TARIM VE TEKNOLOJİ

Tarımsal Öğretimin Başlangıcının, 167. Yıldönümü nedeniyle Perşembe günü, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ESOGÜ Ziraat Fakültesi’ nin düzenlemiş olduğu açık oturumda, Türk tarımı açısından, önemli...

Tarımsal Öğretimin Başlangıcının, 167. Yıldönümü nedeniyle Perşembe günü, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ESOGÜ Ziraat Fakültesi' nin düzenlemiş olduğu açık oturumda, Türk tarımı açısından, önemli bilgiler, katılımcılarla paylaşıldı.
Etkinlikte, ESOGÜ Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisleri odası ve Tarım İl Müdürlümüzün, birlikte hareket etmeleri, diğer kurum/kuruluşlara örnek olacak nitelikteydi. Ancak Tepebaşı Belediye Başkanı, Sayın Dt. ATAÇ dışında, diğer ilgili yöneticilerimizin katılmaması ise dikkat çekti.
Oysa tarım, dünyada olduğu gibi, ülkemizde de en önemli sektördür. Ekonominim ve ülkenin temelini oluşturur. Bilgi toplumuna geçmiş olmamız, tarıma tamamen sırtımızı döndüğümüz anlamına gelmez. Çünkü gelecekte, "YİYECEK" savaş nedenidir. O nedenle de Tarım alanlarını korumak, tarımla ilgili her icraata ve etkinliğe destek vermek zorundayız.
Oturumda konuşan Zir. Yük. Müh. Müfit KALAYCI, Eskişehir'in, Türk Tarımındaki yerini ve tecrübe ve deneyimlerini, örnekler vererek anlattı. Özellikle de
Eskişehir'deki, Dray farming istasyonundan bahsetti.
Dray farming, yağışı az olan veya yağmurları uygun zamanlarda düşmeyen bir bölgede, sulamaksızın başarılı ürün yetiştirmek usulüdür. Kuraklık ve etkileri, ülkemizin her yerinde ara sıra tarımımızı tehdit eder. Bu durumda, kuraklığın gereklerine göre ve memleketimizin ihtiyaçlarına uyan, yerli bir ziraat sistemi ile ilgili çalışmalardır. Bu alanda Rahmetli Ali Numan Kıraç tarafından, ciddi çalışmalar yapıldığı söylendi.
Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK ise " Bitkilerin Mineral Beslenmesi ve Aktüel Araştırmalar konusunda, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özelikle de gıda güvenliğinin önemli olduğunu vurguladıktan sonra, " BESLENME, AÇLIK KADAR ÖNEMLİDİR" dedi. Nobel ödülü alan 8 kişinin " Hangi araştırmaya destek verirsiniz? sorusuna, "çocukların beslenmesi" dediklerini söyledi.
Sayın Prof. Dr. ÇAKMAK," Türkiye' de insanların tamamına yakının vitamini eksik tahılla beslendiğini, dünya da 2 milyar insanın da bundan etkilendiğini belirtti. Mikro elementler üzerinde, dikkat çeken açıklamalarda bulunduktan sonra, ". Mikro elementler, dokular, hücreler, enzimler, hormonlar ve bağışıklık sistemi için, yaşamsal öneme sahip yapı taşlarıdır." dedi.
Ülkemizde, bugün itibarıyla insanlarımızın, yüzde 75' nin, tahılla beslendiği için, çinko eksikliği olduğunu ve dünyada, Türkiye'nin ilk sıralarda olduğumuzu vurguladı. Mikro element eksikliğinin şişmanlıktan, daha önemli olduğunu, verim arttıkça da mikro elementlerin azaldığını söyledi. Verim artırılırken, kaliteye önem verilmelidir dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Adnan DEĞİRMECİOĞLU, "Tarımda, Mekanizasyon, Türk Tarımı ve Bitkisel Üretim Teknolojilerinde Gelişmeler" konuları üzerinde, açıklamalarda bulundu. Özelikle de sade, duru, pak ve moral verici konuşması ve konulara hâkimiyeti ile dikkat çekti.
Sayın Prof. Dr. DEĞİRMENCİOĞLU, dünyada ve ülkemizde tarımsal gelişmeleri, grafiklerle açıkladı. Daha sonra da, "Tarımsal Mekanizasyon, tarım alanlarını geliştirmek, tarımsal üretim yapmak ve tarımsal ürünlerin değerlendirmek için, kullanılan her türlü enerji kaynağı, mekanik araç ve gerecin tasarımı, yapımı geliştirilmesi, dağıtımı, pazarlaması, yayımı, eğitimi, işletilmesi ve kullanılması ile ilgili konuları içermektedir." dedi.
Gerçekten de tarımda mekanizasyon, üretimde yeni teknoloji uygulamaları sağladığı gibi, üretim işlemlerini, en uygun süre içerisinde elde etmek ve gecikmeden doğan ürün kaybını önler, tarım işçilerinin de iş verimini yükseltir.
Sayın Prof. Dr. DEĞİRMENCİOĞLU, hassas tarımdaki gelişmeler ve önemi üzerinde durduktan sonra " Hassas tarımda, kaliteli ve yüksek verimli ürün üretimi, gerekse insan ve çevre sağlığı açısından, büyük önem taşıdığını, ayrıca önemli maliyet kalemlerinden birisi olan ilaçlamada, dolayısıyla da insan sağlığında, daha da önemli olduğunu vurguladı.
Ayrıca hassas tarımda hedefin, çiftçimizi, en son teknoloji ürünü makinelerle tanıştırarak, üretim işlemlerini daha kısa ve uygun zamanda, daha az girdi kullanarak, çevreye en az zarar verecek şekilde, daha düşük maliyetlerle yapmalarını, sağlamak olduğunu söyledi.
Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN un, göreve başlaması ile birlikte, ESOGÜ Ziraat Fakültesi, Perşembe günü ve her ay yaptığı etkili ve verimli toplantılarla, ilgililerle üniversitelerimizin değerli öğretim üyelerini buluşturarak, Türk tarımına da ciddi katkıda bulunuyor. Ayrıca düzenlediği toplantı ve kongrelerde, ortak fikir ve projeler üretiliyor ve katılımcılar da birbirlerini, daha iyi tanıma fırsatı buluyor.
Kutluyoruz...

Haberleri