Bir okuyucumzu, gönderdiği e-mailde “ …. Vatandaşlarımızı, maske takmaları için, uyarıyoruz ama bazı kişiler, takdiri ilahi, ne derse o olur diyerek, bizlere zor durumda bırakıyor. ” diyerek, bazı açıklamalarda da bulundu.
Elbette kişi, kendi, hayatının istediği yönledirebilir, kararalarını da kendisi alabilir ama yaptığı hata ve davranışlardan, başkaları zarar görüyorsa, bir kurumun, aldığı kararlara uymuyorsa, ilgili görevli, bu şahsa müdahale edecek, gerekli tedbiri de alınacaktır.
ülkemizde, yıllardır, insanlarımız, tebir almadan, “TEVEKKüL” olgusunu, ön planda tutar. Aslında bu olgu, toplumuzda, genelliklede yanlış anlaşılır. Oysa tevekkül, terim olarak hedefe ulaşmak için gerekli olan maddi ve manevi sebeplerin, hepsine başvurduktan ve tüm tedbirleri aldıktan sonra, Allah’a, dayanıp güvenmek ve işin sonrasını, Allah’ın takdirine bırakmak”dır.
Ayrıca tevekkül, Müslümanların, kader inancının, bir sonucudur. Tevekkül eden, bir kimse, Allah’a, kayıtsız şartsız teslim olmuş, kaderine razı bir kimsedir. Fakat kadere inanmak da tevekkül etmek, kurallara uymamak tembellik, tedbirsizlik ve gevşeklik olmadığı gibi, kuralara uymaya, çalışmaya ve ilerlemeye de mani değildir.
Tedbir, Allah-u Teâlâ'nın, verdiği aklı yerinde kullanmaktır. Allah-u Teâlâ imtihan için, çeşitli musibetler verir, ibtilâlara uğratır. Bir müslümanın, bu gibi durumlarda gönülden, Allah-u Teâlâ'ya sığınması, bir taraftan da gücünün, yettiği bütün tedbirleri alması gerekir.
Nitekim Peygamber, devesini salarak, tevekkül ettiğini söyleyen bedeviye ,“önce deveni bağla, Allah’a öyle tevekkül et.” (Tirmizî, Kıyamet) buyurmuştur.
Hasta ve Hasta yakınları, bütün tedbirleri aldıktan ve hastane yönetici, hekim, sağlık personeli, özellikle de kapıda görevli personelin, uyarı ve önerilerini, dikkate aldıktan sonra tevekül etmelidir.
Corona Virüs(Covid19) salgını nedeniyle, kişi/kişilerin, hem kendi, hem de başkaları için, eksiksiz tedbirleri almak zorundadır. Görevli insanlarımızın, gerek hastanelerde, pazarlarda, diğer kurum/kuruluşlarda, hatta evlerde, başkalarından virüsü almamak, ne kadar kedisi için, haksa, başklarına bulaştırmaması da diğer insanlar için, o kadar haktır.
Corona Virüs(Covid19) ile ilgili, toplumun, her kesiminde, tedbir alınması bir zorunluktur. özellikle de bu alanda hastanelerde, ciddi tedbirler alındı. Birçok alanda tedbirler alınmakla birlikte, gerek hasta ve hasta yakınları, gerekse ilgillerin, sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun, en aza indirilmesi, öncelikli hedefler arasında olmalıdır.
Bu nedenle de hasta insanlarımıza da görev düşmektedir. Acil ve gerekli olmadıkca, hastaneleri gidilmemeli, Aile Hekimleri, tercih edilmelidir Şayet Aile Hekimleri sevk ederse, hastanelere gidilmelidir. Bu durumun sağlanması içinde, sağlık sektöründe, “SEVK ZİNCİRİ”, bir an önce, hayata geçirilmelidir.
Sağlık kurumlarına, müracaat eden hastaların, covid-19 tanısı, kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca, kabul ve tedavi süreçlerinin, yapılması zorunludur.
Yine bünyesinde, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden, en az ikisinin bulunduğu 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler, "pandemi hastanesi" olarak kabul edilecektir,
Tedavisi başlayan ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu, onkoloji-hematoloji ve radyasyon onkoloji klinikleri, organ nakli klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal kullanılmaya devam edilecek. Pandemi hastanelerinde, Kovid-19 tanısı alan, hastalar dışındaki hastaların, hangi servis ve yoğun bakımlarda izleneceği belirlenecektir.
Corona Virüsü (Covid-19 tanısı konulan hastaların, müracaat ettiği pandemi hastanesi olmayan il, ilçe hastaneleri, bu hastaların, sevk algoritmasında belirlenen hastaneye gerekli önlemleri alarak, sevkini gerçekleştirecek. Hastaların sevki, il içi veya il dışı 112 Komuta Kontrol Merkezleri tarafından, koordine edilecek.
ölümcül koronavirüs, dünya genelinde yayılmaya devam ederken, Bilimsel çalışmaların yanında, insanların tevekkül öncesi, bireysel olarak alabilecekleri önlemler var. Kumaş havlular yerine, kağıt havlular kullanılmalıdır. Yüz ve beden sağlığına, eksiksiz dikkat edilmeldir. Bu sağladığı takdirde, virüslere %80 oranında, önlem alınmış olur.
Virüslerden, korunma noktasında içerisinde %80 alkol bulunan kolonya kullanabilir. Diğer bir nokta olarak izopropil alkol kullanılabilir fakat bu alkol virüslere %100 etki sağlamaz. Ancak su, sabun ve genel temizlik, her şeyden önce gelmektedir."
Hastanelere ve işyerlerine, Corona Virüs(Covid19) korunmak için, giriş-çıkış, kayıtları esnasında, kullanılacak yöntemler, fiziksel temasta bulunmayacakları şekilde düzenlenmiştir. O nedenle de işyelerinden, özelliklede hastanelerden, hizmet alacak hasta ve hasta yakınları, görevli insanlarımızın, öneri ve uyarılarını dikkate almalıdır. çünkü alınan her tedbir ve yapılan her uyarı, insanlarımızı, Covid19 dan korumak içindir.
Ayrıca Sağlık Bakanlığının, aldığı önlemler, her ne kadar önemliyse de uzmanların verdiği öneriler dinlemeli, önce aklın ve bilimin ışığında, toplumsal ve kişisel gerekli tedbirler alınmalı ve sonra da tevekkül edilmeldir.