TKGM, COĞRAFİ VERİ TABANI OLUŞTURUYOR

Ülkemizde, başarılı performans sergileyen ve proje bazında çalışan, kurum/kuruluşlar dikkat çeker. Halkımızın da övgüsünü de alır. Nitekim Eskişehir’de Tapu ve Kadastro işlerinde, bilgiye ulaşma, iletişim, hizmetin sunulması,...

Ülkemizde, başarılı performans sergileyen ve proje bazında çalışan, kurum/kuruluşlar dikkat çeker. Halkımızın da övgüsünü de alır. Nitekim Eskişehir'de Tapu ve Kadastro işlerinde, bilgiye ulaşma, iletişim, hizmetin sunulması, halkımızın beğenisini kazanırken çok olumlu mesajlar iletiliyor.
Ülkemizin, en hayati projelerinde biri olan TAKBİS, projesinde, Eskişehir, pilot bölge olarak ele alınmış ve Tapu Sicil Müdürlükleri, bu sisteme geçmiştir. Eskişehir' de, tüm tapu kayıtları, TAKBİS yazılım programı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Bu program sayesinde, mükerrerlik önlendi, en önemlisi de "Bilgi Bankası" oluşturuldu. Bu sistem, hem kuruma, hem de hizmet alanlara zamanda kazandırdı.
Elbette Tapu ve Kadastro çalışmalarındaki mükemmel performans, Sayın Mehmet Zeki ADLI' nın, Genel Müdür olarak göreve başlamasından sonra gündeme gelen, TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi), ARIP (Tarım Reformu Uygulama Projesi), MERLİS (Marmara Deprem Bölgesi Arazi Bilgi Sistemi), TARBİS (Tapu Arşiv Otomasyonu), ve HBB (Harita Bilgi Bankası) gibi, projeler sayesinde gerçekleştirilmiştir.
Bölge Müdürü Yardımcısı Sayın Sarıkaya' dan edindiğimiz bilgilere göre, Bugün de, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, "Sabit GPS" İstasyonları Projesi" ile gündemdedir. Bu proje ile ülkemizin, coğrafi veri tabanı oluşturulacaktır.
Bunu sağlayabilmek için de ülkemiz genelinde, 80-100 kilometre aralıklarla oluşturulacak, 145 tane sürekli ölçüm yapan sabit GPS istasyonu kuruluyor. Bu istasyonlar, daha çok haritacılıkta koordinat belirlemek amacıyla kurulacaktır. Haritacılık çalışmaları dışında, tahmin raporlarında, Ar-Ge çalışmalarında, hava tahmin raporlarının düzenlenmesinde, uzay araştırmalarına kadar, birçok alanda kolaylık sağlayacaktır.
TUSAG Aktif-CORSA TR olarak atlandırılan bu proje, kapsamı ve içeriğiyle haritacılık ve bilgi teknolojilerinin kullanılmasında ve yüksek teknolojilerin uygulanmasında kolaylık sağlayacaktır. Sistem yönlendirme ilede ilgili her türlü altyapı hizmetlerine de cevap verecektir.
Projeyi, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Harita Genel Komutanlığı ve İstanbul Kültür Üniversitesi, otaklaşa yürütüyor. TÜBİTAK' da, finans desteği sağlıyor. Proje ile coğrafi bilgi teknolojilerine katkı sağlanacak, ülke genelinde yapılacak tüm coğrafi bilgi teknolojilerine altlık oluşturacaktır.
2008' de hizmete alınacak olan Proje, 7,1 milyon YTL' ye mal olacak, devlet de her yıl 80 milyon YTL tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca proje ile Türkiye uluslararası alanda itibar kazanacaktır. Coğrafi bilgiye, koordinat bilgisine ihtiyaç olan her kesime hizmet verecek, kara, deniz ve havada, santimetre duyarlılığında navigasyon(yönlendirme) sağlayacaktır.
CORS-TR Projesi'nden, sivil kullanıcılar, jeodezik ölçmeler, harita ölçmeleri, GIS, planlama ve çevre, mühendislik yapılarının izlenmesi, barajların izlenmesi, duyarlı navigasyon ve ataç izleme, altyapı ölçmeleri ve proje uygulamaları, e-devlet, e.belediye, e- ticaret, uygulamaları,deprem mühendisliği,sismoloji, iyonosfer, ve troposfer değişimlerin izlenmesi ve incelenmesi,meteoroloji,akıllı ulaşım amaçları için yararlanacaklardır.
Eskişehir'de, ESKİ' ve Sivrihisar' da Meteoroloji Müdürlüğü' nün üzerinde, birer istasyon, kentin bu projeden istifade etmesini sağlayacaktır.
Şu bir gerçek ki, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, son yıllarda her alanda büyük atılım içindedir. Özellikle de hizmet içi eğitimle, kurum bünyesinde geliştirilen projeler ve hizmet sektöründeki gelişmeler, sürekli personele aktarılıyor. Vatandaşlar da gelişmelerden haberdar ediliyor. Vatandaşların, hakkaniyet esaslarına uygun muamele görmesi, işlemlerin müracaat sırasına göre yapılması için, ön başvuru sistemi hayata geçirildi. Alo Tapu ve Kadastro hattı uygulaması ile vatandaşların, bilgilendirilmesi sağlanmakta ve şikâyetleri de değerlendirilmektedir.
Kuruma, son yıllarda, ciddi personel alımı yapılmasına rağmen, ücretlerin çok düşük olması nedeniyle, nitelik personel kurum bünyesinde tutulamamaktadır. Bunun sonucu olarak da hizmetlerde aksamalar olmaktadır. Nitelikli personelin kurumda tutulabilmesi için, TKGM personeline, döner sermayeden mutlaka pay verilerek ücretlerinin artması sağlanmalı, özlük hakları da iyileştirilmelidir.

Haberleri