TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ

Eskişehir’de, "HİDROTERAPİ" merkezi, yıllardır gündemde. Ancak bir adım yol gidilemediği gibi, geçmişte ilgililer, bu alanda, pek çok vaat ve söylemde bulundu, hatta makro hedefler gösterildi ama bir türlü hayata geçirilemedi.Oysa...

Eskişehir'de, "HİDROTERAPİ" merkezi, yıllardır gündemde. Ancak bir adım yol gidilemediği gibi, geçmişte ilgililer, bu alanda, pek çok vaat ve söylemde bulundu, hatta makro hedefler gösterildi ama bir türlü hayata geçirilemedi.
Oysa komşu iller olan AFYONKARAHİSAR ve KÜTAHYA' da, termal turizmi ciddi ivme kazandı. Eskişehir ise aynı imkânlara sahip olmasına ve hidroterapi merkezini, sürekli gündemde tutmasına rağmen, bir adım yol gidemedi. Son yıllarda gündeme gelen KIZILİNLER bölgesinde, aranan suyun istenilen debi ve sıcaklıkta çıkmasıyla umutlandı ama bugüne kadar, her şey sözde kaldı. Hatta çeşitli söylemlerle de kafalar karıştı.
Termal turizm potansiyeli açısından, oldukça zengin olan Eskişehir'de, Çardak Kaplıcası maden suyu, Kızılinler, Yenisofça, Hasırca termal kaynağı ve Sakarcılıca termal kaynağı, gibi Türkiye'nin önem ve öncelikli termal su kaynakları var. Ancak yeteri kadar yararlanıldığını söylemek çok zordur. Ancak Hayır Sever insanımız, Sayın Tayfur BAYAR tarafından, termal turizmine kazandırılan, Sakarıılıca beldesinde bulunan YILDIZ TERMAL OTEL, bu alanda örnek tesis oldu.
Öte yandan, dünyada, ilk yedi ülke arasında yer alan Türkiye'nin, termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'daki termal sulardan daha üstün nitelikler taşıyor. Ancak ekonomik getiri açısından, arzu edilen seviye de olmadığı gibi, AB ülkelerinin çok gerisindedir. Nitekim Almanya'da bulunan 200 termal kaynağı değerlendiren 250 civarındaki tesislerde, geceleme sayısı 65 milyon, ziyaretçi sayısı ise 12 milyondur. Termal turizmin, Alman ekonomisine katkısı ise 30 milyar dolar civarında gerçekleşiyor.
Son yıllarda, Eskişehir' de, KIZILİNLER köyü umut olmuştu. Eskişehir valilerinden, Sayın ÇALIŞICI, Kızılinler' de, çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin de ülkemizin, sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını sıkça gündeme getirdi. Yapılacak tesislerin, İzmir Balçova tesislerinden sonra, Türkiye'de, sağlık turizmi kapsamında, ikinci tesis olacağını ve İl özel İdaresi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliği ile bir rehabilitasyon merkezi de yapılacağını da kamuoyu ile paylaşmıştı.
Yine 2005 yılında, KIZILİNLER, başlayan çalışmalarda, 316 metre derinlikte 38 derece sıcaklıkta ve 30 Lt/Sn debide, su bulundu denmişti. 2006–2007 yıllarında ise 415 metre derinlikte 52 derece sıcaklıkta ve 30 Lt/Sn debide, 2009 yılında 167 metre derinlikte 38 derece sıcaklıkta 40 Lt/Sn debide sıcak su bulundu söylemleri umutları artırmıştı. Ancak bir türlü hayata geçirilemedi.
Ve nihayet!
Tepe Başı Belediyesi tarafından, ESKİŞEHİR KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ" Pazar günü basın mensuplarına tanıtıldı. Makro proje hem Eskişehir, hem de ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunacak niteliktedir.
Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın ATAÇ, dünyada turizmin, çok önemli bir sektör haline geldiğini belirttikten sonra, Dünyada 'bacasız sanayi' olarak nitelendirildiğini söyledi. Ayrıca turizm içinde termal bölgelerin, çok büyük önemi taşıdığını, O nedenle de Turizm Bakanlığı tarafından, turizmle ilgili kavramsal eylem planı hazırlandığını, bu bağlamda termal turizm bölgelerinin belirlendiğini, Bu bölgelerden birinin de FRİGYA bölgesi içinde olan KIZILİNLER olduğunu vurguladıktan sonra, bölgesel MASTER planının yapıldığını, basın mensupları ile paylaştı.
Ayrıca Tepebaşı Belediyesi, 2009 yılının temmuz ayında, bu bölgenin 1/1000 ve 1/5000'lik planlarını yapmak üzere, bakanlıktan yetki aldı. KIZILİNLER bölgesi için 2009 yılının temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak, başlanılan imar planı yaklaşık 2,5 yıllık çalışmaların ardından tamamlandı. İlk olarak 27 Eylül'de Vali Kadir KOÇDEMİR' e, gerçekleştirilen proje hakkında bilgi verildi.
ESKİŞEHİR KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ ile Kazandırılacak tesis/tesislerde, fizik tedavi ve iyileştirme tedavi birimleri, yaşlılık bakım ve ileri yoğun bakım birimleri, bakım personeli eğitimi, alzheimer, parkinson ile yaşama adaptasyon eğitimleri, yapılacak. Ayrıca sosyal tesisler, açık-kapalı havuz, tiyatro, sinema, konferans salonları, sanat galerisi, restoran, kafe, sera, alışveriş merkezleri, kütüphane, misafir oteli ve yaşam birimleri yer alacak.
Elbette MAKRO PROJE, tesadüfen elde edilmedi. En önemli unsur, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ ve ekibinin yönlendirme, cesaretlendirme ve çalışmalarının da bir sonucudur. Bu özenli süreç, termal alanında, ülkemize ve Eskişehir' e, AB standında TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ kazandırmaktır.
Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz.

Haberleri