Türkiye'de uygulanan tüm teşvik sistemleri yanlış, verimsiz ve popülist oldu. Türk sanayisine, rekabet gücü kazandırmadığı gibi, ekonomiye de katkısı olmadı. Değişik kesimlere de çıkar sağlarken, bazı il ve işletmeleri de mağdur etti.
Nitekim hükümetin açıkladığı Teşvik Yasa Taslağın' nda, Eskişehir'de indirimli Kurumlar Vergisi oranı teşvik edilen yatırımlarda % 10 olurken, Konya, Gaziantep, Kayseri illerinde bu oran % 4, Denizli'de ise % 8 olarak uygulanacaktır. Sigorta primi işveren payı desteği Eskişehir'de yapılacak yatırımlarda 2 yıl, Konya, Gaziantep, Kayseri illerinde 5 yıl, Denizli'de ise 3 yıl süreyle uygulanacaktır. Eskişehir kredili yatırımlarda, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi teşvik unsurlarından yararlanamazken, Denizli hariç diğer üç il belli oranlarda bu teşviklerden yararlanacaktır. Gerek ihracat, gerek yatırım sayısı açısından, Eskişehir'den ileride olduğu iddia edilen illere, daha fazla teşvik verilirken, Eskişehir'in bundan mahrum bırakılması, ETO ve ESO tarafından tepki ile karşılandı
Ebette Teşvik Yasa Taslağı, bu hali ile adaletli olmadığı gibi, geçmiş yıllarda bölgelere, yatırım yapan işletmeleri de mağdur etmektedir. Oysa TEŞVİK YASA TASLAĞI BÖLGELERİ GELİŞTİRMEK İÇİN DEĞİL, ÖNCELİKLE MEVCUT EKONOMİK KRİZE ÇÖZÜM BULMAK İÇİN DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR. " Amaç bu olunca da bölge ayrımı yapmadan, tüm kent ve sektörlere, aynı ölçüde teşvik verilmesi gerekirdi.
Eskişehir' e layık görülen bu tabloda, ESO ve ETO' nun da sorumluluğu var. Çünkü Eskişehir' de, iktidar mensupları ve hükümet yetkilileri ile birlikte yapılan her etkinlikte, Eskişehir'in, sorunları değil de genellikle de yaşam kalitesi, ön plana getirildi. Özellikle de son yıllarda, Eskişehir, Ülke kamuoyuna, Avrupa kenti olarak tanıtıldı. Bu tavır ve yöntem, Teşvik Yasa Taslağına yansıdı. Sonuçta da Eskişehir, gösterişin ve düşünülmeden ortaya atılan söz ve vaatlerin faturasını ödedi.
Faturalara rağmen, Eskişehir' in, yönetimden sorumlu kişi/kişiler, bir türlü hata yapmaktan geri kalmadılar. Oysa yıllardır da köşemizde ve sohbetlerde, bu yanlışlığın ve övgülerin, Eskişehir' e, zarar verdiğini sürekli kamuoyu ile paylaştık, Nitekim geçen ay bir yazımızda, "Eskişehir' de, Ticaret Odası tarafından, " Eskişehir Yerel ve Küresel Rekabetin Neresinde"?" konulu panel yapıldı. ...URAK Başkanı Sayın Ali Koç, Eskişehir' in iller arası rekabetçilik endeksinde, Türkiye'deki toplam rekabetçilikte 6'ıncı, beşeri sermaye ve yaşam kalitesi bakımından, İstanbul ve Ankara'dan sonra 3'üncü çıktığını söylemesi onur vericidir. Ancak bu sözler, yıllardır söyleniyor ama Eskişehir, bir türlü ulusal ve global pazarlarda, istenen ve arzu edilen rekabeti yakalayamadı." demiştik Ayrıca da Eskişehir, beşeri sermaye ve yaşam kalitesi açısından 3. olması, ulusal ve global pazarlarda rekabet için yeterli olmadığını belirterek "... Sermaye ve yaşama kalitesi açısından, Kayseri, Eskişehir' in, çok gerisinde yer almasına rağmen, mobilya sektöründe, yurtiçi üretim pazarlamada ve yurtdışı ihracatta, Türkiye' nin en önemli merkezlerinden biri ve Türkiye'nin, bu sektörde bel kemiği durumundadır. Oysa Kayseri' de, mobilya sektörü yokken Eskişehir, Türkiye' nin, her iline, mobilya ihraç ediyordu. Bugün ise Kayseri' den, mobilya ithal ediyor. " diyerek de bir gerçeği okuyucularımızla paylaşmıştık.
Tespitlerimizde, ne kadar haklı olduğumuz, Başbakan tarafından açıklanan yeni Teşvik Yasa Taslağı ile bir kez daha kanıtlandı. Yıllardır, gündemden düşürülmeyen ve övgü ile de bahsedilen, "Eskişehir iller arası rekabetçilik endeksinde, Türkiye'deki toplam rekabetçilikte 6'ıncı, beşeri sermaye ve yaşam kalitesi bakımından, İstanbul ve Ankara'dan sonra 3'üncü çıktı." Övgüsünün faturası, Teşvik Yasa Taslağı ile kente kesildi.
Ayrıca ETO ve ESO ve diğer yetkililer, Eskişehir' in, beşeri sermaye ve yaşam kalitesi bakımından, İstanbul ve Ankara'dan sonra 3'üncü sırada olduğunu, temcit pilavı gibi her toplantı, sempozyum ve panel gibi etkinliklerde, övünme vesilesi yaptılar. Hal böyle olunca da ESO ve ETO Başkanları ve diğer yetkililerinin, hükümetin, Teşvik Yasa Taslağı'nı eleştirmeye hakları var mı?
Eskişehir' in, eğitim ve sağlık sektöründe gelişmişliği, beşeri sermayede ve gelişmişlik endeksinde, Eskişehir'i, yukarılara taşıdığı da doğrudur. Ancak bu durum, toplantı ve diğer etkinliklerde, ne ilgililer, ne de ESO ve ETO tarafından gündeme getirilmedi. Bilakis Eskişehir' de, icraat, ekonomi, sanayi ve diğer gelişmeler, güllük gülistanlık olarak gösterildi.
Eskişehir' deki, kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler, kentte elde edilen başarıları değil, kentin sorunlarını ve gerçekleri, gündeme getirmelidir. Bazı kişi/kişiler de artık Eskişehir, Avrupa kenti gibi benzetmelerden vazgeçmelidir. Aksi halde, bu tür uygulamalarda, ESKİŞEHİR, bugün olduğu gibi, önümüzdeki yıllarda da hep mağdur edilecektir.
TEŞVİK YASA TASLAĞI VE ESKİŞEHİR
Türkiyede uygulanan tüm teşvik sistemleri yanlış, verimsiz ve popülist oldu. Türk sanayisine, rekabet gücü kazandırmadığı gibi, ekonomiye de katkısı olmadı. Değişik kesimlere de çıkar sağlarken, bazı il ve işletmeleri...