TDKB VE ELEŞTİRİ

Bir okuyucumuz, "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, yerel bir gazetede yer alan ve Kültür Başkentliği faaliyetlerini, hedef alan haber ve yazılara ilişkin sert açıklamalarda bulunmuş. Ancak sert bildiri, açıklamak yerine,...

Bir okuyucumuz, "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, yerel bir gazetede yer alan ve Kültür Başkentliği faaliyetlerini, hedef alan haber ve yazılara ilişkin sert açıklamalarda bulunmuş. Ancak sert bildiri, açıklamak yerine, nelerin yapıldığı ve harcama kalemlerinin açıklanması, en olumlu cevap olurdu. "dedikten sonra "sizlerden, bu hususta yorum beklerdik." diye de sitem etmiş.
Okuyucumuz haklıdır. TDKB Ajansı, " Yürüttüğü pek çok özverili ve başarılı çalışmayı karalama çabası vardır." açıklamasında, ziyade, TDKB Ajansı, bu özverili ve başarılı çalışmaların, neler olduğu, hem basın, hem de kamuoyu ile paylaşılmalıydı.
Aslında, eleştirinin ve tartışmanın, geçmediği yer ve durum da yoktur. Özel toplantılar, söyleşiler, sohbetler, bilimsel toplantılar, konferanslar, kongreler, komisyonlar, açık oturumlar, seminerler, kurslar, sempozyumlar, paneller, kolokyumlar... Hülasa eleştiri ve tartışma yaşamın parçaları, daha doğrusu bütünü içindedir. Ondan da kimse uzak ve ilgisiz kalamaz. Öyleyse, HOŞGÖRÜ, BAŞKALARINA SAYGI, ANLAYIŞ... Uygarlığın temeli, yaşam biçimi budur. Demokrasi de bu temeller üzerine inşa edilir.
Ne var ki eleştiri, kişi/kişilerin tepkisini alır. Oysa Eleştiri bir hediyedir. O nedenle de eleştiriye, herkes açık olmalıdır. Eleştiriye tahammül etmek gerekir. Kişi/kişiler, yöneltilen, bir iltifatı nasıl karşılıyorlarsa, eleştirileri de öyle karşılanmalıdır.
Öte yandan yalnız basın değil, Eskişehir halkı da, TDKB Ajansının icraatı hakkında bilgi sahibi değildir. Elbette " güneş balçıkla sıvanmaz ama görünen köyde kılavuz istemez. Çünkü Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile ayağına kadar gelen fırsatı değerlendirememiştir.
2012 yılında, bir ziyarette, O günkü valimiz Sayın KOÇDEMİR, kendilerinin, kanunla beraber çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten sonra, "Halen kanunun, Bakanlar Kurulu kararına bıraktığı organların teşkili sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Ancak bu süreç tamamlanmasa da, üç temel başlık altında yapılabilecek olanların tespitini tamamlamakla meşgulüz." demişti.
Üç tespitin, ilkinin tanıtım olduğunu söyledi. Buna 'da, Eskişehir'in ve Türkiye'nin, Türk dünyasında ve dünyanın her tarafında tanıtılması hedef olarak alınmış. . İkinci bir başlık ise etkinliklerdir. Burada kültür, sanat faaliyetleri yapılacak. Türk dünyası, gönül coğrafyamız içindeki sanat ve kültürle meşgul olan insanların eserlerini sergileyecekleri, birbirleriyle bir araya gelecekleri, buluşacakları, birlikte eserler ortaya koyacakları bir süreç olacak." demişti.
Sayın KOÇDEMİR, üçüncü başlık olarak da, kalıcı eserlerin oluşturduğunu ifade ederek, "Burada bir yandan normal seyrine bıraktığımızda, 10-15 yılda tamamlanabilecek olan bazı işlerimiz, devam eden ve başlayamadığımız restorasyonlar var. Bazı tarihi yerlerin tekrar fonksiyon verilerek kazandırılması çalışmaları var. Biz bunları ajansın bize sağladığı mutat harcama ve istihdam usullerinden bağımsız, esnek, hızlı hareket edebilme kabiliyeti çerçevesinde kısa sürede tamamlamayı düşünüyoruz. " sözleri karşısında, umutlanmıştık.
Ayrıca TRT'nin organize ettiği, '23 Nisan Dünya Çocuklarının Türkiye'de Buluşması' programı, Eskişehir'de olacak. Bu vesileyle, Eskişehir'e çok sayıda dünya çocuğu gelecek. Bunların konaklatılması, keza bazı etkinliklerde, görev alma şeklinde gönüllülere ihtiyaç olduğu da söylemişti.
Bu hedeflerle, o günlerde umutlanmıştık. Ancak Vali ve Ajanstaki, görev değişiklikleri, çalışmaları, geniş ölçüde aksattı. TDKB Ajansının, halka rağmen bir şeyler yapma gayret ve çabaları, arzu edilen başarıyı yakalayamadı. Özellikle de basının ve sivil toplum örgütlerinin, haklı eleştirileri dikkate alınmadı.
15 Mart 2012 tarihli yazımızda, " ESKİŞEHİR' deki, vilayet, belediyeler, siyasi parti il yönetimleri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kurum/kuruluşlar ve halkımız, her türlü siyasi düşünceden arınarak, "TAKIM RUHU" içinde, bir bütün olarak, bu etkinliklere sahip çıkmalıdır. O nedenle de Kentte geniş kapsamlı bir toplantılar yapılmalı, önerileri tespit edilerek değerlendirilmeli, fizibilite çalışması yapacak ve etkinliği yönlendirecek, bir "KOMİTE" ivedilikle teşkil edilmelidir. " önerisi yapmıştık. Bu takım ruhu etkinliklerde, bir türlü gerçekleştirilemedi.
Elbette 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, kentte çeşitli etkinlik ve Restorasyon çalışmaları yaptı. Ancak ESKİŞEHİR halkının, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği, Somut Olmayan Kültürel Miras etkinleri ile ilgili büyük umut ve hayalleri vardı. Kent olarak, her alanda, özellikle de ekonomik alanda, büyük avantaj yakaladığımıza da inanmıştık. Türk Cumhuriyetleri ve ülkemizin, her kentinden, ziyaretçi geleceği söylenmişti.
Öte yandan Eskişehir, Türk Dünyansın, kültür sanat gündeminin merkezine oturacak. Eskişehir' in, tüm kültür zenginliği, Türk dünyası ile paylaşılacak. Kültür varlılarımızın korunacağı ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergileneceği, Türk kültürü tanıtacak, öte yandan Türk dünyası ve Türk sanatçılar arasında, esin paylaşımına olanak sağlayacak, ekonomik işbirliğine de zemin hazırlanacaktı.
Şu bir gerçek ki 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliğin de hedeflere ulaşılamadı ve beklenen başarı yakalanamadı. O nedenle de TDKB Ajansı, eleştiri yapanları suçlamak yerine, önce kendi icraatını sorgulamalı, "Nerde hata/hatalar yaptık?" sorusuna cevap aramalı, gelecekte, kentte yapılacak bu tür etkinliklere de katkıda bulunmalıdır.

Haberleri