TKGM VE REORGANİZASYON
Son yıllarda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, reform çalışmaları ve projeleri ile dikkat çekiyor. Nitekim TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi), ARIP (Tarım Reformu Uygulama Projesi), MERLİS (Marmara Deprem Bölgesi Arazi Bilgi...
Son yıllarda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, reform çalışmaları ve projeleri ile dikkat çekiyor. Nitekim TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi), ARIP (Tarım Reformu Uygulama Projesi), MERLİS (Marmara Deprem Bölgesi Arazi Bilgi Sistemi), TARBİS (Tapu Arşiv Otomasyonu), ve HBB (Harita Bilgi Bankası) gibi, ülkemiz için önemli projeler bu dönemde başlamış ve hayata geçirildi. TAKBİS projesi, devlet büyük ödülüne, layık görüldü.
TAKBİS, aynı zamanda, bir "VATAN BİLGİ SİSTEMİ " dir. Çünkü MERLİS, (Millet Bilgi Sistemi) ve MASAK( ekonomik suçlar) sistemleri ile entegrasyon sağlayacak ve Adalet ve Maliye Bakanlıklarına da tapu işlemleri ve mülkiyet bilgileri, aynı anda aktarımlı olacaktır. Böylece, sahtecilik olayları da önlenmiş olacaktır.
TAKBİS, ülkemizin, en hayati projelerinde biridir. Bu projede Eskişehir, pilot bölge olarak alınmış ve Tapu Sicil Müdürlükleri, bu sisteme geçmiştir. Eskişehir' de, tüm tapu kayıtları, TAKBİS yazılım programı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Bu program sayesinde, mükerrerlik önlendi, en önemlisi de "Bilgi Bankası" oluşturuldu. Bu sistem, hem kuruma, hem de hizmet alanlara zamanda kazandırdı.
Bir yazımızda " 17.Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü, Sayın TONOZ ve personelinin, kurumdaki planlama, örgütleme, yürütme ve koordinasyon boyutlarındaki tecrübesi ve bilgi birikimi işini kolaylaştıracak, Sayın TONOZ, kurumda icraatı ve elemanlarını sürekli geliştirme çabası içinde olması ise kurum da verimi ve hizmet kaliteyi, daha da artıracaktır." demiştik.
Geçen hafta 17. Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü' ne ziyarette, bu gelişmeyi net bir şekilde gördük. Kurum hizmetler, çevrenin değişken koşullarına, yapı ve faaliyetlerini, uydurulmuş, kurum, değişen, genel yakın ve örgütsel çevre koşullarına göre, yeniden düzenlenmiştir.
Özelikle de tapu Müdürlüklerine atanan, Odunpazarı 1.Tapu Müdürü Mehmet COŞKUN ve Tepebaşı 2. Tapu Müdürü Neyazi ASLANPENÇESİ, hem hizmetlerde, hem fiziksel görünümünde, örnek teşkil edecek bir yapıya kavuşturdular.
Tapu dairelerinde, hizmetler, hızlı, kaliteli, basitleştirilmiş, etkin, verimli, hesap verebilir, vatandaş beyanına güvenen, şeffaf bir kamu yönetimi oluşturulmuş.
Nitekim Tapu dairelerine gelen vatandaşlar, Numeratörden numarasını alıyor. Evrakını, ilgili tapu dairesine teslim ediyor. Vatandaşa, ' bekleme git' deniliyor. İşi yapacak memur ve vatandaş, birbirini hiç görmüyor.
Evrak başvuru masası üzerinden, içerdeki ilgili memura veriliyor. Memur işi tamamladığında, 'işiniz hazır, harcınızı yatırın, gelin' diyor. Aynı gün sms'le mesaj gönderiliyor. Vatandaş harcını yatırıp, belirtilen saatte geliyor. İşlemini bitirip gidiyor.
Oysa birçok vatandaşın, işlerini takip etmek için gittikleri kamu kurumlarında, uzun süre beklemek zorunda kaldığı, hizmeti yapacak sorumluları bulmada güçlük çektiği, işlemlerde çıkan sorunları çözmeyi memurların kişisel bilgisine bağlı kaldığı, defalarca, o kuruma gitmek zorunda kaldığı ve haklılığı için uğraştığı, her zaman yaşadığımız olağan olaylar haline gelmişti. Geçmişte yıllarda, yaşanan bu tabloyu düşündükçe, Tapu dairelerindeki, gelişmeleri, daha iyi değerlendiriyoruz.
Elbette Eskişehir'deki, Tapu dairelerindeki mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmadı. En önemli unsurlar, 17.Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Sayın İbrahim TONOZ, Odunpazarı Tapu Müdürü, Sayın Mehmet COŞKUN ve Tepebaşı 2. Tapu Müdürü Sayın Neyazi ASLANPENÇESİ' nin, verdiği eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, hizmetler kaliteyi hedefliyor
Ziyarette dikkat ettik. Tapu dairelerinde, yetki ve sorumluluk trafiği, doğru yönlendiriliyor, ekip motive ediliyor, başarı ve başarısızlıkları paylaşılıyor, ekip en iyi şekilde denetleniyor. Dairedeki tüm icraat, kamera ile izleniyor.
Bölge Müdürlüğünde ve Tapu Dairelerinde, müşterinin beklentisinin aşılmasını hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen, tüm birimlerin ve faaliyetlerin gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini sağlayan, bir yönetim anlayışı yanında, Hizmetlerde, kalite ve verimliliği artırmayı hedefleyen, bir yönetim uygulaması var.
Tapu ve Kadastro XVII. Bölge Müdürlüğü, başarılı icraatlarından, biri de, "HİZMET İÇİ EĞİTİM" dir. Kurum, bu alandaki çalışmaları ile hizmette, verimi ve personelin hizmete yatkınlığını sağladı. Moralini yükselti. Özellikle de kurum içinde, rahat bir komünikasyon ortamı sağlandı. Personel seçimi, eğitilmesi ve istenen sonucun alınması için, hiçbir fedakârlıktan kaçınılmadı. Sonuçta da vatandaşın, memnuniyetini sağladı.
Bölge Müdürü Sayın İbrahim TONOZ ve ekibini kutluyoruz.