TIP FAKÜLTESİ VE AR-GE

Almanya’ dan arayan bir vatandaşın, memnuniyetini iletmek amacıyla Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr .Enver İHTİYAR’ ı, ziyaret ettik. Sohbette, evrensel değerlerin ve toplum vicdanın, insanların sağlık hizmetlerine, eşit...

Almanya' dan arayan bir vatandaşın, memnuniyetini iletmek amacıyla Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr .Enver İHTİYAR' ı, ziyaret ettik. Sohbette, evrensel değerlerin ve toplum vicdanın, insanların sağlık hizmetlerine, eşit şartlarda ulaşmasını gerektirdiğini, kişiler arasında, herhangi bir ayrım yapmadan, hizmetine sunmak, beden ve ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek, hastaların acılarını dindirmek ve onları rahatlatmak, öncelikli görevleri olduğunu, fikir ve düşüncelerinde hissettirdi.
Aslında ESOGÜ Tıp Fakültesi, son yıllardaki çalışmaları ile dikkat çekiyor. Özellikle de Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Enver İHTİYAR, göreve başladıktan sonra, diğer fakültelere, örnek teşkil edecek, Ar-Ge çalışmaları yanında, Eskişehir ve bölge açısından önemli projeler ve gelişmeler var.
Bu çalışmalar, sağlıklı toplum ve insan açısından hayatidir. Çünkü "SAĞLIK", mutlu bir hayatın, önemli bir parçası olup, en büyük zenginliktir.. Bir toplumun, en önemli zenginliği, sağlıklı ve iyi yetişmiş insan gücüdür. Tıp dünyasındaki teknolojik gelişmelerle birlikte, birçok hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır. Tıp Fakültemiz, bunun bilincindedir.
ESOGÜ Tıp fakültesi, dünyadaki tıp alanlındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu gelişmeleri bünyesine taşıyarak, sunduğu hizmetlerde kalitesini sürekli olarak geliştirmeyi hedefleyerek, hasta tanı, teşhis, bakım ve güvenliğini, en üst seviyeye çıkarmak içinde ciddi gayret ve çaba, gösteriyor.
Öte yandan ESOGÜ Tıp Fakültesi, araştırma, geliştirme, inovasyon doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Özellikle de inovasyon stratejisi, öncelikleri arasındadır. İnanıyoruz ki İnovasyon çalışmaları, radikal inovasyon aşamasına mutlakla gelecektir. Bunun içinde, Tıp Fakültesinde, radikal inovasyonu getirecek yatırımlar, sürekli, gündemde olacaktır..
Günümüzde, bir insandan gerçek hücreler alıp, ondan yapay organ üretmek gelecek için, sağlık sektöründe,çok daha büyük imkânları gündeme getiriyor. Bu gelişmenin, günümüzde büyük bir sorun olan, organ nakli konusuna da çözüm getirecektir. Aynı yöntemle, diğer organların onarılmasının, ya da değiştirilmesi de mümkün olabilecektir. Sayın Prof. Dr. Enver İHTİYAR' la yaptığımız sohbette, ESOGÜ Tıp fakültesinin, önümüzdeki yıllarda, bu alanda da çalışma yapacağının da sinyallerini aldık
ABD' de, araştırma lideri, tıp fakülteleridir. Ancak Tıp öğrenimi, Amerika'da, en pahalı öğrenimlerden biridir. Tıpta okuyan bir öğrenci, sadece bir yıllık, okul ücreti, minimim $45,000 - $50,000 dolar civarındadır.
ESOGÜ Tıp Fakültesi,, ABD Tıp Fakültelerinin, imkanlarına sahip olmamasına rağmen,, önümüzdeki yıllarda,, Ar-Ge ve CITATİON INDEX yayınlarında, ulusal ve uluslar arası alanda, söz sahibi olacaktır. Çünkü araştırma alanında, Tıp Fakültesin ciddi projeleri ve çalışmaları var.
Öte yandan Sayın Prof. Dr. İHTİYAR' la, yaptığımız sohbete gördük ki, ESOGÜ Tıp Fakültesin' nin, gen ve hücre düzeyinde, özellikle tek gen hastalıklarının, yeni tanı ve tedavi yöntemlerine yönelik temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, ve hasta hizmetleri kapsamında genetik testler geliştirmek, tıbbi biyoloji ve genetik alanında önümüzdeki yıllarda ciddi aşama kaydedecektir.
Ayrıca ESOGÜ Tıp Fakültesi, tanı ile tedaviye yönelik, Ar-Ge çalışmaları yürüten bir "mükemmeliyet merkezi" olma seviyesine, mutlaka ulaşacaktır. Ayrıca ESOGÜ, Tıp Fakültesi, ülkemizde ilkleri de başarıyor. Nitekim Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, açık kalp ameliyatı olması gereken, 19 yaşındaki genç bir kız, Türkiye'de, ilk kez yapılan anjiyo yöntemiyle, sağlığına kavuşturuldu.
Öte yandan ESOGÜ, anjiyo ve Koroner anjiyografi merkezi ile gündemdedir. Bu merkezde, Anjiyo yanından, koroner anjiyografi, anjiyografi cihazının ve eğitimli ve deneyimli doktor ile sağlık personelinin bulunduğu laboratuarda tanı da yapılacaktır.
Anjiyografi, koroner arter hastalığı bulunup bulunmadığını gösteren, en doğru yöntemdir. Damar sertliği nedeni ile koroner arterlerin, hangi bölgesinin, ne kadar daraldığını ve / veya tıkanığını tespit edebilir. Kalp kateterizasyonu ile kalp kapaklarının ve duvarlarının işlevlerindeki kusurlar da gösterilebilir. Anevrizma veya kalp delikleri gibi, doğumsal kalp hastalıklarının teşhisi için de kullanılabilir.
Bu laboratuarda, Koroner anjiyografi, kalp damarları (koroner arter) içine özel bir ilaç verip röntgen ışınları kullanılarak, görüntüleri alınacaktır. Koroner anjiyografi, kesinlikle bir ameliyat değildir. İşlem için, hastanın uyutulmasına gerek yoktur, işlem süresince, hasta uyanıktır ve konuşabilir.
Hülasa ESOGÜ, Tıp Fakültesi, önümüzdeki yıllarda, sağlık alanındaki projeleri, uygulamaları, Ar-Ge çalışmaları, tıp eğitimi, hasta tanı, teşhis ve tedavi yöntemleri ile ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi olacaktır. Kutluyoruz...

Haberleri