TARIM KONGRESİ SONA ERDİ

Uluslararası katılımlı, 1. Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı Cuma günkü oturumlarla sona erdi. Üç gün devam eden kongre’ de, Türk ve Eskişehir tarımı açısından son derece önemli konular ele alındı. Özellikle...

Uluslararası katılımlı, 1. Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı Cuma günkü oturumlarla sona erdi. Üç gün devam eden kongre' de, Türk ve Eskişehir tarımı açısından son derece önemli konular ele alındı. Özellikle de tezler, Tarım sektörünün geleceği açısından umut verici idi.
Elbette, her kongrede olduğu gibi, bu kongrede de eksiklikler olabilir veya beklenen ve arzu edilen gelişmeler olmayabilir. Bunalar doğaldır. Ancak "TARIM KONGRESİ VE FUARI" nın, düşünülmesi ve gerçekleştirilmesi bile başlı başına bir başarıdır. Bu başarı da en büyük pay, Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN ve ekibinindir. Ayrıca Eskişehir ve ESOGÜ' nin tanıtılması açısından da bir fırsat oldu.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi, 1. Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuar etkinliğine, Tarım Bakanlığı'nın üst düzey yöneticileri, 7 üniversite rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, katıldı. Ayrıca Üniversiteler Arası Kurul Tarım Komisyonu Başkanı, TÜBİTAK Başkanı, YÖK Üyeleri ve uluslararası ve ulusal alanda pek çok bilim adamının katılması ve kongrede, 400 bildirinin sunulması da büyük bir başarıdır.
Kongre de, Ziraat Fakülteleri Dekanları, yaptıkları toplantı da önemli kararlar aldılar. Özellikle de Ziraat Fakülteleri, bünyesinde, meslek okulu oluşturma ile ilgili aldıkları karar, Türk tarımı açısından, önemli bir adımdır.
Kongrede, çok konunun ele alınması nedeniyle, pek çok katılımcının oturumları izleme olanağı olmadı. Bu durum gelecek yıllarda, dikkate alınarak, Kongrelerde, daha az, ancak Türk tarımı açından, hayati belli konular ele alınmalıdır. İşlenecek konuların az olması, bu sorunu ortadan kaldırdığı gibi, daha verimli bir kongre sürecinin de yaşanmasına zemin hazırlayacaktır. Ayrıca uzun süren kongrelerde, bir tamgün ara verilmesi, hem katılımcıları dinlendirecek, hem de çevreyi, daha iyi tanıma fırsatı yakalanmış olacaktır.
Kongre de, şahsıma verilen tarım basın ödülünü, elinden alma şerefine nail olduğum, eli öpülecek insan, TEMA Vakfı Başkanı Sayın KARACA' nın, " TOPRAĞIN GÜCÜ KAYBOLDUĞUNDA, HİÇBİR TEKNOLOJİ İŞE YARAMAYACAKTIR. "sözlerine katılmamak mümkün mü?
Ayrıca kongrede, Türk ve Eskişehir tarımı açısından, hayati konular ele alındı. Bu çalışmalar tarım sektörüne nasıl yansıyacak önümüzdeki yıllarda görülecektir. ESOGÜ Ziraat Fakültesi, önümüzdeki yıllarda, bu tür kongreleri geleneksel hale getirmelidir.
Kongrede, çok değerli bilim adamları da vardı. Onları, ne kadar takdir etsek azdır. Çünkü "Bilim Adamı "olmak, kolay değildir. Büyük emek, gayret ve fedakârlık, hatta gece gündüz çalışma ister. Bilim adamı, kendi çapında bir önder, bir liderdir, yalnız bilgisiyle değil, davranışları, değer yargıları, titizliği, görev anlayışı, ödünsüzlüğü, hoşgörüsü ile iyi bir örnektir. Birçoğu ile tanışma fırsatı da bulduk. Bu bilim adamlarımızdan biri de, Sayın Prof. Dr. Adnan DEĞİRMENCİOĞLU idi. Güler yüzü ve akıcı İngilizcesi ve oturumlara hâkimiyeti ile dikkat çekti. Kendisi ile de sıkça konuşma fırsatı da bulduk.
Sayın Prof. Dr. DEĞİRMENCİOĞLU, doktorasını, ABD' de yapmış, dünya ve Türk tarımı üzerinde, geniş bilgi sahibidir. Özgür, dürüst, gerçekçi, mantıklı ve önyargısız tavrı ile dikkat çekerken, samimiyet, birlik ve beraberlik, yardımlaşmak, tevazu, sebat ve sabır gibi, meziyetleri ile de örnek bir kişiliğe sahiptir.
Sayın Prof. Dr. DEĞİRMENCİOĞLU, doktorasını, 1997 yılında Michigan State University, Dept. of Agricultural Engineering é de yaptı. 2000 yılında doçent, 2006 yılında da Profesör oldu. Tarımsal Mekanizasyon ve tarım makineleri dalında uzmanlaştı. Ege Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alanda, pek çok görev aldı. Halen American Society of Agricultural and Biological Engineers (ASABE) ve Tarım Makineleri Bilimi Derneği üyesidir.
Sayın Prof. Dr. DEĞİRMENCİOĞLU' nun, Uluslararası Science Citation Index ve Social Science Citation Index'ce taranan dergilerde, Diğer bilimsel dergilerde, yayınlanmış pek çok makaleleri, Uluslararası ve ulusal alanda yapılan, bilimsel toplantılarda yayınlanmış pek çok bildirileri ve sonuçlandırılmış araştırma projeleri de var.
Sayın Prof. Dr. DEĞİRMENCİOĞLU, uzmanlaştığı alanlarda, neyi, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile ele alıyor. Hülasa işleri, tesadüfe bırakmıyor. Bunu sağlamak için de her türlü teknolojiden yararlanıyor.
Ayrıca objektif, ahlaki sorumluluğu yüksek, aydın, kişidir. Bilgilendirmeyi dostça yapan, ilişki kurduğu insanlarla, aynı dili konuşan, diyalogun biçimi, seçtiği sözcükler, jest ve mimikleri, üslubu, insanlarla ilişkisindeki yakınlık düzeyi, bilimsel çalışmaları, genç nesle, örnek teşkil edecek nitelikte olup, genç neslin de ondan alacağı çok ders var.
Kutluyoruz...

Haberleri