiyatı belirleyicisi siyasi irade ise siyasi geleceğini ve çıkarını düşünerek, halka ucuz ekmek ve şeker yedirebilmek için, maliyet ve fiyat ilişkisini hiç dikkate almaksızın, Eskişehir'deki iki temel ürünün fiyatını, sürekli baskı altında tuttu ve Eskişehir çiftçisini de sürekli mağdur etti.
ESO Başkanlarımızdan, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU döneminde, hedef olarak alınan, "TARIM SEKTÖRÜ" nü, sanayinin motoru haline getirmek için gayret ve caba gösterilmelidir. Çünkü Eskişehir' de, 582.500 ha alan, yani ili yüzölçümünün %42.7'si, tarım arazisidir. Eskişehir'de sulanabilir tarım arazisi, 350 133 ha.(%59.64), sulanan arazi 83 135 ha (%14.2) sulanamayan arazi ise, 226 102 ha (40.46) dır. Hülasa Eskişehir, küçümsenmeyecek miktarda, tarım arazisine sahip bir ildir. Ancak tarım alanlarının, yeteri kadar korunduğunu ve istifade edildiğini söylemek çok zordur.
Türkiye'nin, ham yağ ihtiyacı 1 milyon ton civarında olduğunu, bunun ancak 400 - 450 bin tonu yurtiçi yağlı tohum üretimi ile sağlandığını geriye kalan miktarın ise yağlı tohum ve ham yağ olarak ithalat ile karşılanmaktadır. O nedenle de Eskişehir' de, alternatif ürün olarak ekilmesi teşvik edilen kanola, aspir ve ayçiçeği ekimi pekala gerçekleştirilebilir.
Ayrıca Eskişehir' de, hammaddesinin, büyük bir kısmını tarım sektöründen alan ve tarımsal hammaddelere değişik hazırlama, işleme, muhafaza, ambalajlama ve diğer pazarlama hizmetleri uygulayarak, ürünlerin nitelik ve niceliklerini değiştiren imalat sanayi pek ala hayata geçirilebilir. Bu alanda, ESO ve Ziraat Odalarına ciddi görevler düşüyor.
TARIM KENTİ
Atatürk Milli ekonominin temelini tarıma bağlamış, yurdun gerçek efendisinin de bu tarımı yapacak köylülerin olduğunu ifade etmiştir.Tarımda teknolojinin büyük önem arz ettiğini söyleyerek modern tarımın gerekliliğini işaret...