TEŞEKKÜRLER TÜRKMENİSTAN

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ajansının düzenlediği," TÜRKMENİSTAN KÜLTÜR GÜNLERİ", Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşti. Eskişehir Valisi Sayın Güngör Azim TUNA ve Türkmenistan Büyük elçisi Sayın Ata...

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ajansının düzenlediği," TÜRKMENİSTAN KÜLTÜR GÜNLERİ", Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşti. Eskişehir Valisi Sayın Güngör Azim TUNA ve Türkmenistan Büyük elçisi Sayın Ata SERDAROVA yanında, ilgili vali yardımcıları, Emniyet Müdür vekili ve geniş halk katılımı vardı.
Türkmenistan Kültür Günler, etkinlikleri kapsamında, ESPARK' ta açılan Türkmenistan, el sanatları sergisinin, açılışını yapan, Eskişehir Valisi Sayın Tuna: "Türk kültürünün, uluslararası düzeyde benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasına çalışmak, bu yolda uygarlığı, dünya barışına hizmet etmek azmindeyiz." dedi. Türkmenistan'ın, Ankara Büyükelçisi Sayın SERDAROV ise "Türkmenler ve Türkler olarak, kökümüz bir, dinimiz bir doğduk" sözleri ile bir "MİLLET", iki "DEVLET" sözünü hatırlattı.
TÜRKMENİSTAN el sanatları sergisinde gördüğümüz, halıları, gösterilerde izlediğimiz Türkmen kızlarının, ulusal kıyafetleri, sergideki el sanatları, Türkmenistan kültürünü en güzel şekilde ifade etti. Ulusal elbiseleri, etnik geçmişi, köklü gelenekleri, Türkmen halkının, etik ve estetik değerlerinin, bir yansıması yanında atalarından kendilerine miras kalan kültür değerlerini, yaşattıklarının da bir tesciliydi.
Etkinlikte yer alan kızların, ipekten yapılmış giysileri, üzerlerindeki işlemeler görülmeye değerdi. Elbiselerde, özenle işlenmiş motifler vardı. Uzun kollu ve uçları nakış saçaklı idi. Ulusal kostümleri, bizi Orta Asya'ya götürdü.
Etkinlikte söylenen Türküler, Türklerin, geçmişini hatırlattı. Çünkü Türkler, DESTAN, MASAL, ATASÖZÜ, BİLMECE, TÜRKÜ, gibi alanlarda, yerli yaşayışlardan alan zengin bir halk edebiyatı geleneği oluşturmuşlardır. Yine Türkmenistan günleri ile Dede KORKUT, Leyla İle Mecnun, Aşık Garip ve Şahsenem, Yusuf ile Züleyha, Köroğlu... gibi öyküleri ve destanları da hatırladık.
TÜRKMENİSTAN, Cumhuriyeti, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılışından sonra bağımsızlığını kazanan Türkmenistan, bağımsız Türk devletlerinden biridir. Resmi para birimi,"MANAT" tır. Yönetim şekli cumhuriyettir. Türkmenistan, BM ve IMF gibi uluslararası kuruluşların ve TÜRKSOY' un da üyesidir.
TÜRMENİSTAN, toprağının altı petrol, doğalgaz ve yeraltı zenginlikleri ile doludur. Yeraltı zenginliği açısından, Türkmenistan, dünyanın en zengin ülkelerin arasında yer almaktadır. Dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin, % 30'u Türkmenistan'dadır.
TÜRKMENİSTAN, bir tarım ülkesidir. Ülke toprakların, her bir avucunun altın ve cevherden daha kıymetli olduğunu, dünyada ilk ziraatın, bu topraklarda yapıldığını, akbuğdayın anavatanının, bu topraklar olduğunu bilmektedir. Özelikle de ülkede yetişen, her türlü meyve ve sebzelerle, buğdaygillerin lezzeti, vitamin değeri ve kalitesiyle rekabet edebilecek ikinci bir ülke yoktur.
TÜRKMENİSTAN, başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Türkmen Anayasası Cumhurbaşkanına, geniş yetkiler verir. Cumhurbaşkanı, bakanlar kuruluna başkanlık eder. Başkan meclis onayına sunmak üzere kanun yapma yetkisine sahiptir. Başbakan yardımcıları bakanlar, belediye başkanları, valiler, yüksek mahkeme başkanları cumhurbaşkanınca seçilir. Başkan, gerek gördüğünde meclisi fesih etme yetkisine de sahiptir.
TÜRMENİSTAN, Türkiye ilişkileri, arzu edilen boyutta değildir. Sovyetlerden ayrıldığı günler' de, Türkiye, Türk Devletlerine ağabey edasıyla yaklaştı. Ancak Türkistan'la ilişkiler, bir türlü arzu edilen boyuta ulaşamadı. Oysa bu ağabeylik yıllarında, Türkiye ve Türkmenistan özellikle, ekonomik ilişkileri geliştirme aşamasında etkin işbirliği yaptılar.
TÜRKMENİSTAN' la, Türkiye, 7 kasım 1990'da işbirliği antlaşması gereği, AŞGABAT' ta imzalanan, "Türkmenistan'dan, Türkiye'ye doğalgaz gönderilmesi antlaşması imzalanmıştı. Bunu, 4 Ağustos 1993'de Türkmengaz-Botaş antlaşması,sonunda, 19-21 haziran 1994'de Saparmurat'ın Türkiye gezisinde imzalanan mutabakat zaptının, 6.maddesinde, gaz konusu antlaşmalardaki yerini almıştı. Yapılan tüm bu antlaşmalara rağmen, Türkiye, şimdiye kadar, elle tutulur, somut bir adımı hala atamamıştır.
TÜRKMENİSTAN ve TÜRK, insanı, sabrı, imanı ve güzel ahlakı ile farklı kültürlerden ve kökenlerden gelen insanları, adalet ve hoşgörü potasında birleştirecek ve tüm dünyanın özlemini çektiği, barış ve güvenlik ortamını oluşturacaktır.
Orta Asya' dan bugüne kadar, cihan devletleri kurarak, kıtaları nizama sokmuş, örfünü, kültürünü muhafaza etmiş olan Türk Milleti ve devletleri, çok önemli bir dönemeçtedir. Gündemde olan, "BİR MİLLET ve İKİ DEVLET" ilkesi, her türlü engele rağmen, mutlaka hayata geçecek, 21 Asır "TÜRK" asrı olacaktır.
Cumartesi ve Pazar günleri, "TÜRKMENİSTAN KÜLTÜR GÜNLERİ" etkinliklerinde, görev alan Türkmenistanlı sanatçılarımız, TÜRK ve TEK MİLLET olmanın, hazzını yaşadı ve yaşattılar. Kutluyoruz...

Haberleri