Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof. Dr. Nabi Avcı, Termal Turizm çalıştayı ön Toplantısı”nda, Türkiye’nin, turizminin, sadece, deniz, kum ve güneşle sınırlı kalmayacağını belirterek, farklı turizm türlerine de açılmasına ilişkin, bir strateji değişikliğini yürürlüğe koyduklarını, Ortadoğu pazarındaki, termal turizm potansiyeli konusunda, çalışmalar başlattıklarını söyledi.
Sayın Prof. Dr. AVCI’ nın, öngördüğü hedefler, gerçekleşir mi önümüzdeki yıllarda görülecektir. Ancak Türkiye, jeotermal kaynaklar açısından, dünya çapında, bir potansiyele sahip olup, Avrupa’da, kaynak potansiyeli açısından, birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü, sırada bulunmaktadır.
ülkemizde, bulunan 1500’ün üzerindeki kaynaktan, temin edilen termal suları, gerek debi ve sıcaklıkları, gerekse de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa’daki termal sulardan, daha üstün nitelikler taşımaktadır.
Dünyada, termal suları açısından, ilk yedi ülke arasında yer alan Türkiye’nin, termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa’daki termal sulardan, daha üstün nitelikler taşıyor. Ancak ekonomik getiri açısından, arzu edilen seviye de değildir.
Oysa Almanya’nın, 200 termal kaynağındaki, 250 civarındaki tesislerde, geceleme sayısı 65 milyon, ziyaretçi sayısı ise 12 milyondur. Termal turizmin, ülke ekonomisine katkısı ise 3 milyar dolar civarında gerçekleşiyor. ABD, termal turizminden, yılda 5,5 milyar dolar, dolar elde ederken, jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından , dünyada ilk yedi, Avrupa'da ise birinci sırada yer alan, Türkiye’de, Pekâlâ bu pastadan pay alabilir. Yeter ki bünyesindeki, zengin termal sularını değerlendirebilsin.
Sayın Prof. Dr. AVCI’ nın, söylemleri, termal turizmi açısından umut vericidir. Ancak yıllardır, Eskişehir’ de termal suları, özellikle de merkeze düşünülen HİDROTERAPİ MERKEZİ" ve son yıllar da, kentin gündeminde olan "KIZILİNLER" bölgesindeki termal suları, yıllardır gündemde ama bugüne kadar somut bir gelişme olmadı. Pek çok vaat ve düşünülen proje de gerçekleşmedi.
Ayrıca 1175 yılında, UMURBEY, tarafından yapılan, mülkiyeti, Sivrihisar Belediyesi’ne ait olan, tarihi çARDAK HAMAMI ise adeta enkaz yığını halindedir.
öte yandan, Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir -Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. Bu kurul, bölge ve Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi 08.12.2006 tarih ve 26370 sa yılı Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girmesi ile de KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MEREZİ PROJESİ’ nin, gerçekleştirilme şansını daha da artırmıştı. .
Hatta Tepebaşı Belediyesi Başkanı, Sayın Dt.ATAç’ ın, bugüne kadar yaptığı açıklamalarına göre de , kent açısından önemli olan projeydi. 515 hektar üzerinde gerçekleştirilecek, olan proje, tamamlandığında, Sağlık ve Turizm tesis alanı ve Kür parkı 6000 yatak kapasiteli, Sağlık ve Turizm Tesisi alanın da 4000, özel yatırımcılara ayrılacak, tesislerde de 2500 yatak kapasitesi ile 12500 kişiye hizmet vereceğini de kamuoyu ile paylaşmıştı. Ancak bugüne kadar, bu alanlarda bir bir gelişme olmadı.
Eskişehir, termal turizminden pay almak için, termal bölgelerini kapsayan, " TERMAL MASTER PLAN", yapılmalıdır. çünkü bölgedeki termalle ilgili gelişmelerin hızını ve niteliğini doğru kavramak, termal bölgelerinin, geleceğini de doğru yönlendirmek için, plan bir zorunluluktur. Termal bölgeleri için, yapılacak bu plan, yerli ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır.
Sayın Prof. Dr. AVCI ’nın, söylediği gibi, termal turizm bağlamında, Ortadoğu pazarına ilişkin, çok ciddi bir potansiyel söz konusu olabilir. Ancak bu pazarın, hayata geçmesi içinde Eskişehir’ de, ülkemizin diğer termal bölgelerinde, dünya standardında termal tesislerinin gerçekleşmesi gerekiyor.
Ayrıca çalıştayda, Eskişehir ile yola çıkarak, bölgenin şuanda gerçekleşen ve gerçekleşecek olan potansiyellerinin, ne olduğunu, bunların birlikte düşünüldüğünde, farklı illerimize de bu potansiyelin, birlikte değerlendirilmesi, termal turizm açısından, önemli bir gelişmedir. Ancak bu hedef, sözde kalmamalıdır.
çünkü dünya’da, Termal Turizm amaçlı olarak, Almanya 65 milyon, Macaristan’a 10 milyon kişi, Rusya’ya 8 Milyon kişi, Japonya’nın ise sadece Beppu şehrine 12-13 Milyon kişi, termal turizm amaçlı olarak seyahat etmektedir.
ülkemizdeki bugün mevcut, kür parkı, kür merkezi ve konaklama tesisi bütünlüğü sağlayan tesislerin, nicelik ve nitelik yönünden yetersizdir. O nedenle de ülkemiz ve Eskişehir’ deki Termal tesislerinin, uluslararası standartlarda, termal tesislere sahip olması şarttır. Ancak o zaman, ülkemize, arzu edilen, turist gelecek, termal turizminde, Dünya ve Avrupa ülkeleri ile rekabet edebilecektir.
TERMAL ÇALIŞTAYI
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof. Dr. Nabi Avcı, Termal Turizm Çalıştayı Ön Toplantısı”nda, Türkiye’nin, turizminin, sadece, deniz, kum ve güneşle sınırlı kalmayacağını belirterek, farklı turizm türlerine de açılmasına...